Територія обдарованості: у Харківському районі нагородили талановитих дітей

13.06.2019 16:00 Область Online
Фото: ХРДА Фото: ХРДА
Намети, фітнес-браслети, акустичні колонки, приладдя для творчості, путівки в літні табори та стипендії – у Харківському районі нагородили понад сотню призерів обласних олімпіад, науково-дослідницьких та інших інтелектуальних, творчих і спортивних змагань.

Щороку перед початком літніх канікул у районі підводять підсумки та досягнення навчального року. 12 червня відбулося свято «Зоряний олімп – 2019», на якому вже багато років поспіль вшановують обдарованих дітей, які стали переможцями та призерами обласних олімпіад, Малої академії наук та інших інтелектуальних і творчих, спортивних конкурсів та змагань. Цього року таких у районі – 133 учні.

– Це традиційне свято в нашому районі. Сьогодні діти отримали дипломи, подарунки, а головне – стимул боротися за лідерство не тільки у сфері, яку вони обрали для себе, а в житті в цілому. Ми розуміємо, що діти – це наше майбутнє, тому ми розвиваємо мережу наших навчальних закладів, яких у районі на сьогодні 33, будуємо нові школи та нові дитсадки, модернізуємо навчальні заклади, – зазначив голова Харківської районної державної адміністрації Юрій Раїна.

Серед нагороджених – одинадцятикласниця Безлюдівського юридичного ліцею Аліна Кравчук, яка вже другий рік поспіль посідає призове місце на Всеукраїнському етапі конкурсу захисту науково-дослідницьких робіт Малої академії наук. Наукове дослідження Аліни стосується психології, зокрема – поведінка підлітків, яка зацікавила дівчину ще кілька років тому.

– Цього року, як і попереднього, моя робота отримала друге місце в конкурсі. Метою дослідження було визначити потреби та цінності старшокласників з різними життєвими сценаріями. Це не тільки моя перемога, а й моїх педагогів, які підготували мене до участі, тому я вдячна моєму науковому керівнику Карині Юріївні Бєляєвій, вчителю історії Олені Олександрівні Кохановій та, звичайно, моїм батькам, – розповіла Аліна Кравчук.

За словами начальника відділу освіти Харківської районної державної адміністрації Ольги Бабельчук, для підтримки молоді в районі реалізується відповідна програма. Наприклад, у 2018–2019 році 25 учнів отримували стипендію голови Харківської райдержадміністрації. Окрім цього, щорічно найкращі учні відпочивають у таборі МАН на березі Азовського моря. Цього літа до табору поїдуть 80 учнів району.

– Кожна дитина талановита. Хтось академічно обдарований, хтось – спортивно, а хтось – творчо. Сьогодні в районі більш ніж 8000 школярів. За цей рік близько 3000 з них взяли участь у спортивних змаганнях, близько 300 змагалися в обласних змаганнях, а 9 спортивних команд перемог­ли на обласному рівні. Більш ніж сотня дітей взяли участь у конкурсі-захисті наукових робіт МАН, 66 з них стали переможцями районного етапу, 22 – обласного.

Окрім цього, 1400 школярів взяли участь у районних олімпіадах, з яких 370 стали переможцями. Ще 9 учнів – перемогли на обласному етапі. Також 400 дітей отримали перемогу в районному конкурсі дитячої творчості «Дивограй».

Спільні подяки Харківської районної державної адміністрації та районної ради та грошові премії за високий професіоналізм і результативність у роботі з обдарованою учнівською молоддю отримали працівники закладів освіти району, які підготували учнів-переможців.

Подяки за відповідальне ставлення до виховання своїх дітей отримали й батьки талановитої молоді. Номерами художньої самодіяльності учасників свята привітали учні та колективи – переможці фестивалів дитячої та юнацької творчості «Дивограй» і «Дитячі промінчики».

Автор: Марина Проценко