Сонячні промені для амбулаторії: Циркунівська ОТГ стає енергонезалежною

28.02.2019 13:00 Циркуни
Фото: Finport.am Фото: Finport.am
Уже третій місяць поспіль електроенергію до Циркунівської амбулаторії подає сонячна електростанція, встановлена на даху закладу. Поки що альтернативна енергія тільки доводить свою ефективність, але у громаді вже запланували навчитися енергоощадності задля економії бюджету.

Допомогти всім

Амбулаторія загальної практики – сімейної медицини в Циркунах обслуговує все населення села, близько 4900 чоловік. Тут працюють чотири сімейні лікарі, чотири медсест­ри, два реєстратори, санітарка і технічний персонал. Та хоча це не єдина амбулаторія в об’єднаній територіальній громаді (ще одна працює в Тишках), місцеві медики не відмовляють у допомозі й іншій частині населення ОТГ, загальна кількість якого перевищує  9 тисяч осіб.

– Стараємось усім надати допомогу. Більше того, у нашій амбулаторії працює флюо­рограф – єдиний для всього Липецького напрямку, де сім амбулаторій району. Тому щовівторка та щочетверга ми пов­ністю обслуговуємо не тільки жителів громади, а й жителів найближчих сільрад, – розповів завідуючий Циркунівською амбулаторією загальної практики – сімейної медицини ЦМСД № 5 Харківського району Петро Внуков.

За словами медика, сьогодні амбулаторію опалюють три електрокотли. У медзакладі, окрім флюорографа, є стоматологічна установка, фізіокабінет і лабораторія. Працює стаціонарне відділення з цілодобовим перебуванням та харчоблок, де готують їжу пацієнтам.
За словами Циркунівського сільського голови Миколи Сікаленка, аби забезпечити цілісну роботу медзакладу, щомісяця на комунальні послуги витрачається близько 60 тисяч гривень.
– Звичайно, основною статтею витрат у цьому випадку є електроопалення, яке саме собою є дуже затратним. Тому, коли нам представники Благодійного фонду «Здоров’я для всіх» запропонували запровадити на території сільради джерело альтернативної енергетики, ми без варіантів обрали амбулаторію, аби мінімізувати витрати на комунальні послуги та зекономити бюджетні кошти, –  пояснив голова Циркунівської ОТГ.

Так, 21 грудня сонячна електростанція потужністю 6,5 кіловата запрацювала в Циркунах. За словами завідуючого амбулаторією, поки що, через брак сонця, на повну її не випробували.
– Але останній тиждень погода нас радує. Зараз ми робимо заміри й порівнюємо показники сонячного дня, які сягають 5 кВт, та похмурого, коли показник складає 2 кВт, – розповів Петро Внуков.
Та, попри зимовий час, в амбулаторії вже відчули, що в сонячні дні електроенергії споживають менше. Щоправда, такої потужності, аби забезпечити повну роботу закладу на альтернативній енергетиці, не достатньо. Для цього необхідно встановити додаткові панелі загальною потужністю 15 кВт.

Фото: Циркунівські медики обслуговують 4900 імсцевих жителів та приймають пацієнтів з інших сусідніх сіл /Микола Сікаленко/Facebook

Енергетична грамотність

Але й така невелика установка допоможе громаді зекономити близько 15 % від щорічної суми, яка йде на комунальні витрати амбулаторії, каже Микола Сікаленко.
– Зараз працюємо над тим, аби встановити додаткові потужності для обігрівання амбулаторії. Дуже вдячні фонду, адже вони взяли на себе всі витрати: від купівлі станції, загальна вартість якої склала понад 200 тисяч гривень, до її встановлення, – повідомив голова Циркунівської ОТГ.

До того ж серед плюсів, крім оптимізації комунальних витрат, у громаді називають покращення майбутніх умов, у яких медики опиняться після медичної реформи. Нагадаємо, планується, що сімейні лікарі отримуватимуть кошти за кожного пацієнта, і саме ці доходи забезпечуватимуть не тільки їх заробітну плату, а й поточні витрати амбулаторій, у тому числі й комунальні.
Крім того, у громаді серйозно замислилися над заходами використання енергоощадності, адже, за словами Миколи Сікаленка, комунальні витрати бюджетної сфери обходяться громаді у кругленьку суму. Окрім Циркунівської амбулаторії, на утриманні ОТГ перебуває ще одна – у Тишках, а також дві школи, дитсадок і Будинок культури.

А розпочали заощаджувати в селі на вуличному освітленні. До речі, у Циркунівській громаді освітлення встановлено на 90 % вулиць. Завдяки використанню енергоощадних і світлодіодних світильників споживання електроенергії скоротилося на 10–15 %.
Так, минулого року сучасні LED-ліхтарі частково встановили на вулицях 23 Серпня, Соборній, Вербній, Сонячній та у провулку Гагаріна, повністю енергоощадне освітлення з’явилося на вулиці 50-річчя Перемоги.

– Загалом минулого року на модернізацію вуличного освітлення з бюджету громади виділили близько 200 тисяч гривень. Роботу продовжуємо й далі: цьогоріч плануємо витратити на сучасне освітлення ще близько 200 тисяч гривень, – розповів Микола Сікаленко.

У Циркунівській ОТГ вже давно взяли курс на енергозбереження. У школах, дитсадку та інших приміщеннях соцсфери повністю встановлено енергоощадні вікна. Сам голова громади Микола Сікаленко, перед тим як очолити у 2015-му сільраду, 20 років працював у державній структурі, яка займалася реалізацією державної політики у сфері ефективного використання паливно-енергетичних ресурсів, енергозбереження та відновлюваних джерел енергії. Тому очільник громади добре розуміє необхідність запровадження енергозберігаючих технологій на території громади. А розпочати, на його думку, потрібно з енергограмотності для самих циркунівців.

Фото: Сонячна електростанція потужністю 6,5 кіловата допоможе зекономити 10-15 % від щорічних комунальних витрат амбулаторії /Микола Сікаленко/Facebook

– У мене є ідея провести курс лекцій про енергоефективність у побуті для місцевих підприємців і населення, адже, як показує практика, у нас у цій сфері велика безграмотність, – зауважив Микола Сікаленко. – Люди не знають, як завдяки простим методам скорочувати споживання теплової та електричної енергії задля економії сімейного бюджету. Особливо це актуально зараз, в умовах подорожчання комунальних послуг.
Тому голова громади веде переговори з фахівцями цього напряму та має намір провести семінар на тему енергоефективності для жителів Циркунівської ОТГ.


Сонячний бум. До речі, за інформацією фахівців Харківського енергетичного кластеру, наша область є рекордсменом за кількістю та сумарною інсталяцією СЕС на об’єктах соціальної сфери України. Приміром, тільки в Харківському районі сьогодні альтернативну енергетику використовують щонайменше у семи селах. Так, у Борисівці сонячні панелі забезпечують потреби в електриці місцевого ФАПу та бібліотеки, частково – дитячого садку та школи. У Глибокому – від сонця електрику отримують амбулаторія, частково бібліотека та дитсадок. У Веселому та селищі Докучаєвське амбклпторвї обігріваються тепловими насосами. У Липцях і Стрілечій сонячні панелі встановили на місцевих медичних закладах.