«Я не повинна чогось боятися»: медсестра з Валок про місяць роботи в мобільній бригаді COVID-19

Повна захисна екіпіровка, валізка з обладнанням і медикаментами – від початку липня ці компоненти стали невід’ємною частиною роботи Інни Ходаковської. Вона медсестра Валківського Центру первинної медико-санітарної допомоги. Трохи більше від місяця жінка пропрацювала у складі мобільної бригади, яка виїжджає на всі підозри COVID-19, що є в районі.

Враховували вік і особисті якості

У середині квітня саме на Валківщині було зафіксовано перший летальний випадок у Харківській області від коронавірусу – померла 71-річна жінка. Відразу після цього в районі сформували мобільну бригаду медиків, яка виїжджала на всі підозри, відпрацьовувала всіх контактних осіб хворої на COVID-19 людини.

– Наразі в районі працює лише одна мобільна бригада, в яку входять водій та медсестра. Коли був спалах хвороби, працювали дві такі бригади. До речі, у першу бригаду входили головна лікарка нашого ЦПМСД Марина Орлова та головна медсестра Вікторія Коляда. Саме вони відпрацювали весь алгоритм роботи, якого сьогодні дотримуюсь і я. 6 серпня йду у відпустку, у бригаді працюватиме інша медсестра, – розповідає Інна Ходаковська.

Завдяки тому, що всі медики суворо дотримуються правил, ніхто з бригади не захворів на коронавірус. Окрім цього, у бригаду не включали літніх лікарів і медичних сестер. Затверджуючи склад, враховують і особисті якості людини.

Марина Орлова

Марина Орлова

головна лікарка Валківського ЦПМСД

«Я, звісно, можу своїм наказом когось вписати в мобільну бригаду, однак розумію: якщо людина панічно боїться, то ефекту від роботи не буде. У мобільну бригаду ніколи не поставлю невідповідальну людину. Я маю бути впевненою, що медик одягнеться згідно з інструкцією. Інна – справжній професіонал, на неї завжди можна покластися»

Сама медсестра каже, що без жодних сумнівів прийняла пропозицію попрацювати в мобільній бригаді.

– Я вже 25 років у медицині і давно себе налаштувала, що це моя робота. Без страху їду до ймовірних хворих на COVID-19. Я не повинна чогось боятися, потрібно просто добре виконувати свою справу. До того ж у нас повна екіпіровка: захисні костюми, рукавички, окуляри, щитки, респіратори, бахіли. Є деззасіб, яким обробляємо транспорт тощо. Ми виїжджаємо або в осередок спалаху, або коли потрібно перевірити контактних осіб. Вимірюю температуру, сатурацію крові, оцінюю стан пацієнта. Якщо мені щось не подобається, то відразу зв’язуюся із сімейним лікарем. Також беру в людини матеріал для ПРЛ-тесту чи експрес-тесту. Потім відвозимо ці мазки в обласний лабцентр, – розповідає про свої обов’язки в мобільній бригаді Інна Ходаковська.

Протягом липня медсестра взяла матеріал для 29 ПРЛ-тестів, один з них виявився позитивним.

Фінансова «подушка безпеки»

Епідемія коронавірусу стала для всіх медиків великим викликом, особливо для тих, що працюють у глибинці. Однак завдяки змінам, які відбулися на первинці в рамках медреформи, цей удар вдалося трохи пом’якшити.

Так, у Валківського ЦПМСД з’явилася «фінансова подушка», завдяки якій тут докупали необхідне захисне обладнання, дезінфікувальні засоби та медикаменти для невідкладної допомоги. З’явилося й нове обладнання, яке в умовах пандемії дуже допомагає. Зокрема, пульсоксиметри, завдяки яким вимірюється сатурація крові (насиченість киснем). Також удома можуть зробити кардіограму.

Інна Ходаковська зазначає, що після реформи значно покращилося оснащення Центру, з’явилося нове обладнання, але на ньому потрібно було вчитися працювати. Тож у медзакладі проходили різноманітні навчальні лекції.

У Валківській амбулаторії загальної практики – сімейної медицини Інна Ходаковська працює в тандемі із сімейною лікаркою Вірою Стронською. За деклараціями вони обслуговують 2500 пацієнтів.

По суті медсестра – це права рука лікаря, яка виконує всю технічну роботу. Тож Інна радіє «комп’ютеризації» медицини, бо це суттєво економить час. Раніше всі папери доводилося заповнювати вручну. За день Інна разом з лікаркою приймає від 13 до 26 пацієнтів.

Інна Ходаковська

Інна Ходаковська

медсестра Валківського ЦПМСД

«Мені дуже подобається, що зараз виписуються електронні рецепти. Наприклад, за програмою «Доступні ліки» раніше всі рецепти доводилося писати рукою. Тепер цей процес дуже прискорився. Мені здається, що і для пацієнта так зручніше. Єдине – хотілося б, щоб з’явилася програма, яка б сама моніторила, у кого з пацієнтів добігає кінця термін рецепта. Щоб автоматично з’являлося повідомлення про те, яким пацієнтам сьогодні потрібно виписати ліки. Наразі це доводиться самостійно перевіряти, але людей багато, не завжди встигаю»

За її словами, електронні рецепти особливо важливі в умовах карантину. Пацієнту надсилається 16-значний номер рецепта, який він потім передає фармацевту в аптеці.

Змінилася й фінансова складова роботи – після того, як 2018-го Валківський ЦПМСД перейшов на пряме фінансування з НСЗУ, зарплати в середньому зросли на 40 %.

У 2020 році відповідно до договору Центр має отримати від НСЗУ 11 405 416 гривень.

Автор: Юлія Шматченко
Читайте також