Водне протистояння: чим закінчиться скандал між селянами та орендарем

18.11.2017 12:15 Область Online
magzter.com magzter.com
Понад місяць у Коломацькому районі триває плутанина. Жителі трьох сіл занепокоєні тривалим спусканням води з місцевого водосховища. На думку селян, такі дії орендаря спричинили зниження рівня у місцевих колодязях та можуть накликати справжнє екологічне лихо.

У теорії – можливо

Три тижні тому жителі сіл Мирошниківка, Каленикове та Ганнівка влаштували гучний скандал з орендарем Мирошниківського водосховища. За переконанням місцевих жителів, спускання води зі ставу може не тільки залишити їх без цілющої, а й знищити саму водойму й рибу, а також призвести до підтоплення городів і помешкань людей, які проживають недалеко від водосховища.

Нагадаємо, як «СК» розповідав у попередніх випусках, ще навесні орендар цієї водойми зробив зариблення водойми і тепер, аби активно виловити товарну рибу, для спрощення вилову він узяв дозвіл на зниження рівня води. Проте дозволений термін орендар прострочив і замість місяця спускав воду протягом двох.

Люди почали скаржитися місцевим представникам влади, і 31 жовтня у Мирошниківці відбулися збори місцевих жителів, представників місцевої та районної влади, депутатів і правоохоронців. Запросили на переговори й орендаря. Але єдиної думки сторони так і не дійшли: люди переживали, що підприємець продовжить спускати воду зі ставу, а орендар, у свою чергу, прагне виловити рибу, хоча і шлюзи на той час все ж таки перекрив.

Протягом тижня районна та місцева влада розбиралася з тим, як розв’язати проблему, та створили кілька комісій. Так, 1 листопада у селі працювала комісія Різуненківської сільради, до якої належать села. Вона обстежила шахтні колодязі та виявила низький рівень води в них, а в деяких –  відсутність води.

За словами начальника відділу раціонального використання, відтворення та охорони природних ресурсів Департаменту екології та природних ресурсів Харківської облдержадміністрації Дмитра Топчія, теоретично можливо, що спускання води могло вплинути на рівень у колодязях.
– Водосховище було організовано десь у 1960-х роках і, звичайно, воно мало вплив на рівень ґрунтових вод. А колодязі люди будували вже після створення водойми, коли рівень води стабілізувався, – розповів Дмитро Топчій. – Тому в теорії спускання води могло вплинути на зниження рівня води або її зникнення.

Але з’ясувати, чи дійсно це спричинило падіння рівня, має районна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, створена при місцевій райдержадміністрації.
– Районна комісія інформацію ще не надала до Департаменту (Станом на 16 листопада, – Авт.). А тільки на підставі цієї інформації ми будемо розглядати питання, чи порушив орендар законодавство і чи є в його діях справді серйозне порушення, яке потрібно довести в суді, – додав начальник відділу раціонального використання.

Шлюзи не відкриватимуть

Проте поки комісії проводили огляди, у вівторок, 7 листопада, у Мірошниківці зібралися на повторне слухання. Цього разу до обговорення приєдналися представники Державної екологічної інспекції у Харківській області, обласне управління державного агентства рибного господарства та фахівці Департаменту екології та природних ресурсів ХОДА.

Після тривалих обговорень комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій райдержадміністрації ухвалила негайно заборонити спуск води з водосховища.
– Термін дозволу на спускання води зі ставку в орендаря збіг, тому шлюзи відкривати він не буде, – розповів голова Коломацької РДА Сергій Яцюк. – Також комісія передасть до Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації усі необхідні документи та лист із проханням скасувати дозвіл на спеціальне водокористування, який у орендаря дійсний до 17 червня 2020 року.

Голова райдержадміністрації додав, що саме Департамент екології та природних ресурсів ХОДА видавав цей дозвіл, тому скасувати має теж він, і якщо це відбудеться, то орендар більше не зможе продовжити свою рибогосподарську діяльність на цьому ставку.
У свою чергу орендар водойми наголосив, що ситуацію буде розслідувати геологорозвідувальна організація.
– От коли буде висновок цієї організації – буде зрозуміло, чи впливає зливання води на рівень води та інше, чи ні, – додав орендар Сергій Савченко.

Гроші на нові скважини

Також, за підсумками останнього засідання, у новоствореній Коломацькій об’єднаній територіальній громаді, куди ввійшли села Мирошниківка, Каленикове та Ганнівка, створили ще одну комісію, яка провела більш детальне обстеження та має вирішити питання із забезпеченням водою жителів, які залишилися без цілющої.

– Комісію ми створили і за результатами обстеження на даний час (16 листопада. – Авт.) у п’яти колодязях немає води, – розповів голова Коломацької селищної ОТГ Володимир Гуртовий. – Зараз люди беруть воду з інших колодязів. А на сесії, яка відбудеться наступного тижня, ми надамо матеріальну допомогу жителям, які залишилися без води, аби вони змогли заглибити колодязі або зробити нову свердловину.

За словами голови Коломацької РДА Сергія Яцюка, комісія рекомендувала селищній об’єднаній територіальній громаді почистити колодязі.
– Через те, що колодязі використовуються тривалий час, вони дуже замулилися, що частково могло вплинуло на рівень води, – додав Сергій Яцюк.

Марічка Зорянська, кореспондент

Автор: Администратор сайта