Як у Нововодолазькій громаді створюють маленькі дива

24.12.2020 08:36 Нова Водолага
У Новій Водолазі Харківської області з року в рік стає все більше помічників Святого Миколая, які створюють маленькі дива для дітлахів. «СК» дізнався, як цього року в громаді стартував передноворічний марафон та які сюрпризи ще попереду.

День Святого Миколая – одне з найулюбленіших свят багатьох дітлахів. Ще б пак, адже під подушкою зранку можна знайти смаколик чи заповітну іграшку. Більшість родин у Нововодолазькій громаді мають можливість влаштувати своїй малечі такі сюрпризи. Однак є і такі сім’ї, яким самотужки це не під силу. Проте в Новій Водолазі переконані: свято повинно бути у всіх дітей без винятку. Тож три роки тому, за ініціативою голови громади Олександра Єсіна, була започаткована добра традиція – благодійна акція «Подаруй дитині казку», яка і розпочинає марафон передноворічних див. До того ж добрими чарівниками стають як дорослі, так і самі дітлахи.

З 1 по 18 грудня в Центрі надання адміністративних послуг стояла спеціальна скриня, куди всі охочі мали змогу покласти подарунки для дітей з родин, що потрапили у складні життєві обставини. Взагалі щороку в передноворічні та різдвяні дні добра казка у вигляді благодійних вчинків і корисних справ перетворює тут будні на свята. В цьому році, хоча він і був непростим для багатьох, усі учасники акції постаралися, щоб кожна дитина відчула святковий настрій та раділа щедрим подарункам від Святого Миколая.

Охочих подарувати дітям краплинку щастя у 2020-му виявилося чимало. Керівниця ЦНАПу Вікторія Гладкоскок розповіла, що жителі громади почали телефонувати їй ще в листопаді і запитувати, чи буде в цьому році благодійна акція. А потім, з 1 по 18 грудня, до Центру щодня приходило багато людей і не тільки для того, аби отримати послугу, а щоб залишити подарунок. Завдяки небайдужим жителям громади, скринька дуже швидко наповнювалася солодощами, іграшками, настільними іграми, прикрасами, канцелярським приладдям тощо.

– У нас є вже постійні учасники акції – це діти, які з року в рік приносять іншим дітлахам якісь подарунки. Наприклад, курінь імені Івана Сірка (учні Нововодолазького ліцею № 3 – учасники військово-патріотичної гри «Джура»), вони збирають іграшки у школі та приносять потім нам. Однією з перших у цьому році до нас прийшла дівчина при надії і принесла дуже багато іграшок та канцтоварів, а в День Святого Миколая вона народила донечку. Попри пандемію коронавірусу дуже багато людей хотіли створити для малечі маленьке диво, подарунків принесли більше, ніж минулого року, – розповіла «СК» Вікторія Гладкоскок.

До речі, долучилися до акції і жителі тих населених пунктів, що нещодавно приєдналися до Нововодолазької територіальної громади.

– Наприклад, мешканка села Ватутіне, яка працює в ДСНС, сама виготовила для малечі мило своїми руками. Кожне мило запакувала. Зв’язувалася зі мною, питала, яка кількість потрібна, – зазначила очільниця ЦНАПу.

Після того, як акція закінчилася, всі подарунки адресатам у День Святого Миколая передали працівники служби у справах дітей та відділу з питань соціального захисту населення Нововодолазької селищної ради. Вони завітали до 29 родин, в яких виховується 56 дітей. Діти та дорослі були щасливі, що і в їхніх сім’ях відбулося маленьке диво.

Квест з Миколаєм

19 грудня приємну місію виконала і начальниця відділу освіти Нововодолазької селищної ради Ольга Козачок. Вона разом зі старостами старостинських округів передала учням початкової школи та вихованцям закладів дошкільної освіти солодкі подарунки від Нововодолазького селищного голови Олександра Єсіна. Не залишилися без солодких презентів і діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, та ті, які виховуються в сім’ях, що потрапили в складні життєві обставини.

Добрими справами зустріли День Святого Миколая і учні Липкуватівського ліцею. Уже традиційно вони провели акцію «Нагодуй птахів». Діти виготовляли і розвішували годівнички й тепер будуть підгодовувати пернатих друзів. За добру і корисну справу їм подякував сам Святий Миколай, в образ якого вміло перевтілився староста Липкуватівського старостинського округу Олексій Масловський. Кожен учасник акції отримав солодкий презент у вигляді будиночка-годівнички, які люб’язно надала місцева жителька Надія Васюта.

Море позитиву та святкового настрою отримали дітлахи і в селі Новоселівка. У День Святого Миколая працівники місцевого будинку культури підготували для малечі справжню казкову феєрію. Свято розпочалося з квест-гри «Легенди про Святого Миколая». На першій локації хлопчики і дівчатка із задоволенням слухали розповіді про Святого Миколая, про те, як він допомагав діткам. А потім вони і самі поділилися своїми корисними справами – за це отримали великі сніжинки з написом «Чуйність і милосердя».

А вже на іншій локації дітям ставили запитання, загадували загадки. Правильно відповісти малечі було непросто, бо їм завжди заважав Чортик. Проте дітлахи не здавалися, показували свої знання й ерудицію, давали правильні відповіді та голосно плескали в долоньки. Найактивніші учасники гри отримали чарівні сніжинки, які виготовили вихованці гуртка образотворчого мистецтва «Кольорова палітра».

А завітавши до бібліотеки, малеча ознайомилася з дитячою літературою про доброго чарівника Миколая та взяла участь у цікавій вікторині. Коли ж до дітей вийшов Янгол, вони затамували подих у передчутті казки. Всі разом почали створювати собі обереги у вигляді маленьких янголяток, читали книгу добрих справ. А коли перейшли до книги поганих справ і грішників, хвилювалися, щоб не почути свого прізвища. Грішників серед учасників свята виявлено не було, тож усі перемістилися на четверту локацію, де їх очікував сам Святий Миколай. Діти із задоволенням дарували йому сніжинки, якими були нагороджені за ерудицію, розум, знання, за чуйність і доброту. Звісно, що Миколай не міг залишити таких чемних діточок без подарунків – дістав із своєї чарівної скрині смаколики і роздав їх малечі.

Після захопливого квесту діти перемістилися до світлиці «Родинне коло», де продовжили розважатися. А наймолодші переглянули лялькову виставу «Зимове сонце», яку підготували для них вихованці лялькового театру «Дивосвіт» (керівник Любов Костенко).

Цікаві заходи до Дня Святого Миколая відбулися і в інших закладах культури громади, під час яких діти випікали коржики, малювали зимові пейзажі, брали участь у різноманітних майстер-класах, розважально-пізнавальних програмах та веселих дійствах.

В очікуванні Діда Мороза

Казковий новорічний марафон у Нововодолазькій громаді тільки почався, попереду ще багато сюрпризів. Уже до кінця цього тижня запалає святковими вогниками головна ялинка Нової Водолаги. А ще діти з нетерпінням чекають, коли ж відчиняться двері казкового будиночка, що вже розташувався на площі Ювілейна в центрі селища, і їх запросить на гостини такий щедрий та добрий Дід Мороз. Зараз малюки завершують останні приготування до зустрічі з чарівником – вивчають для нього пісеньки, віршики. А дехто пише йому листи, де ділиться своїми заповітними мріями. Будинок Діда Мороза відчинить свої двері 30 грудня. Завітати до нього у гості можна буде також 31 грудня, 6 та 7 січня, 13 й 14 січня. Всім маленьким відвідувачам Дід Мороз передасть солодощі від селищного голови.

Читайте також: У лікарнях Харківщини, що приймають ковід-пацієнтів, з’явились дизельні генератори

Автор: Мирослава Кольцова