«Щоб дітям було безпечно і комфортно»: як Коломацька ОТГ готувалася до навчального року

08.09.2020 13:18 COVID-19
фото: Коломацька селищна рада фото: Коломацька селищна рада
Капітальні й поточні ремонти, нові меблі та повний комплект засобів захисту від коронавірусу – на підготовку до нового навчального року Коломацька ОТГ витратила майже 3 мільйони гривень. Найбільше коштів пішло на оновлення санітарних блоків.

«Хвороба має нас боятися, а не ми її»

Кінець минулого навчального року, що проходив в умовах карантину, став випробуванням для всіх освітян, учнів і їх батьків у нашій країні. Коломаччани – не виняток. І хоча тут гідно витримали всі складнощі раптового переходу на дистанційне навчання, та початку уроків у традиційному форматі чекали всі з великим нетерпінням. А отже, до підготовки доклали максимум зусиль, щоб освітній процес в умовах пандемії проходив якісно і, головне – безпечно.

– Для учнів, їх батьків, для педагогів, навіть для мене як очільника громади дистанційна форма організації освітнього процесу, яку довелося використовувати з 12 березня 2020 року, не стала найпривабливішою і найбажанішою, оскільки вона позбавляє живого спілкування, безпосередньої активної участі в процесі навчання. А тому і селищна рада, і депутати, і я особисто стоїмо на позиції традиційного формату шкільного навчання, – наголосив Коломацький селищний голова Володимир Гуртовий під час наради-конференції освітян громади, яка відбулася 28 серпня. – І разом з вами ми зробили все можливе, щоб з 1 вересня наші діти пішли до школи. Зрозуміло, що з дотриманням усіх заходів безпеки, адже коронавірусна хвороба, на жаль, нікуди не відступає, але вона має нас боятися, а не ми її. 

Читайте також: Володимир Гуртовий: Через карантин ми втратили мільйон гривень і заморозили капітальні проекти

Володимир Гуртовий також подякував усім освітянам за особистий вклад у підготовку закладів до навчання у 2020–2021 навчальному році, побажав здоров’я і витримки в нелегкій педагогічній діяльності, яка сьогодні ускладнюється реаліями нашого життя.

Новий 2020–2021 навчальний рік розпочався 1 вересня в усіх трьох ліцеях і чотирьох дошкільних закладах громади. За парти сіли близько 1000 учнів і дошкільнят. Однак, із певними обмеженнями.

Нагадаємо, навчальний процес в Україні має бути організований з урахуванням Тимчасових рекомендацій щодо організації та протиепідемічних заходів у закладах освіти в період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19).

Тож педагогічні колективи Коломацької громади постаралися, аби свято, хай і з карантинними обмеженнями, пройшло у святковій атмосфері. На шкільних подвір’ях облаштували фотозони, різнокольорові кордони, за межами яких перебували гості – батьки, що привели першокласників чи просто прийшли зі своїми дітьми. Традиційну урочисту лінійку провели тільки для випускників і першачків.

2 мільйони на вбиральні

Ще одна традиція в Коломацькій об’єднаній громаді – оновлювати заклади освіти до навчального року. Так і цього літа: в усіх дошкільних закладах провели поточні ремонти приміщень, поліпшили технічний стан дитячих ігрових майданчиків, обладнали відпочинкові павільйони. 

Так само в ліцеях громади створили належні умови навчання для учнів: проведені заплановані ремонти класних кімнат і навчальних кабінетів, харчоблоків, їдалень, спортивних залів.
Зокрема, в усіх класних кімнатах для першокласників, як і в попередні роки, силами ОТГ створено необхідне освітнє середовище для навчання у Новій українській школі. В усіх закладах загальної середньої освіти є комп’ютерні класи та підключення до Інтернету.

Також для закладів освіти селищної ради закупили комплекти меблів, дидактичні матеріали, обладнання та комп’ютерну техніку для проведення інтерактивних занять.

Щоб діти з особливими навчальними потребами мали доступ до освіти, цьогоріч продовжила свою роботу Комунальна установа «Інклюзивно-ресурсний центр» Коломацької селищної ради.

Одне з найважливіших перетворень – це капітальні ремонти санітарних блоків у ліцеях, Коломацькому дитсадку та Інклюзивно-ресурсному центрі. На них із бюджету селищної ради витратили близько 2 мільйонів гривень.

– Громада повністю оновила вбиральні в навчальних закладах. Їм уже було по 30 років, тож вигляд мали не дуже естетичний. А тепер там замінена каналізація й водопровід, викладена нова сучасна плитка, є туалет для осіб з інвалідністю, з’явилася гаряча вода, – розповів начальник відділу освіти, молоді та спорту селищної ради Вячеслав Нефідов.

З кожним роком краща підготовка

За словами Володимира Гуртового, заклади дошкільної, середньої, зокрема й інклюзивної, та позашкільної освіти розпочали навчання практично в повній готовності. Відповідно до вимог Головного державного санітарного лікаря для освітніх закладів громади закупили необхідні захисні засоби: пірометри (безконтактні термометри), які дозволять проводити температурний моніторинг працівників та дошкільнят, килимки для дезінфекції взуття, урни з кришками та поліетиленовими пакетами, антисептики для обробки рук та засоби дезінфекції, захисні маски для працівників освіти.

Начальник відділу освіти, молоді та спорту селищної ради запевнив, що в ліцеях і дитсадках Коломацької ОТГ дотримуються всіх протиепідемічних правил, які встановили в МОЗ.

– Педагоги й працівники проходять щоденну термометрію й перебувають у масках до початку уроку, занять. Для дітей замість термометрії – опитування щодо стану здоров’я. І в разі появи симптомів гострої респіраторної вірусної інфекції їм забезпечують ізоляцію, консультації медичного працівника, – повідомив Вячеслав Нефідов.

Загальна сума коштів, які були витрачені на підготовку закладів освіти до нового 2020–2021 навчального року, станом на 1 вересня склала майже 3 мільйони гривень.

– Я задоволений і з приємністю відмічаю, що з кожним навчальним роком підготовка до нього стає все кращою. Вчителі, батьки, учнівське самоврядування з розумінням та творчістю підійшли в 2020 році до осучаснення навчальних приміщень. Стіни, стелі кімнат пастельних і сонячних тонів, що створює атмосферу затишку, спокою. Коридорні простори та рекреації виглядають по-сучасному стильно, пристосовані як для засвоєння знань, так і для активного відпочинку учнів. Комісія, яка 19 серпня перевіряла стан і рівень готовності закладів освіти до нового 2020–2021 навчального року, відзначила, що всі наші заклади продемонстрували належну готовність до роботи й навчання. Працівникам закладів удалося виконати значний обсяг робіт, заходи з енергозбереження та створити комфортні умови для навчання школярів і виховання дошкільнят, – зазначив Володимир Гуртовий.

Читайте також: Чекали на відкриття 20 років: у Пісочині запрацювали школа та дитячий садок