Травмований учень на Балаклійщині. Школа та батьки розповіли всі подробиці інциденту

19.03.2019 10:40 Область Online
Фото: 4vsar.ru Фото: 4vsar.ru
В одній зі шкіл Балаклійського району травмувався одинадцятикласник – у нього пошкоджені зв’язки колінного суглоба. У події, що трапилася, батьки юнака звинувачують учителя, який, у свою чергу, власної провини не визнає.

«Почули хрускіт, подумали, що перелом»

Інцидент стався 5 березня на уроці з предмета «Захист Вітчизни» в Шевелівській загальноосвітній школі. За словами директора цього навчального закладу Юлії Коптяєвої, школяр травмувався під час відпрацювання вправ самооборони з учителем.

– Учитель, що веде предмет «Захист Вітчизни», Володимир Мещеряков проводив урок в 11 класі. Вступну частину заняття він провів у кабінеті, прослухали Гімн, а потім спустилися в перехід від школи до спортзалу – там бетонована поверхня, де педагог почав відпрацьовувати з учнями фізичні вправи самооборони. Першим до відпрацювання вправ викликав Олега Макарова. Вони провели кілька вправ, після однієї з яких учень упав на правий бік, і хлопці почули хрускіт, подумали, що перелом правої ноги. Його однокласник відразу побіг до медсестри, – поінформувала керівник школи.

Потім приїхали батьки хлопця й на власній машині відвезли його в Балаклійську центральну районну лікарню. За словами батька юнака Геннадія Макарова, у сина пошкоджені зв’язки колінного суглоба правої ноги.

– У лікарні зробили знімок, перелому начебто немає. Кажуть: або зв’язки порвані, або розтягнення – ми поки що самі напевно не знаємо. Сину наклали гіпс на всю ногу. 19 березня поїдемо до лікаря на огляд, і там скажуть, що далі, – розповів батько школяра 15 березня.

Фото надано Шевелівською загальноосвітньою школою

Читайте також: Учасники АТО отримали понад 180 земельних ділянок в районах області

Усе можна було вирішити полюбовно

Напевно, інформація про цю ситуація не вийшла б за межі школи, або принаймні села, якби батько потерпілого не вирішив написати заяву в поліцію.

– Шкільна комісія з розгляду нещасних випадків виписала акт, у якому виклала, що було порушено правила безпеки. 11 березня я з цим папером поїхав у поліцію і написав заяву. Річ у тому, що відпрацьовування таких прийомів повинні проводитися у спеціалізованому приміщенні, де повинні бути мати. А так виходить, що вчитель поклав сина на бетонну підлогу. Це добре, що хоч так, а якби він головою вдарився, що тоді було б? – пояснив Макаров-старший. – Суто по-людськи його можна зрозуміти і якось вирішити це питання. Утім, він навіть не визнає своєї провини, каже: «Я тільки взяв за руку, я навіть не знаю, чому він упав». Тепер нехай відповідає за свої дії.

На думку Геннадія Макарова, цього вчителя слід відсторонити від педагогічної діяльності.

– Сьогодні він мою дитину травмував, завтра іншу, післязавтра третю. Я вважаю, що такий вчитель не повинен викладати. Нехай слідство розбирається, – поділився своїми думками батько постраждалого хлопця.

Директор школи Юлія Коптяєва вважає, що цю ситуацію можна було не доводити до поліції.

– На мою думку, головна помилка вчителя полягає в наступному. Він повинен був відразу попросити батька та маму вибачити його, поїхати з дитиною в лікарню та відшкодувати всі витрати, – виклала свою точку зору Юлія Коптяєва

Також, за словами директора школи, у діях вчителя є ще одна провина – він порушив правила безпеки.

– Я вважаю, якби це було у класі або спортзалі й були використані мати, цього б ніколи не сталося. А в цьому переході, де він проводив заняття, підлога бетонна. Сказав, що спортзала була зайнята, – сказала директор.

Батьки проти вчителя

За словами директора, минулого вівторка, 12 березня, до неї звернулися батьки з проханням замінити цього викладача. Заяву підписали всі батьки старшокласників, у яких є предмет «Захист Вітчизни».

– Ми йому винесемо догану. Думаю, що він напише заяву на звільнення за власним бажанням. А ні – допрацює до кінця навчального року, а на новий будемо шукати іншого педагога, – зазначила керівник школи.

Сам учитель Володимир Мещеряков себе винуватим не вважає і запевняє, що правила техніки безпеки він не порушував.

– Я таких занять безліч провів, і ніколи такого не було, я учня навіть з рівноваги не виводив – він присів на правий бік, а потім опустився на підлогу, – зазначив учитель. – Для цієї вправи не потрібні мати, і в даному випадку було дотримано всіх правил техніки безпеки, може, крім якихось формальностей. Ця подія просто трапилася на рівному місці. Моя думка, що в нього була якась застаріла травма, а потім він якось невдало повернувся.

Також учитель каже, що він хотів поїхати з хлопчиком у лікарню.

– Я хотів поїхати з Олегом у лікарню, але, як мені сказала його мама, у них у машині не було вільного місця. Своїм ходом було доїхати проблематично, оскільки рейсовий автобус був через 2,5 години, а за цей час вони б повернулися додому, – розповів педагог.

Володимир Мещеряков вважає, що ця вся ситуація – це робота Юлії Коптяєвої, на яку він раніше подав позовну заяву стосовно порушення трудових прав.

За фактом події слідчі Балаклійського відділу поліції відкрили кримінальне провадження за ч. 1 ст. 137 (неналежне виконання обов’язків щодо охорони життя та здоров’я дітей) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання у вигляді штрафу, або обмеження волі на строк до 3 років, або позбавлення волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років або без такого.

– Зараз усю медичну документацію відправлено на експертизу, до кінця цього тижня чи на початку наступного будуть висновки. Ця стаття передбачає, не які саме були заподіяні тілесні ушкодження, а сам факт, що вчитель перевищив свої посадові повноваження, проте без цих висновків далі справа рухатися не може. Потім будемо оголошувати підозру вчителю, направляти у прокуратуру, а далі – до суду, – розповіла 18 березня прес-офіцер Балаклійського відділу поліції Вікторія Люта.

Читайте також: Галина Мінаєва: Ставимо реальні цілі і професійно працюємо над їх досягненням