Святкування в ретростилі: як Пісочин своє 355-річчя відзначав — ФОТО

26.09.2019 14:30 Пісочин
Фото: СК Фото: СК
Богатирські ігри, конкурс красунь і виступи аматорських колективів – саме так пройшло святкування 355-річчя селища Пісочин. А головною родзинкою цих урочистостей стала ретро-фотозона, де всі охочі могли сфотографуватися зі старовинними автомобілями.

Змагання силачів

Минулої суботи, 21 вересня, у селищі Пісочин відбулися урочистості з нагоди 355-ї річниці від дня його заснування. Програма свята була різноманітною, багатогодинною, щедрою на сюрпризи. Святкування розпочалося з фестивалю-конкурсу української пісні «Пісочинська криниченька», а продовжилося другим відкритим всеукраїн­ським турніром «Богатирі Харківщини». До Пісочина приїхали призери Першої ліги чемпіонату стронгменів України, який проводився в середині вересня в Павлограді Дніпропетровської області. Це Олексій Бірюков із Сум і Богдан Кхенчук з Кривого Рогу.

Усього в пісочинських богатирських іграх взяли участь вісім спортсменів із Сум, Кривого Рогу, Києва та Харкова. Атлети змагалися у п’яти вправах, за результатами яких визначилися переможець і призери турніру. Перше місце на цих змаганнях завоював сумчанин Олексій Бірюков, другим став криворіжанин Богдан Кхенчук, а третю сходинку зайняв киянин Андрій Кашовський. На четвертому місці закінчив ці змагання силачів харків’янин Олександр Кірієн­ко, який нещодавно відновив виступи після травми – двох надривів литкових м’язів. За своє бажання змагатися він був удостоєний відзнаки «За волю до перемоги».

Єдині в Україні

Продовжилося свято дитячим концертом, у якому взяли участь художні колективи зі всієї ОТГ – Пісочина, Березівки та Коротича. Паралельно з виступами дітлахів на площі працювали різноманітні фотозони, включаючи ретрозону. Організатори заходу вирішили провести свято саме в цьому стилі. Біля Палацу культури стояли два старовинні автомобілі, біля яких міг сфотографуватися кожний охочий. Також гостей свята безкоштовно частували кулешем, а ще пісочинців своїми трюками й номерами розважали артисти Пісочинського народного естрадного колективу шоу-театру «Xcluzity».

Як розповідає художній керівник колективу Олексій Карпенко, театр існує вже вісім років, і в ньому займається близько 40 учасників – від 3,5 до 40 років.

– Ми спеціалізуємося на циркових жанрах. У програмах навчання дітей проходить акробатика, гімнастика, жонглювання, еквілібристика тощо. Навчання безкоштовне, – розповів Олексій Карпенко. – Ми єдиний колектив України, в якому є дитяча клоунада. У нас два клоуни – Пашка та Сєвка.

За свою діяльність «Xcluzity» завоював призові і перші місця, гран-прі на міжнародних фестивалях в Україні та в Грузії.

– Колектив з кожним роком набирає обертів, відкриває нові жанри циркового мистецтва та розширює свою географію гаст­рольно-фестивальної діяльності. Наступного літа плануємо відвідати фестиваль у Греції, – додав художній керівник.

Гордість за селище

Ближче до вечора на площі розпочалася урочиста частина свята, яку відкривав Пісочинський селищний голова Олег Чернобай. Він поділився успіхами і досягненнями громади за рік та розповів про пріоритетні плани щодо її подальшого розвитку.

– За останні роки було збудовано дуже багато соціальних об’єктів. Це і нова сучасна школа, і новий фізкультурно-оздоровчий комплекс. Зараз будується новий освітній заклад у мікрорайоні «Надія», який включає в себе дитячий садок та початкову школу, – розповів Олег Чернобай. – У 2018 році до нас приєдналося селище Березівка, а у 2019 році – Коротичанська громада. Ми тепер одна сильна, потужна Пісочинська громада.

Олег Чернобай також наголосив, що селище й надалі розбудовуватиметься такими ж темпами.

– Я хочу вимовити слова подяки всім жителям, які тут проживають, а також організаціям і підприємствам, що розбудовують наше селище. Особливі слова подяки хочу сказати голові Харківської обласної державної адміністрації Юлії Світличній, яка приділяє велику увагу нашому селищу. Вона попросила мене поздоровити всіх пісочинців від свого імені. Також хочу привітати й передати теплі слова від народного депутата України Євгена Пивоварова, який зараз перебуває в Києві для того, щоб наше селище розбудовувалося такими ж темпами, як останні роки. Коли дивився виставку, яку підготували діти за темою «Ми любимо Пісочин», у мене була гордість за наше селище. Упевнений, що й надалі наше селище буде розвиватися ще більшими темпами, – підкреслив Олег Чернобай.

Як завжди, громада вшановувала кращих людей селища. Цього року звання «Почесний громадянин селища Пісочин» отримали член виконавчого комітету Пісочинської селищної ради, член правління Пісочинської спілки ветеранів Афганістану Микола Пригода, вчитель математики Пісочинського ліцею Валентина Орел і ветеран Другої світової війни Степан Глухенький. Також за вагомий внесок у розвиток Пісочина почесними грамотами було нагороджено мешканців, які щоденною працею сприяють процвітанню населеного пункту.

Далі свято перетекло в Палац культури, де відбувся традиційний конкурс краси «Міс Пісочин», у якому взяли участь вісім дівчат. Головними сюрпризами на цьому святі стало яскраве авіашоу та святковий концерт за участю запрошених гостей – вокалістів кавер-групи «VERMOUTH PROJECT». А завершилося це урочисте дійство міні-дискотекою та феєрверком.