У Нововодолазькому районі газифікували село і оновили автопарк

08.11.2018 13:03 Область Online
Фото: vodolaga-gromada.gov.ua Фото: vodolaga-gromada.gov.ua
Листопад у Нововодолазькій ОТГ стартував зі знакових і навіть історичних подій. Наприклад, жителі Бахметівки не один десяток років мріяли про газифікацію свого села. Та їх мрію вдалося здійснити тільки після створення об’єднаної громади і звернення по допомогу до обласної влади. «СК» дізнався, які ще приємні бонуси децентралізації нещодавно отримали нововодолажчани.

Нарешті з газом

Понад 13 років бахметівці чекали на газифікацію свого села. Тим паче, що сусідні населені пункти вже давно були з блакитним паливом. Заради своєї мети селяни навіть кооператив створили, побудували газопровід. Проб­леми почали виникати під час останнього кроку – введення газопроводу в експлуатацію. Так тривало, поки голова Нововодолазької селищної ради Олександр Єсін не звернувся по допомогу в Харківську обласну державну адміністрацію. І от 1 листопада в оселях бахметівців нарешті з’явився газ.

Відкриття газопроводу селяни відзначили урочисто, бо для багатьох з них це дійсно історична подія. А яке ж свято без гостей! Хлібом і сіллю народний художній фольклорно-етнографічний колектив «Вербиченька» зустрічав усіх, хто приїхав привітати жителів Бахметівки: представників місцевої та районної влади – очільника Нововодолазької ОТГ Олександ­ра Єсіна, голову Нововодолазької райдерж­адміністрації Романа Мерзликіна, а також представника обласної влади – заступника голови ХОДА Анатолія Бабічева.

– 13 років тому місцеві жителі створили кооператив для того, щоб провести газ до своїх домівок. Але за весь цей час різні гілки влади не могли довести справу до логічного завершення. Були непорозуміння з «Харківгазом», ДАБІ, люди чекали й нічого не могли зробити. Півроку тому в ситуацію втрутилась обласна державна адміністрація і особисто голова ХОДА Юлія Світлична. Із цього урочистого дня почи­нається новий історичний відлік для села Бахметівка, адже нареш­ті тут матимуть місце поняття комфорту та побутових зручностей, – зазначив Анатолій Бабічев.

Нововодолазький селищний голова Олександр Єсін подякував Анатолію Бабічеву та Юлії Світличній за всебічну підтримку. Він зазначив, що сам факт пуску газу підтверджує, що село розвивається, а влада працює для людей і створює належні умови для задоволення соціально-побутових потреб жителів громади.

Про всі перипетії газифікації села добре знає Валерій Комаров, саме він у 2005 році очолив кооператив «Товариство по газифікації с. Бахметівка» і разом з ініціативною групою докладав чимало зусиль для втілення в життя поставленої мети.

– З різних причин це затягнулося на 13 років, але тим приємніший цей день, тому що це диво для цієї місцевості. Люди взагалі не знали, що таке газ, хоча найближче село, яке входило до тодішньої Староводолазької сільської ради, було газифіковано, – підкреслив чоловік.

Про труднощі з фінансуванням будівництва газопроводу розповів директор ПП «Вільшани» Олексій Колеснік (це підприємство забезпечувало роботу газопроводу технічно).

– У 2011 році коштів, виділених на газифікацію села, було недостатньо для добудови газопроводу високого тиску. Роботи було призупинено. Нарешті сьогодні цю сторінку у книзі безкінечних чекань перегорнуто, – наголосив він.

А староста Староводолазького старостинського округу Оксана Хихля підкреслила, що завдяки спільним зусиллям та єдиній команді вдається вирішувати проблемні питання, що непокоїли жителів сіл багато років.

Почесну місію запалити символічний факел з блакитним паливом та офіційно ввести в експлуатацію газопровід бахметівці довірили Анатолію Бабічеву. Газопровід відкрили і тут же перевірили в дії – жителька села Любов Пилипенко запросила почесних гостей до себе додому й на довгоочікуваному газі приготувала яєчню із салом. Вийшло дуже швидко та смачно.

У селищній раді «СК» розповіли, що на підключення всіх будинків газівникам знадобиться ще кілька днів.

Новий автопарк

Після Бахметівки естафету свята перехопила Нова Водолага. На головній площі об’єднаної громади відбулося урочисте вручення ключів від нової спецтехніки водіям. Автопарк громади поповнився сімома новими одиницями, п’ять з яких отримає відділ житлово-комунального господарства, дві передадуть водопровідно-каналізаційному підприємству. Нові автомобілі та трактори будуть залучені до робіт з розчищення снігу, розкидання піску на дорогах під час ожеледиці та інших робіт з упорядкування території громади.

– На поповнення автопарку було спрямовано 13 мільйонів гривень. Техніка обслуговуватиме 23 населені пункти, – зазначив голова Нововодолазької селищної ради Олександр Єсін.

За його словами, загальний автопарк громади тепер складає 13 одиниць спеціалізованої техніки, і чотири машини має водопровідно-каналізаційне підприємство.

– Це вперше придбано таку велику кількість техніки. Я впевнений, що жителі ОТГ не переживатимуть за те, скільки снігу випаде, все буде чисто, – сказав Анатолій Бабічев. – Минулого року голова ХОДА ініціювала питання, й було виділено кошти державної субвенції на придбання сміттєвоза. Сьогодні громада вже за свої кошти змогла придбати сім нових одиниць техніки.

Гості свята передали ключі водіям спецтехніки: Ігорю Лебцю – від автомобіля МАЗ (піскорозкидач з відвалом для прибирання снігу), Віктору Надьону – від автомобіля МАЗ (піскорозкидач з відвалом для прибирання снігу), Олександру Хлипенку – від трактора Landini Landpower з відвалом для прибирання снігу, Олександру Романенку – від трактора Landini Powerfarm з відвалом для прибирання снігу, Григорію Онацькому – від трактора МТЗ – екскаватор-навантажувач, Сергію Струпову – від трактора МТЗ-екскаватор та Олексію Синиці – від машини вакуумної асенізаторської.

Найкращий в області

Цього дня почесні гості також проінспектували хід підготовки нового приміщення для інклюзивно-ресурсного центру Нововодолазької селищної ради.

Анатолій Бабічев відзначив, що створення інклюзивного освітнього середовища – це не лише ремонт приміщень і закупівля обладнання, а і, у першу чергу, підготовка фахівців. Тому в області проводиться системна робота щодо підвищення кваліфікації працівників, які залучені до роботи з дітьми з особливими освітніми потребами.

За словами директорки Нововодолазького ІРЦ Катерини Івасенко, заклад поки що працює в тимчасовому приміщенні, у нову будівлю планують переїхати вже до кінця року.  

– У реабілітаційній залі проводитимуться заняття для дітей з особ­ливими освітніми потребами. Тут будуть м’ячі, шведські стінки, бруси, ігрові комплекси. У залі для корекційних занять з психологом також буде відповідне обладнання, у тому числі гамак «Крапля». У кабінеті, де працюватиме логопед, розмістяться іграшки, логопедичні дзеркала, методичні матеріали, – розповіла про роботу Центру Катерина Івасенко. – Ми плануємо організувати кімнату сенсорного розвантаження, де діти зможуть погратися з кульками, також буде встановлено «світловий дощик», м’які крісла з наповнювачами. Наше завдання – не лише провести комплексну оцінку стану дитини, а й розвивати освітні потреби. Дорослі теж зможуть повчитися, як поводитися з власною дитиною.

Наразі в Інклюзивно-ресурсному центрі працюють психолог, логопед, реабілітолог і дефектолог, які здійснюють комплексну психолого-педагогічну оцінку розвитку дитини, надають послуги із супроводу дітей з особ­ливими освітніми потребами (за станом здоров’я, з високим рівнем здібностей, які опинилися у складних життєвих обставинах тощо). Зараз у Центрі обслуговують 85 дітей за медичними показниками та інші категорії дітей віком від 2 до 18 років.

Заступник голови ХОДА підкреслив, що Нововодолазький інклюзивно-ресурсний центр є одним з найкращих у Харківській області.

Читайте також: У Первомайському районі ремонтують ліцей