«Таких поліцейських ще не бачили»: про різницю з дільничним і довіру людей розповів офіцер Пісочинської громади

«Таких поліцейських ще не бачили»: про різницю з дільничним і довіру людей розповів офіцер Пісочинської громади

29.02.2020 17:22

 Капітан поліції Сергій Кухтін – один із перших 26 поліцейських офіцерів громад, які із січня почали служити в 13 об’єднаних територіальних громадах Харківської області. До того, як стати «шерифом» у рідній Пісочинській ОТГ, він протягом десяти років пропрацював тут дільничним. Через два місяці роботи в новому статусі каже: відмінностей між тим, що було раніше і як стало тепер, дуже багато.  

Багатоповерхівка одного з мікрорайонів Пісочина, перший поверх, 9.00 ранку – тут уже відчинені двері поліцейської станції. Офіцер громади Сергій Кухтін чекає на своїх відвідувачів. Офіційно, як каже поліцейський, станція працює в будні до 18.00, але фактично офіцери готові прийти на допомогу громаді в режимі 24/7.

Поліцейський офіцер Пісочинської ОТГ Сергій Кухтін

Поліцейський офіцер Пісочинської ОТГ Сергій Кухтін

«Раніше половину робочого дня витрачав на наради в Люботинському відділенні поліції, якому був підпорядкований. Виїжджав туди о 7.30, відбував дві наради і тільки о 12.00-13.00 повертався в Пісочин. Потім кілька годин займався своїми безпосередніми обов’язками на місці і о 16.30 знову їхав у Люботин на нараду. Звісно, за кілька годин робити безпосередньо в селищі нічого не встигав. Доводилося працювати ввечері, коли приїжджав, за рахунок власного часу. Зараз ситуація кардинально інша. Я протягом усього дня перебуваю в громаді»

Час, який офіцер раніше витрачав на дорогу в Люботин і наради, тепер присвячує превентивним заходам, без яких громадський порядок у селищі залишав бажати кращого. Зокрема, за словами Сергія Кухтіна, бракувало часу на профілактичні бесіди у школах із «важкими» дітьми.

Я ось дивився на молодь і розумів, що через неї я переймаюся за майбутнє селища. Вони купували слабоалкогольні напої, а потім билися, розписували стіни тощо, – розповідає Сергій Кухтін. – Ми за цей місяць активно проводили роз’яснювальні бесіди з молоддю, і вже видно результат – порушень громадського порядку стало менше.

Як усе починалося

Минулого літа Харківська область увійшла до п’ятірки регіонів, обраних для пілотного впровадження проекту «Поліцейський офіцер громади» у рамках розпочатої 2015-го реформи поліції. Пісочинська об’єднана територіальна громада стала однією з 14 ОТГ області, які підписали меморандум про співпрацю та партнерство з Нацполіцією Харківщини.

 

29.02.2020 17:22

Після підписання меморандуму про партнерство було відкрито 37 посад поліцейського офіцера громади, а анкети на ці вакансії подали 69 осіб.

Конкурс проходив у кілька етапів і його штрихом було проходження поліграфа на виявлення вчинення корупційних та протиправних діянь. За результатами конкурсу відібрали всього 26 осіб із 37 потрібних. Через недобір деякі громади з 14, що підписали меморандум, виявилися недоукомплектованими, а одна з них – Оскільська – і взагалі поки що залишається без офіцера.

26 поліцейських офіцерів громади, які вже більше місяця працюють у своїх ОТГ, спочатку два з половиною місяці проходили навчання, а потім стажувалися в ОТГ Дніпропетровщини, де цей проект уже реалізовувався.

До обов’язків поліцейського офіцера входить насамперед робота з громадою, допомога населенню. Офіцери не мають бути каральним органом і забезпечувати якісь показники – передусім, вони вирішуватимуть питання, що непокоять громаду. Проблеми в сім’ї, громадський порядок тощо. Наразі вони виконують функції дільничного, оскільки в законодавстві не прописано вимоги до поліцейського офіцера громади та його обов’язки. Втім, це має статися у найближчому майбутньому.

Спочатку передбачалося, що в Пісочинській ОТГ працюватимуть п’ять офіцерів громад, оскільки навантаження на одного офіцера у сільській місцевості не повинно перевищувати 6 тисяч осіб, у містах – 7 тисяч. Утім через недобір у Пісочинській ОТГ працюють чотири офіцери. Окрім Сергія Кухтіна, громаді служать Микола Янковський, Андрій Шаповалов та Антон Антонов.

Щоб люди довіряли

За словами Сергія Кухтіна, тепер методи його роботи змінилися. Щоб переконатися в цьому, «СК» вирушив до Пісочина і провів один день із поліцейським громади. Насамперед ми мали з’ясувати, чим же відрізняються нові обов’язки Сергія Кухтіна від роботи дільничним.

Раніше я виконував функції скоріше карального органу й працював за так званою системою «паличок», – розповідає офіцер Пісочинської громади. – Мені як дільничному треба було скласти певну кількість протоколів, обов’язково розкрити злочин. Наразі акцент – на профілактиці та роз’ясненнях.

Наприклад, якщо б раніше дільничний Кухтін склав протокол за розпивання алкоголю в громадському місці, то поліцейський офіцер Пісочинської ОТГ Кухтін діє інакше. Спочатку пояснює людині, в чому полягає порушення. Якщо та йде назустріч і викидає пляшку з алкоголем у смітник, поліцейський дякує за розуміння й вони розходяться. Якщо ж порушник починає поводитися агресивно або попадається повторно, то офіцер виписує протокол.

Утім, їх значно поменшало. Як каже офіцер громади, за два тижні лютого він виписав п’ять-шість – раніше за такий період часу було б щонайменше 20.

І такі методи роботи дають свої результати. За словами Сергія Кухтіна, за цей місяць ставлення до поліцейських у жителів Пісочинської ОТГ змінилося на краще.

Люди з більшою повагою і розумінням почали до нас ставитися. За цей місяць я чув кілька позитивних відгуків на нашу адресу, але один з них мені запам’ятався найбільше. На День Святого Валентина, 14 лютого, ми з колегами патрулювали мікрорайон Мобіль. Побачили компанію, яка розпивала пиво на дитячому майданчику. Ми до них підійшли, зробили зауваження, пояснили у чому їх порушення. Вони дивляться і думають, що зараз ми їх заарештуємо. А ми просто провели профілактичну бесіду і попросили викинути алкоголь. І один з цієї компанії сказав: «Я таких поліцейських ще не бачив». Було, звичайно, приємно. Довіри людей стало більше, але в планах – примножити цю довіру.

Чи це так насправді, вирішуємо побачити на власні очі, тож їдемо разом із Кухтіним та його напарником на патрулювання селища. Перша зупинка – двір багатоповерхівки, де біля одного з під’їздів гуляють літні жінки. Згідно зі своїми новими обов’язками поліцейський офіцер має налагоджувати контакт із населенням і завойовувати довіру. Підходимо, Сергій Кухтін представляється, чим викликає неабияке пожвавлення компанії. Дехто з пенсіонерок уперше його бачить, а дехто й упізнає.

Так, я вас знаю! В Інтернеті бачила й додала собі в друзі, – каже одна з літніх пані.

Усьому зібранню офіцер диктує свій номер мобільного та нагадує адресу поліцейської станції, просить звертатися в разі потреби й обіцяє швидко приїжджати на виклики.

До речі, для цього 20 лютого поліцейським офіцерам громад Харківщини передали службові машини Renault Duster. З появою автівок селища патрулюватимуться як удень, так і вночі. Раніше, як зізнається Сергій Кухтін, порушники особливо не боялися відповідальності, оскільки дільничний був один на все селище, а це зменшувало шанси злодіїв бути спійманими.

Тим часом ми продовжуємо спільне патрулювання. Наступний наш пункт – мікрорайон Надія. Звідти, за словами поліцейських громади, останнім часом надходили скарги про шахраїв, що намагаються ошукати літніх людей. Тому офіцери починають поквартирний обхід місцевих жителів, аби попередити про злодіїв.

– Ці шахраї мають презентабельний вигляд, називають себе представниками фірми, що встановлює вікна, беруть передоплату за свої послуги і зникають, – розповідає мешканцям Сергій Кухтін і просить людей відразу телефонувати йому, якщо щось подібне до цього трапиться.

Тут же дізнаємося, що на мікрорайоні Надія орудують не тільки шахраї, але й домушники. І навіть зустрічаємо жінку, яка мешкає на першому поверсі й ледь не стала жертвою квартирних злодіїв.

– Два тижні тому десь о другій годині ночі хтось хотів залізти в мою квартиру, але не зробив цього, оскільки, думаю, злякався моєї собаки. Онучка прокинулася від гавкання, побачила, що все із собакою в порядку, і лягла спати. А вранці ми прокидаємося й дивимося, що вікно відкрите, а всі квіти з підвіконня акуратно виставлені на козирок, – згадує жінка. – Я пішла відразу із заявою до Сергія Кухтіна. Він міг заяву взагалі не приймати, оскільки у нас нічого не вкрали. Але замість цього офіцер сказав, що поліцейські тепер частіше патрулюватимуть наші околиці.

За словами Сергія Кухтіна, цього тижня за підтримки Пісочинської селищної ради в радіусі кілометра від поліцейської станції, що знаходиться на мікрорайоні Мобіль, повинні розставити знаки, за допомогою яких людям буде легше знайти поліцейську станцію.

Керуючий справами виконавчого комітету Пісочинської селищної ради Андрій Уманцев

Керуючий справами виконавчого комітету Пісочинської селищної ради Андрій Уманцев

«Буквально з перших днів роботи поліцейських офіцерів ми стали отримувати позитивні відгуки від людей про їхню роботу. У перший же день вони попередили факт домашнього насильства над дитиною»

Найпомітніша відмінність дільничного і поліцейського громади для самого офіцера – умови його роботи.

Нам зробили дуже гарне приміщення з високоякісним ремонтом. Протягом десяти років моє робоче місце не ремонтувалося, доводилося в разі потреби самому це якось роботи, – зазначає Сергій Кухтін. – Також нам виділили всю оргтехніку – починаючи від ручки з папером і закінчуючи принтером і комп’ютером. Цього всього раніше не було і доводилося самому якось діставати або купувати за свої гроші. А так, коли все необхідне є, думки налаштовані тільки на роботу.

Перспективи для інших громад

У майбутньому такі поліцейські офіцери мають з’явитися в усіх ОТГ Харківщини. Як повідомили в прес-службі Нацполіції в Харківській області, у перспективі кількість офіцерів громад зросте до 244.

Поліцейський офіцер громади – це серйозний крок у реформі Національної поліції, який має величезну підтримку в населення. Його основна мета – забезпечити кожну територіальну громаду окремим офіцером, який не тільки працюватиме на території цієї громади, але й житиме там, – підкреслив заступник голови Національної поліції України Олександр Фацевич під час візиту в Харків 25 лютого.

Втім поки що можливість отримати поліцейського громади тією чи іншою ОТГ залежатиме від її спроможності. Як розповів старший інспектор управління превентивної діяльності ГУ Нацполіції в Харківській області Олександр Сурмач, набір в офіцери громад Харківщини буде, але для цього потрібні кошти, яких Нацполіція зараз не має.

 

29.02.2020 17:22

Автор: Олександр Гаркавець
Читайте також