Залучити людей до здорового способу життя і показати, що спорт може бути в радість – саме такі цілі переслідує громадська організація «Здорова нація – майбутнє України»». Її волонтери проводять безкоштовні фітнес-тренування в Харкові і шести районах області, допомагаючи цим землякам бути активними і здоровішими. Завдяки цим тренуванням, зокрема, люди похилого віку стали почуватися набагато бадьоріше – їх перестали непокоїти болі в суглобах, і тепер вони взагалі не уявляють життя без спорту.

Вплинути на статистику

Ідея влаштувати безкоштовні фітнес-тренування в різних районах Харківської області виникла в 2016 році у лікарки, волонтерки та просто прихильниці здорового способу життя Яни Білецької. У той час дівчина проходила навчання у Школі лідерства голови Харківської облдержадміністрації, де навчали писати проекти, будувати команду тощо. У завершенні цього навчання випускникам потрібно було придумати проект.

– Харківська область і Україна в цілому є лідерами із серцевосудинних захворювань, ця проблема дуже актуальна, до того ж вона широко поширена серед всіх вікових категорій. Бачачи цю проблему та проходячи стажування в Департаменті охорони здоров’я ХОДА, я запропонувала займатися профілактикою неінфекційних захворювань, а саме серцевосудинних, і в своєму проєкті взяти за основу фізичну рухову активність. Оскільки один з факторів розвитку цих захворювань є гіподинамія населення, тобто малорухливість. Я прописала проект з безкоштовних фітнес-тренувань у районах Харківщини, створилася команда і ще до презентації цього проєкту «Здорова нація – майбутнє України» (ЗНМУ) перед головою ХОДА, почали його реалізовувати, – розповідає дівчина.

Окрім цього, своєю задумкою Яна хотіла просто залучити людей до здорового способу життя. Показати, що фізична активність може бути в задоволення і радість.

Яна Білецька

Яна Білецька

«Багато людей звикли, що фізичну активність сприймають як каторгу, де потрібно себе змушувати робити те чи інше. Ні, фізична активність – це задоволення, здоров’я, хороший настрій, легкість, спілкування з людьми, такими саме, як і ти. Вона дає багато позитивних факторів. Особливо це дуже добре для молоді та дітей, оскільки в подальшому формує їх коло спілкування. Вони приходять до нас на тренування і бачать активних людей, які чогось прагнуть. Таким чином, у майбутньому їх буде тягнути саме до таких активних людей»

Усе на волонтерських засадах

Перше тренування в рамках проекту ЗНМУ пройшло у 2016 році в Дергачах. Тоді прийшло близько 20 людей. Той момент Яна згадує з приємною ностальгією.

Географія проекту розширювалася десь щопівроку і наразі тренування кожного тижня проходять у Харкові (Центр ДК ХТЗ), Лозовій (Лозівська загальноосвітня школа І–ІІІ ступенів № 3), Вовчанську (парк ім. Горького), Змієві (Зміївський ліцей № 1 ім. З. К. Слюсаренка), Краснограді (Красноградський молодіжний центр) та Малій Данилівці (Харківська державна зооветеринарна академія) Дергачівського району. У Харкові та Змієві тренування проходять по п’ятницях о 18.00 і 18.30 відповідно. У Вовчанську заняття заплановані щонеділі на 17.00, втім можуть бути зміни у часі та місці проведення, тож організатори рекомендують слідкувати за сторінкою їх групи у соцмережах. У решті населених пунктів тренування проходять у середу о 18.00. Цей проект навіть вийшов і за межі регіону – він впроваджується в Донецькій та Луганській областях.

Заняття проводяться саме в перелічених населених пунктах Харківщини, оскільки там знайшлися тренери-волонтери. Коли проект реалізовувався в рамках Школи лідерства, була створена громадська організація «Здорова нація – майбутнє України», яку очолила Яна Білецька. Наразі їх команда складається з 14 волонтерів з різних локацій трьох областей України – Харківської, Донецької та Луганської.

– Локація, де проводити тренування, вибирається, коли з’являється тренер-волонтер у тому чи іншому населеному пункті. Тоді я виходжу на органи місцевого самоврядування, домовляємося з ними, підписуємо договір про співпрацю і починаємо реалізовувати цей проект у цьому районі, – каже Яна Білецька.

Громадська організація періодично пише грантові заявки, втім у разі виграшу кошти йдуть на інвентар, а не на зарплату тренеру.

– Якщо перемогли в якомусь гранті, ми купуємо каримати, фітнес-резинки та інші речі для тренувального процесу. Наша команда, і я зокрема, працюємо винятково на громадських засадах, – розповідає дівчина. – Ми бачимо, що наші дії вирішують певні проблеми у суспільстві. Нам це подобається і це нас мотивує йти далі на волонтерських засадах. Ми це робимо виключно для душі, для здоров’я людей.

Індивідуальний підхід

Тренування триває одну годину і включає в себе аеробіку, функціональні тренування, силові тренування, танцювальні. За словами Яни Білецької, цей комплекс вправ розвиває судинну систему, зміцнює м’язи, підвищує імунітет.

– Коли складаємо план тренування, я дивлюся не тільки з боку спорту, а й з боку медицини. Шукаю варіанти, як це все поєднати, щоб людина, йдучи з тренування, не була виснаженою. Міркую побудувати заняття так, щоб воно було максимально ефективним для здоров’я людини, – наголошує дівчина. – Просто люди думають, якщо виходиш з тренування та ледве пересуваєш ноги – це добре. Добре – це коли після тренування виходиш в піднесеному настрої з великим зарядом енергії.

Є одна особливість тренувань у рамках цього проекту – на кожне заняття треба заздалегідь зареєструватися, заповнивши анкету. Реєстрація розпочинається з понеділка і триває до середини дня, в який проходить заняття. У короткому опитувальнику слід зазначити свій вік, стан здоров’я, протипоказання до навантажень, наявність хронічних захворювань тощо. Під час карантину додалися питання про респіраторні захворювання та пневмонію.

– Якщо щось тренера буде бентежити в анкеті людини, він її допустить до тренування, втім буде зважати на цю особливість. Наприклад, ми бачимо, що людина повністю здорова, то, звісно, тренування буде повноцінним, навантаження можна робити по максимуму. А якщо у когось є проблеми, наприклад, із суглобами, тоді на цій людини робиться певний акцент – замість присідань вона постоїть у планці. Саме анкета дає можливість нам зрозуміти, які є у людини проблемні зони, щоб їх не перенавантажувати, – пояснює голова громадської організації «Здорова нація – майбутнє України».

Що з тренуваннями на карантині

Турбота про своїх відвідувачів тренерами-волонтерами продовжилася і в умовах пандемії. Яна Білецька каже, що її команда не хотіла залишати своїх підлеглих у карантин, тому було придумано три мікропроекти, направлені на підтримку форми та здорового образу життя. Спочатку запустили прямі ефіри тренувань в Instagram. За одне включення було 90–120 людей.

– Думаю, що десь людей 20–30 займалися паралельно з нами, оскільки після заняття ділилися своїми враженнями в коментарях. Втім мінус ефіру в Instagram – ми не бачимо учасників, тому вирішили створити другий проект – Be Fit & Healthy ZOOM, – розповідає Яна.

Із 3 квітня і до червня у ZOOM кожного дня проводилися тренування в онлайн-форматі. Яна Білецька зазначає, що тут тренер може контролювати техніку виконання вправ учасниками, аби тренування пройшло ефективно і людина не травмувалася. На кожному ефірі були присутні близько 10 чоловік. З червня, коли фітнес-тренування поновилися у звичайному режимі, заняття у ZOOM проходять двічі на тиждень, а до них приєднуються люди з різних куточків Європи – Польщі, Німеччини, Угорщини.

Третій міні-проект був для людей, які через свою зайнятість не могли приєднатися до тренувань в онлайні. Волонтери зробили серію відеотренувань, яку назвали «ЗНМУ проти Coronavirus». В них було показано техніку виконання тієї чи іншої вправи, прописано, як правильно вправу виконувати, скільки разів тощо.

Фітнес-тренування повернулися до свого звичайного формату в червні, втім наразі тренування проходять з дотриманням усіх карантинних норм відповідно до постанови Кабінету Міністрів.

– Наразі на заняттях займаються не більше десяти людей. Ми дотримуємося соціальної дистанції, щоб між учасниками було не менше двох метрів відстані. Щодо особистих речей, то якщо раніше на деяких локаціях ми видавали людям каримати, то зараз просимо приходити зі своїми і даємо їх тільки у крайніх випадках. Також кажемо приходити зі своїми фітнес-резинками, втім вони є далеко не у всіх, тому ділимося своїми, – розповідає Яна.

Щаслива за результат

Загалом у кожному населеному пункті, де проходять ці тренування, на заняття приходить у середньому близько 20 людей різного віку – від 11-річних дітей до пенсіонерів 65+. Є навіть 70 та 75-річні відвідувачі. Яна Білецька каже, що чула багато позитивних відгуків від учасників тренувань.

– До мене підходили люди віком 55+ і казали, що раніше не могли зігнутися, торкнутися руками землі, а зараз їм це спокійно вдається. Ще одні люди похилого віку розповідали, що прийшли на наші заняття з болями в колінних суглобах, були млявими і взагалі далекі від спорту та від фізичної активності. А зараз біль зник, їх зацікавило це заняття, і вони взагалі вже не уявляють без нього свого життя. Також дякує і молодь, яка каже, що там панує атмосфера добра, позитиву, радості та ейфорії.

Також, за словами Яни, ці тренування згуртовують сім’ю.

– На наші тренування ходять мами з дітьми і їм це цікаво. Мама займається, а чадо дивиться і бере приклад. У такій обстановці вони зміцнюють свої стосунки. До слова, в нашій команді волонтерів є мама з донькою. І мої мама з бабусею також ходять на тренування, – ділиться дівчина.

Яна Білецька каже, що розширювати географію тренувань Харківщиною вони найближчим часом не планують, оскільки через карантин важко думати про це. Однак припускає, що в майбутньому проводитимуть тренування й в інших куточках Харківської області.

– Я дуже щаслива, що свого часу взялася за проект. І наразі просто хочу отримувати задоволення від нього, оскільки він працює добре і приносить користь людям. Якщо побачимо, що щось можна покращити, то обов’язково це зробимо, – зазначає Яна Білецька.

 

Матеріал створено в рамках проєкту «Крилатий еСКулап», який впроваджує ГО «СЛОБІДСЬКИЙ КРАЙ» за підтримки «Медійної програми в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews. Ця програма зміцнює українські медіа та розширює доступ до якісної інформації.

Читайте також