У Боровій чотирирічний хлопчик провалився у пожежний резервуар. Фото, відео

07.05.2018 16:57 Область Online
Фото:facebook.com/chasopisborova/ Фото:facebook.com/chasopisborova/
Малюк опинився під землею на глибині шести-семи метрів по груди у воді.

Інцидент стався у Боровій 5 травня близько о пів на шосту вечора. Група борівчан, приблизно двадцять дорослих та восьмеро дітей, зібралася у центральній частині селища на суботник біля місцевого районного будинку культури. На його території у парковій зоні є танцювальний майданчик «Піраміда», який і вирішили прибрати жителі Борової.

- Ми вже закінчили роботу й просто стояли спілкувалися між собою, - розповідає, як все сталося, мама постраждалого хлопчика Світлана Гунько. – Діти увесь час були біля нас. Син гуляв із дівчинкою, страшою за нього. Вони ходили за ручки і зривали кульбабки. У той момент вони були десь за 15 метрів від мене. Увесь час я не випускала сина із поля свого зору, але буквально півхвилини – піднімаю очі – сина немає.

Мама із рештою односельців кинулися до старшої дівчинки, із якою грався малий. Стали питати, куди дівся Максимка. Дівчинка розгубилася і тільки повторювала «мене мама вб’є».

- Ми побачили поряд із нею колодязь, який був накритий трухлявими дерев’яними дошками. Ніякого люка там не було. Синок маленький, його вага 13 кілограмів. Видно, Максим наступив на ці дошки і провалився. Не всі дошки полетіли донизу і натомість утворилася маленька дірка. Тому, коли ми підбігли, навіть можна було одразу й не здогадатися, що у цей колодязь провалилася дитина. Він плакав і кричав, та ми не чули. Глибина резерву — 6-7 метрів. І вже коли я відкинула решту дощок, просунула туди голову, почула плач і крики сина, - продовжує мама.

                                                   Відео надане очевидцями. facebook.com/chasopisborova/

Жінка спробувала стрибнути за сином, та тільки повисла тримаючись за обідок колодязя.

- Пам’ятаю, стрибнула туди, дивлюся, що син живий і не потопає. Води йому було десь по груди, що, власне, його і врятувало, бо було б менше, він би щось собі та зламав, більше – захлинувся б, - пригадує мама Світлана. - Я почала з ним спокійно розмовляти, говорити, що його зараз дістануть на поверхню. Говорила, щоб стояв на місці, нікуди не ходив. Бували моменти, коли він намірявся рухатися і просто падав у воду. Це були найстрашніші миті, коли я бачила, як він перечепився, упав у воду й видно було лише його маківку. І давай стрибати за ним, але в цей момент мене вхопили за руку чоловіки.

Як розповіла пані Світлана, тим часом люди обмотали електричним подовжувачем Максимкину хрещену Валерію Гонтар, яка була найменшою та найлегшою серед присутніх. Її спустили до резервуару, а витягнули вже із хлопчиком на руках.

У той час, як частина людей самотужки намагалася дістати хлопця, решта викликала «швидку» та надзвичайників.

                            Світлана Гунько тримає сина Максима після того, як його дістали із резервуара

Та після того, як малого вже дістали, виклик до ДСНС скасували.


Мама постраждалого хлопчика  розповідає, що колодязь було зовсім не видно, бо знаходився він на місцині із густою нескошеною травою. 

«Я пам’ятаю, як розкидала дошки. Як стрибнула у колодязь, не пам’ятаю.  Резервуар великий, із гладкими ржавими стінами. Самотужки звідти не вилізти»

Після цього випадку мама із сином добу пробули в лікарні.

- Синочок дуже перелякався, ночами погано спить. Він травмував праву ручку, а саме зап’ясток. Місцеві лікарі направляють нас у Харків в обласну дитячу лікарню на обстеження, - розповіла про стан сина Світлана.


Чотирирічний Максимка відбувся подряпинами, переляком та травмою правого зап'ястка

Поки вони були у лікарні, зі слів жінки, на тому місці покосили траву та встановили бетонний люк.

У лікарні Світлана написала заяву до поліції із проханням розібратися у ситуації та притягнути до відповідальності винних.

Як прокоментували цей випадок у Головному управлінні Національної поліції України у Харківській області, «інформація про те, що сталося, внесена у журнал єдиного обліку. Перевірку проводять працівники ювенальної превенції Борівського відділу поліції. Повинні опитати матір постраждалого хлопчика, свідків. Установлюються всі обставини, зокрема й те, на чиєму балансі знаходяться цей люк».

Як вдалося з’ясувати «СК», цей пожежний резервуар перебуває на балансі та обслуговуванні Борівського районного будинку культури. Це підтвердила начальник відділу культури і туризму Борівської райдержадміністрації Світлана Шведченко.

А як розповіла нам телефоном директор Борівського районного будинку культури Олена Коломієць, залізні люки, якими були накриті колодязі їхнього пожежного резервуару, вкрали.

- Тому колодязі були накриті нетовстим залізом і зверху дерев’яними саморобними люками. А на даному люку ще зверху лежав скат колеса. Поки дорослі прибирали, діти були кинуті напризволяще. Сказали, начебто дитина залізла у це колесо і почала стрибати, цей люк і розсипався. Я не можу цього стверджувати, бо мене на місці не було, але мені так передали, - розповідає свою версію того, що сталася, директорка РБК. - Хоча, там ще є два подібні люки, і я особисто ставала на них і стрибала. Вони мене витримували. Скоріше за все, нормальні люки хтось украв і залишив дерев’яні.

    Колодязі пожежного резервуара біля Борівського районного будинку культури накривають ось такими дерев'яними люками

Пані Олена стверджує, що у п’ятницю, 4 травня, вони разом із заступником голови райдержадміністрації, селищним головою,  начальником відділу культури ходили по тій територій (а до того у четвер, ще й представники ДСНС були там) і «все там було нормально».

- Що трапилося із ночі п’ятниці і до вечора суботи, де дівся нормальний залізний люк і нормальний дерев’яний, чому зостався аварійний гнилий, я не можу сказати. Ті гнилі дошки – це не те, що лежало там у п’ятницю, - запевняє директорка РБК. – Зараз колодязь, куди провалився хлопчик, закритий литим бетонним 100-кілограмовим люком, який нам оперативно надали фахівці тепломережі. Ми замовили ще два такі люки.

На запитання, чи буде районний будинок культури звертатися до правоохоронців через пропажу залізних люків, пані Олена відповіла, що «це робити на марно, тому що той, хто краде, не попадається».

До слова, цей пожежний резервуар будинок культури кожний квартал (улітку кожного місяця) має заповнюватися водою. Та, за словами Олени Коломієць, коли співробітники це роблять, вода просочується у землю, тому резервуар потребує ремонту. Як розповіла жінка, цього року його ще не заповнювали. За планом мали зробити це у квітні, та перенесли на після 9 травня.


Жителі Борової говорять, що у селищі ще вистачає подібних «небезпечних» колодязів.

*Дякуємо за допомогу у підготовці цього матеріалу спільноті https://www.facebook.com/chasopisborova/ та особисто Віталію Коліснику

Читайте також: Опорна та її філії — яке життя у шкіл після об’єднання. Приклад Борової