У Краснограді оновили дитячі садки

12.09.2019 10:30 Область Online
Завдяки участі в конкурсі розвитку територіальних громад «Разом в майбутнє» Харківської обласної ради ініціативні групи Краснограда реалізували міні-проекти, три з яких торкнулися перетворень для найменших жителів громади.

У 2019 році з поданих Красноградщиною 16 міні-проектів перемогу здобули 12. Їхня загальна сума складає 3,5 мільйона гривень, з яких 1,8 мільйона гривень було виділено з обласного бюджету, 1,6 мільйона гривень – з місцевих бюджетів, і близько 100 тисяч гривень – це гроші конкурсантів. Усього ж за вісім років участі Красноградського району в конкурсі (2012–2019 роки) ініціативні групи подали 214 міні-проектів. З них перемогли 90 на загальну суму 16,7 мільйона гривень. На ці кошти вдалося вирішити невеликі локальні проблеми, насамперед у місцевих закладах освіти. Цього року переможцями конкурсу стали батьківські ради трьох красноградських садків. З успішними оновленнями, які відбулися на місцях, ознайомився голова Харківської обласної ради Сергій Чернов під час робочої поїздки до району 10 вересня.

– У цих садках облаштовано території, вхідні групи, відремонтовано ігрові павільйони. Це те, що в першу чергу турбувало дітей і їх батьків. Тому дорослі й вийшли з подібними ініціативами. За результатами втілення проектів я бачу, що вони задоволені, вони бачать стабільний механізм конкурсу, який працює. І обласна рада бачить динаміку у вирішенні питань, які накопичувалися роками, – прокоментував Сергій Чернов.

Коли доріжка до садка безпечна

Так, у Красноградському ДНЗ № 17, якому вже 30 років, капітально відремонтували дитячі майданчик і павільйон, облаштували прилеглу до садка територію (сума проекту 297,6 тисячі гривень). Це, кажуть у закладі, дає змогу безпечно й цікаво проводити фізкультурні заняття для 250 вихованців. Нині в садку 11 вікових груп, зокрема є і група діток з особливими освітніми потребами.

Завідувачка садка Оксана Богатирьова розповіла, що це вже не вперше заклад оновлюється завдяки конкурсу, тому й надалі адміністрація з батьками збираються брати в ньому участь.

У Красноградському НВК № 2, який розташований у третьому мікрорайоні міста, завдяки перемозі в конкурсі міні-проектів капітально відремонтували вхідну групу та частину подвір’я дошкільного підрозділу (сума проекту склала 297,4 тисячі гривень). До цього в садка не було парадного входу. Тепер там виклали 120 кв. м тротуарної плитки, установили нові ворота. У майбутньому планується утеплити будівлю садка, замінити його дах і огорожу.

Так само осучаснили прилеглу територію і в Красноградському ДНЗ № 5. Тут капітально відремонтували подвір’я – виклали плиткою доріжки, поклали бордюр (сума проекту – 298,2 тисячі гривень). Відтепер діти й батьки не «ламатимуть» ноги об розбитий, у ямках асфальт, де важко було проїхати з візком чи велосипедом. У планах адміністрації садка – придбати ще один павільйон для діток.

А ще, за словами Юлії Чічіпан – мами одного з вихованців, найбільше тут чекають на відновлення роботи басейну.

– Басейн потребує переобладнання. Моя дитина у випускній групі, і хотілося б поплавати перед школою хоч декілька разів, – поділилася сподіваннями пані Юлія.

Однак такі проекти, а також утеплення садків, заміна даху – затратні проекти, які виходять за межі можливостей конкурсу, адже максимальна сума фінансування одного проекту складає для ініціативних груп 300 000 гривень, у рамках співробітництва громад – 1,5 мільйона гривень.

У такому разі голова Харківської обласної ради рекомендує використовувати можливості не тільки конкурсу міні-проектів, а й програми технічної допомоги, які працюють в Україні.

– Цього року фінансування конкурсу «Разом в майбутнє» склало 80 мільйонів гривень, з них 40 мільйонів гривень надійшло з бюджету області. Збільшення фінансування конкурсу залежатиме від наповнення обласного бюджету. Буде він зростати – ми підсилюватимемо конкурс. Якщо говорити про утетлення даху на дитсадку, на який потрібно понад мільйон, басейн тощо – такі проблеми також вирішуються в рамках районних і обласних програм соціально-економічного розвитку, – додав Сергій Чернов.

Важка техніка руйнує не тільки дороги

Під час цього робочого візиту до голови Харківської обласної ради по допомогу у вирішенні життєвих питань звернулися жителі Краснограда, а також із сіл Попівка, Наталине, Дружба, Піщанка. Найгострішим виявилося звернення жителів села Улянівка, яке входить до складу Наталинської ОТГ. Попри те, що бюджет цієї об’єднаної громади в чотири рази більший за бюджет самого райцентру – і, до речі, є найбільшим з-поміж ОТГ Харківської області, улянівці стикаються з досі не вирішеними труднощами.

Так, у селі, де проживає півсотні людей, відсутні освітлення на деяких вулицях, зупинка для громадського транспорту, магазин. Як розповіла 80-річна Любов Білозірка, щоб купити хліба, вона вимушена ходити за три кілометри до Наталиного. Молоді родини, які проживають у селі, скаржаться, що досі не вирішено питання з газифікацією (газифіковано лише половину населеного пункту). Ще одна проблема – розбиті дороги села. Як результат, утруднюється проїзд карет екстреної медичної допомоги, а надто взимку. Додає руйнацій до того вже розбитим дорогам важка техніка. Красноградське відділення технологічного транспорту і спецтехніки бурового управління «Укрбургаз» організувало в селі майданчик, на якому скидає свої матеріали, за словами місцевих жителів, – важкі плити. Від вібрацій важкої техніки та скидання плит у деяких місцевих жителів почали тріскатися фундаменти хат, обвалюватися стелі. Обурені улянівці навіть перекривали дорогу, аби важковози не їхали сюди. На підприємстві обіцяли прокласти іншу дорогу, однак досі нічого не змінилося. Звернення улянівців до керівництва Наталинської ОТГ дієвих результатів не дали. 

Сергій Чернов нагадав їм, що ОТГ нині мають прямі фінансові відносини з державним бюджетом. Фактично райрада й адміністрація не мають юридичного впливу на цей процес. Однак пообіцяв долучитися до розв’язання проблем улянівців.

Як розповів наступного дня голова Красноградської райради Володимир Птишник, він зв’язався із керівництвом підприємства. Там пообіцяли владнати проблему протягом десяти днів. Буровики облаштують за допомогою залізобетонних плит альтернативну дорогу, яка буде віддалена від житлових будинків.

Читайте також: Шкільна свобода: як реформувалася освіта в Золочівській ОТГ

 

Автор: Тетяна Василець