В сільських амбулаторіях Нововодолазької ОТГ можна швидко зробити аналізи

26.11.2019 12:00 Область Online
Фото: paralleli.if.ua Фото: paralleli.if.ua
На Харківщині завдяки грантовим коштам проекту «Ефективна первинна медицина в громаді» добігає завершення укомплектування «первинки» регіону сучасним медичним обладнанням. Минулого тижня такий апгрейд відбувся в Центрі первинної медико-санітарної допомоги Нововодолазької селищної ради.

Первинна медицина на території Нововодолазької ОТГ стає ще доступнішою і більш якісною, особливо для жителів віддалених від центру громади сільських територій. Це стало можливим завдяки перемозі ЦПМСД у конкурсі міні-грантів у рамках проекту «Ефективна первинна медицина в громаді».

Наразі Нововодолазький ЦПМСД обслуговує понад 16 тисяч жителів об’єднаної громади. Але, за словами директорки Центру Людмили Мороз, матеріально-технічне забезпечення трьох амбулаторій і п’яти фельдшерських пунктів потребувало оновлення. Завдяки грантовим коштам було придбано троє ваг медичних з ростоміром, п’ять експрес-аналізаторів для виявлення глюкози та холестерину, аналізатори сечі та крові, портативний індикатор внутрішньоочного тиску. Це дає можливість пацієнтам проходити обстеження на місці та оперативно отримувати результати, не звертаючись до приватних лабораторій чи медичних закладів вторинної ланки.

Фото: oblrada.kharkov.ua

Сьогодні протягом дня в центрі проводять 25–30 аналізів крові та до 20 аналізів сечі, матеріал для такого дослідження привозять з віддалених територій громади. Завдяки вчасній, якісній діагностиці більшість хвороб можна буде виявити ще на ранніх стадіях, що значно підвищить ефективність лікування жителів громади.

– Коли ми виїжджаємо у громади перевірити всі документи, чи є все обладнання, потрібно бачити радість лікарів і вдоволеність пацієнтів. За свої кошти медзаклади ще б не змогли закупити таке обладнання, – зазначає начальниця управління з питань місцевого самоврядування, розвитку громад та міжнародних зв’язків Харківської облради Олена Кулик. – Сучасне обладнання дозволяє на місці за декілька хвилин видавати розгорнутий аналіз, раніше заради цього потрібно було їхати до райцентру чи взагалі до обласного центру.

Нагадаємо, конкурс міні-грантів є частиною проекту «Ефективна первинна медицина в громаді», який реалізується в рамках програми ЄС «Підтримка громадянського суспільства, місцевих влад та прав людини в Україні» та фінансується Європейським Союзом.

Проект «Ефективна первинна медицина в громаді» має чотири головні компоненти і чотирьох партнерів. Так, напрям міні-грантів адмініструє головний виконавець і координатор проекту – Харківська обласна рада. Компонент навчання – партнер-бенефіціар ГО «Агенція змін «Перспектива». Компонент адвокації та просвітницької діяльності – партнер-бенефіціар ГС «Українсько-німецька медична асоціація». Компонент створення та утримання ресурсного центру адмініструє партнер-бенефіціар Асоціація органів місцевого самоврядування в Харківській області.

Загальна тривалість проекту «Ефективна первинна медицина в громаді» – 30 місяців. Стартував він у вересні 2018 року, фінішує в лютому 2021-го.

– У перший рік виконання проекту – з вересня 2018-го по серпень 2019-го – було проведено перший етап конкурсу міні-грантів. Порядок проведення конкурсу було прийнято на сесії Харківської обласної ради, його було оприлюднено на сайті облради. У конкурсі міні-грантів мали право брати участь центри первинної медико-санітарної допомоги та амбулаторії загально-сімейної практики (якщо вони є юридичні особи) або територіальні громади, – пояснила Олена Кулик.

На участь у конкурсі було подано 54 заявки, з них 12 перемогли. Загальна сума, витрачена на їх підтримку, склала майже 3 мільйони гривень.

За словами Олени Кулик, у 2020 році буде проведено другий етап конкурсу міні-грантів, у якому матимуть змогу взяти участь фізичні особи – підприємці (ФОП), що здійснюють приватну медичну практику.

– Сподіваємося, що до цього моменту на Харківщині буде утворено достатню кількість таких ФОПів. Конкурс передбачає не менше трьох заявок на одну перемогу. Якщо ФОПів не буде достатньої кількості, то ми будемо узгоджувати з грантодавцем можливість провести конкурс як для ФОПів, так і для тих категорій, що брали участь у першому етапі, – підкреслила Олена Кулик.


 Проект «Ефективна первинна медицина в громаді» створено задля розбудови ефективної первинної медико-санітарної допомоги у громадах Харківської області шляхом підвищення обізнаності громадськості щодо медичної реформи, навчання та консультування лікарів, керівників медзакладів та представників місцевого самоврядування, надання міні-грантів для покращення медичних послуг і вивчення кращих місцевих та міжнародних практик.

Читайте також: Успішні кейси «первинки»: лікарі Харківщини вчаться працювати в умовах реформи

Мирослава Кольцова