У Коломаці з бойового літака зробили пам’ятник

04.04.2019 12:40 Область Online
Фото: Коломацької селищної ради Фото: Коломацької селищної ради
Справжній реактивний винищувач, який колись брав участь у воєнних операціях, став прикрасою центрального парку в Коломаці. 13-метровий літак підняли на постамент і спрямували в небо – так громада вирішила вшанувати тих земляків, які воювали, і тих, хто воює зараз.

Бойовий літак МіГ-21 з бортовим номером 41 з’явився в Коломаці ще більше двох десятків років тому. До цього він встиг виконати понад тисячу вильотів і, за задумом тодішнього голови Коломацької районної державної адміністрації Івана Безрукавого, мав «на пенсії» стати авіапам’ятником. Списаний винищувач привезли на Коломаччину, поставили в парку смт Коломак, і... на цьому все. На довгі роки літак став улюбленим місцем для розваг місцевої малечі. Установити МіГ-21 на постамент, втіливши початкову ідею, вдалося вже тоді, коли утворилася Коломацька об’єднана територіальна громада.

Так, наприкінці 2017-го – початку 2018 року новостворена ОТГ зайнялася інвентаризацією майна.

– Треба було щось вирішувати з літаком. За роки простоювання його розікрали настільки, що якби ми його не встановили, то там би скоро вже нічого не залишилось. За багато років він залишився без багатьох внутрішніх комплектуючих деталей – розповідає Коломацький селищний голова Володимир Гуртовий. – До того ж, уже планувалась передача винищувача Меморіальному комплексу «Висота маршала І. С. Конєва» (У Дергачівському районі. – Ред.). Порадившись із депутатами, ми вирішили: літак має залишитись у Коломаці – як пам’ять.

Чимало часу пішло на розрахунки щодо того, як літак підняти, який кут нахилу обрати, аби пам’ятник був безпечним для людей, бо його вага – близько 5 тонн. Передбачали, що МіГ-21 стане місцевою пам’яткою і збиратиме біля себе охочих сфотографуватися.
– Ми знайшли організацію, яка погодилася це зробити, замовили проектну документацію. Головною умовою для нас було, щоб літак, оскільки він дуже важкий, безпечно стояв і ніколи не впав. Спеціалісти розрахували навантаження, ми залили фундамент, зробили основу, полагодили корпус літака, пофарбували, – пригадує Володимир Гуртовий.

Отже, після ретельної підготовки літак 24 листопада установили на постамент. Найбільш безпечним визначили положення під кутом 60 градусів. Від ідеї поставити літак, імітуючи пологий зліт (під кутом 30 градусів), відмовилися, бо так, на думку експертів, він би швидше руйнувався.
– Роботи з підйому та монтажу тривали понад чотири години, – розповідає начальник відділу житлово-комунального господарства, архітектури та містобудування селищної ради Дмитро Буяло. – До гордості громади, наш МіГ-21 – найбільший, найважчий, найпотужніший літак-пам’ятник на теренах Харківської області.

Підняття літака на постамент приурочили до 30-річчя виведення військ з Афганістану, а пам’ятний знак з нагоди цієї події та на честь пам’яті воїнів-інтернаціоналістів Коломаччини урочисто відкрили 28 березня.
Привітати громаду з такою подією приїхали заступник голови Харківської облдержадміністрації Олександр Скакун і директор Департаменту оборонної, мобілізаційної роботи та взаємодії з правоохоронними органами ХОДА Олексій Максимов.
– Це буде пам’ять про тих людей, які воювали, про тих людей, які воюють, – сказав на церемонії відкриття Коломацький селищний голова.

Тепер, за його словами, громада візьметься за облагородження території навколо МіГа. Зокрема, планується оформити літак світловою ілюмінацією, навколо розбити клумби. Та й на сам парк чекають великі зміни.
– На недавньому засіданні виконкому ми прийняли рішення знайти дизайнера, який надасть пропозиції по оновленню парку, і разом з мешканцями виберемо кращий з них, – ділиться планами очільник ОТГ.

Та сказати, коли саме вдасться втілити цей задум, у селищній раді поки що не беруться. На часі в ОТГ – завершення робіт на двох великих об’єктах: уже наприкінці цієї весни – початку літа тут мають запрацювати ЦНАП і зведена «з нуля» амбулаторія.

День відкриттів

28 березня стало днем відкриттів у Коломацькій ОТГ. Разом з унікальним пам’ятником бойовому літаку в селищі також презентували спортивний майданчик зі штучним покриттям. На його будівництво у 2018 році з бюджету Харківської області виділили мільйон гривень, ще 500 тисяч гривень надала Коломацька селищна рада. Розташований сучасний майданчик у центрі Коломака – на стадіоні, який наразі ремонтується. Як зауважили в селищній раді, займатися тут можуть усі охочі й абсолютно безкоштовно.

– Там багато людей займаються спортом, бігають. Крім того, наші спортсмени зможуть на новому спортивному майданчику проводити змагання, грати у футбол і волейбол, – зауважив Володимир Гуртовий.

Ще два коломацькі відкриття минулого тижня – це інклюзивно-ресурсний центр і медіатека.
Нагадаємо, інклюзивно-ресурсні центри створюють у громадах, щоб забезпечити права дітей з особливими освітніми потребами від 2 до 18 років на дошкільну та загальну середню освіту.

Рішення про відкриття інклюзивно-ресурсного центру в Коломаці селищна рада прийняла у 2018 році. Приміщення для нього, а також для медіатеки, виділили в Коломацькому ліцеї. Далі ОТГ займалася ремонтом приміщень, витративши на це майже 700 тисяч гривень. На кошти обласного бюджету – понад 400 тисяч гривень – придбали необхідне обладнання. А у 2019 році Харківська облрада виділила ще мільйон гривень на кадрове забезпечення: у центрі вже є директор і логопед, шукають психолога.
Дітей почнуть приймати з 1 вересня 2019 року. Наразі фахівці проводять діагностику по виявленню дітей з особливими потребами.