Які головні ялинки встановили в райцентрах Харківщини – ФОТО

24.12.2019 14:00 Область Online
Фото: Слобідський край Фото: Слобідський край
Живі, що зростають, зрубані та набірні або штучні – вже майже в усіх райцентрах Харківської області на головних площах запалали новорічні ялинки. Найвищими цього року, згідно з розповідями міських і селищних рад, на Харківщині виявилися відразу дві ялинки Лозової.

Ялинковим бумом в області ознаменувалася Балаклія, адже цього року тут установили п’ять новорічних красунь – по одній у кожному мікрорайоні міста. Головна балаклійська ялинка розташовується на площі Ростовцева – центральній площі міста. Це збірна з живих дерев красуня, висотою 12 метрів, а її відкриття відбудеться сьогодні, 24 грудня.

Інша, так само збірна ялинка з’явилася на площі біля райдержадміністрації.

Фото: Балаклійський район/Facebook

Ще три штучні новорічні дерева встановили у трьох мікрорайонах міста.

– Дві з трьох штучних ялинок ми придбали цього року, аби в кожному мікрорайоні було своє свято. Також місто прикрасили тематичними розтяжками, а в центральному парку з’явилася навісна штора з гірлянд, там люди можуть фотографуватися, – пояснив мер Балаклії Іван Столбовий.

За його словами, цьогоріч на підготування міста до новорічних свят з бюджету спрямували близько 200 тисяч гривень.

Читайте також: У Харкові відкрили головну ялинку

Збірну з живих дерев ялинку, висота якої 13 метрів, установили й у Боровій. Цього року на ялинці оновили іграшки, а також уперше проекспериментували з прикрашанням головної площі.
– Святкову атмосферу дарує світлова композиція у вигляді гірлянд, які натягнули від головної ялинки по діагоналі та по периметру площі. А на огорожі навколо ялинки з’явилися яскраві новорічні картини, які намалювали вихованці нашого будинку творчості, – розповів заступник голови Борівської райдержадміністрації Сергій Шутько.

Відкриття новорічної красуні в Боровій відбулося в День святого Миколая, 19 грудня. Цього року дітлахів дивували парадом Миколайчиків, які роздали малечі близько 50 кілограмів солодощів.

Штучну ялинку, висотою шість метрів, спорудили в Близнюках. Головний новорічний атрибут цього року не змінювали. По-новому вирішили тут підійти до святкового оздоблення самого селища, прикрасивши гірляндами дерева на центральній алеї.

Фото: близнюківська газета "Нове життя"

Своя збірна ялинка з живих дерев прикрашатиме цього року й Богодухів. Відкриття новорічного дерева висотою 6 метрів заплановано на сьогодні, 24 грудня. До свят у місті закупили нові прикраси для головної ялинки, гірлянди, а також світлові композиції та фігури.

Фото: Богодіхувська РДА

– Цього року неподалік новорічної ялинки в місті з’явилася світлова композиція з фігурок новорічних оленів. Загалом на новорічне оновлення та організацію свят місто витратило близько 100 тисяч гривень, – поінформувала завідувачка сектора культури Богодухівської РДА Алла Волошко.
А от у Барвінковому цьогоріч продовжили свою традицію, започатковану кілька років тому: тут головну ялинку місту дарують місцеві жителі.

– Є на території району подвір’я, де ростуть дуже високі дерева, які становлять загрозу для домоволодінь. Тому люди звернулись із пропозицією, щоб ми допомогли з краном та технікою, яка необхідна, аби спиляти і транспортувати ялинку, а вони нам її подарують, – розповів голова Барвінківської міськради Олександр Бало.

Так, цього року головну ялинку місту подарувала родина Мирних із села Нікополь.

Це новорічне дерево на два метри вище за минулорічне та сягає 12 метрів. Оновленням для ялинки стала світлова верхівка. Також уперше в місті на відкритті ялинки влаштували фаєр-шоу.

Свої новорічні традиції з’явились у Валках. Уже другий рік поспіль у відкритті головної ялинки активну участь бере Молодіжна рада. Старшокласники одягаються в тематичні костюми та як аніматори вітають місцеву малечу і вручають солодощі. За словами завідувачки Центру розвитку громади та медіа-комунікацій Вікторії Ханіної, 19 грудня молодь вручила дітям близько 800 подарунків.

Фото: Валківська міська рада

Щодо головної ялинки, то вже сьомий рік у Валках установлюють штучну 10-метрову ялинку та будиночок Діда Мороза.

Не змінилася головна ялинка й у Вовчанську – це 12-метрове штучне дерево, яке місто придбало у 2016 році. Традиційно вже третій рік біля конструкції встановлюють будиночок Святого Миколая, новорічний інтер’єр усередині якого зроблено в ретростилі. Він дуже популярний у місцевих як фотозона.

Живі дерева прикрашають у Дворічанському та Великобурлуцькому районах. Так, висота головної ялинки у Дворічній сягає 13,5 метра. І хоча це дерево росте поблизу місцевого Будинку культури вже близько 40 років, статус головної ялинки воно отримало лише років п’ять тому.

Фото: Дворічанська селищна рада

– Раніше ми купували кожного року близько 60 маленьких живих дерев, аби скласти головну ялинку. Але потім зрозуміли, що в місті росте живе дерево, яке теж можна прикрашати, і воно матиме не гірший вигляд. Цього ж року, окрім прикрас на дереві, ми додали надпис «2020», а у вечірній час красу ялинки підсвічує 20-метрова гірлянда, – похвалився Дворічанський селищний голова Фархад Магомедов.

Відкриття головного новорічного символу Дворічної відбулося на День Миколая, 19 грудня. Святкову програму в селищі заплановано й на 30 грудня. У цей день на площі виступлять місцеві колективи.

Три роки тому відмовилися від випилювання дерев на свята й у Великобурлуцькому районі, де головний новорічний атрибут селища – теж жива ялинка, яка росте в його центрі. Висота деревця, за словами селищного голови Віктора Терещенка, сягає 14 метрів.

Фото: Великобурлуцька селищна рада

А щоб оригінально прикрасити новорічний символ, у Великому Бурлуку протягом трьох останніх років проводять конкурс.

– Діти й дорослі, різні заклади соціальної сфери несуть у селищну раду іграшки, і ми прикрашаємо нашу головну ялинку. А 19 грудня, у день її відкриття, відзначаємо учасників конкурсу заохочувальними призами, – розповів Віктор Терещенко.

Замінили живу на штучну

Головна ялинка Дергачівського району, як і минулоріч, – 8-метрове живе дерево, яке росте біля Будинку культури. Жодних фінансових вливань цього року в оформлення ялинки не робили – усі прикраси торішні.

Фото: facebook.com/DergachiRayrada

Відкриття ялинки відбулося 19 грудня – місцевий Будинок творчості підготував програму з танцями, виступами дитячих колективів, конкурсами, подарунками тощо.

Живу ялинку наряджають і в Зачепилівці. Висота новорічного символу 10 метрів, а урочисте відкриття з культурною програмою відбулося 19 грудня. Дерево, яке росте на центральній площі селища, прикрасили торішніми іграшками, однак оновили гірлянди, яких було закуплено 500 метрів на 8 тисяч гривень.

Фото: Зачепилівська селищна рада

Якщо в Дергачах і Зачепилівці головну районну ялинку вже відкрито, то у Змієві ця подія тільки передбачається. За словами Зміївського міського голови Петра Кучкова, новорічна красуня постане перед жителями міста й району в новому вигляді.

Фото: Зміївська міська рада

– Наша ялинка, як і минулого року, штучна 12-метрова, однак зараз її вбрання зміниться. Практично всі прикраси на ній будуть нові, на що ми витратили близько 50 тисяч гривень, – сказав мер Змієва. – Відкриття ялинки відбудеться 27 грудня, хоча вона вже повністю була готова за тиждень до цієї дати. Програма відкриття буде традиційною. Будинок дитячої творчості готує культурну програму, у ході якої кожна присутня дитина отримає подарунок.

Читайте також: Новий рік 2020 у Харкові: програма святкування

За технічними характеристиками головна новорічна красуня Золочева ідентична Зміївській – штучна, висотою 12 метрів. Як розповів голова Золочівської селищної ради Леонід Канівець, у цьому році нові прикраси не купували, оскільки достатню кількість гірлянд і кульок було придбано два роки тому. Відкриття ялинки відбудеться в останню суботу 2019 року, 28 грудня. На дітей чекають подарунки, виступи аніматорів тощо.

В Ізюмі, як і в більшості райцентрів області, головну ялинку – штучну 10-метрову – відкрили 19 грудня.

Фото: city-izyum.gov.ua

У Кегичівці традиційним символом свята, як і торік, стало штучне деревце заввишки шість з половиною метрів, ялинку урочисто відкрили на День святого Миколая, 19 грудня. Цього року, за словами Ольги Лисенко – заступниці Кегичівського селищного голови, оновилося вбрання «дерева».

Фото: Кегичівська селищна рада

– Головна відмінність цієї ялинки від торішньої – нові гірлянди з краплями, які ми закупили на 26 тисяч 850 гривень, – додала вона.

А от одним з небагатьох районів області, де головна ялинка «виросла» порівняно з минулим роком, став Коломацький. За словами Коломацького селищного голови Володимира Гуртового, якщо напередодні 2019-го наряджали 6-метрову живу ялинку, то цього року громада вирішила купити 8-метрову штучну.

Фото: facebook.com/Коломацька Об"єднана Територіальна Громада Харківської області


– Жителі селища зверталися до нас і казали, що в деяких районних центрах стоїть штучна гарна ялинка, яку вони хотіли б бачити й у себе. Ми прислухалися до їхньої думки і знайшли кошти для здійснення їх бажання. Усі прикраси на неї теж закупили цього року, – розповів Володимир Гуртовий.

За його словами, головну ялинку на центральній площі Коломака відкриють 28 грудня. Утім жителі громади матимуть можливість насолоджуватися великою новорічною красунею не тільки в Коломаку. Новорічні дерева буде встановлено в центрі кожного старостинського округу – у Покровці (відкриття відбудеться 24 грудня), Шляховому (26 грудня), Різуненковому (27 грудня) та Шелестовому (31 грудня).

Серйозно витратилися на прикраси головної районної ялинки – 12-метрової штучної – у Краснограді. За словами голови Красноградської міської ради Володимира Максима, цього року ялинка обійшлася місту в 152 тисячі гривень.

Фото: krasnogradrda.gov.ua

– Офіційне відкриття ялинки з культурною програмою, танцями, подарунками в нас пройшло 19 грудня. Головна особливість порівняно з минулорічним відкриттям – велика кількість фотозон з казковими героями, символами нового року тощо. Це для того, щоб люди могли зробити красиві фотографії на згадку. Також цього року було закуплено нові іграшки та гірлянди в кольорах нашого міста – зеленого, жовтого, червоного, – сказав мер Краснограда.

Головна ялинка Краснокутського району також штучна, висотою 10 метрів. За словами заступника Краснокутського селищного голови Миколи Качайла, відкриття відбудеться 27 грудня.

Фото: Краснокутська селищна рада

– Цього року програма урочистого відкриття буде традиційною, з виступами місцевих аматорських колективів, – розповів Микола Качайло. – Ми трохи оновили вбрання ялинки – докупили кулі та гірлянди, на що витратили 3 тисячі 200 гривень. Прикраси на ялинці будуть не тільки фабричні, а й саморобні, виготовлені нашими діточками.

7-метрова штучна ялинка – головна новорічна красуня Люботина. За словами начальниці Люботинського міського відділу культури Ірини Голтвянської, відкриття ялинки відбулося 20 грудня, а програму готував Будинок культури.

Фото: Люботинська міська рада

– У нас є повний комплект прикрас – ілюмінація, іграшки, бурульки, сніжинки. Ніяких оновлень у вбранні ялинки не було сенсу робити, оскільки вона в нас і так дуже добре прикрашена, – пояснила Ірина Голтвянська. 

Дітям солодощі, дорослим шампанське

У Куп’янську вже кілька років поспіль установлюють одну й ту саму штучну ялинку, заввишки 11 метрів. Щоправда, іграшки та гірлянди міськрада час від часу оновлює, як і цьогоріч.

Відкриття ялинки відбулося 19 грудня. Разом зі Святим Миколаєм дітлахів поздоровляли персонажі з мультфільму «Холодне серце» – Анна, Ельза та Олаф. Мінні Маус розважала малечу веселими конкурсами, вікторинами, танцювальними флешмобами. Найактивніші учасники отримували подарунки.

Фото: kupyansk-rada.gov.ua

У новорічну ніч куп’янчани знову зберуться біля головної ялинки міста, святкова програма стартує о восьмій вечора й завершиться о третій ранку.

А в Лозовій відразу дві головні ялинки – штучна та жива. Штучну красуню придбали ще у 2011 році, вона заввишки 15 метрів. Її відкриття біля міського Палацу культури відбулося в День святого Миколая, 19 грудня. А жива блакитна ялинка заввишки 20 метрів росте поблизу міської ради. Вогники на ній запалали 21 грудня. До речі, іграшки для новорічних красунь виготовляють діти, а гірлянди купує місто.

20 грудня відкрилася й резиденція Діда Мороза в Палаці культури. Цьогоріч за кошти міського бюджету було придбано близько 1000 подарунків і 1000 призів, які роздаватимуть під час святкувань в Лозовій та в інших населених пунктах об’єднаної громади.

Поблизу Палацу культури проходитиме й головне святкове дійство в новорічну ніч – початок 1 січня о другій ранку.

А в Новій Водолазі 12-метрова новорічна красуня росте в центрі селища. Ялинку вдягають у сучасне вбрання з гірлянд та іграшок. Поруч з нею у своїй резиденції дітлахів приймає Дід Мороз. Малеча розповідає старенькому віршики й отримує натомість подарунки (про які заздалегідь потурбувалася селищна рада). Цьогоріч Дід Мороз прийматиме дітлахів 31 грудня та 1, 6, 7, 13, 14 січня з 18-ї до 20-ї години.

Фото: vodolaga-gromada.gov.ua

Окрім будиночка Діда Мороза, поблизу ялинки встановлено святкові фотозони. У новорічну ніч на центральній площі селища з 23-ї години до 5-ї ранку відбудуться масові гуляння. Цього року всю розважальну програму готує Новоселівський будинок культури. Кажуть, що дорослих гостей свята пригощатимуть шампанським і глінтвейном.

Читайте також: Від Святого Миколая до таємного Санти: у Новій Водолазі створюють новорічні дива

У Первомайському головну ялинку відкрили 19 грудня. Новорічну 8,5-метрову красуню купували ще у 2016 році, у цьому ж трохи оновили її «гардероб». Вогники на новорічному дереві запалив Святий Миколай, разом з ним прийшов і господар наступного 2020 року – мишеня. Напередодні Різдва поблизу ялинки з’являться ясла. Стоятиме красуня до Старого Нового року.

Фото: Первомайська міська рада

За давньою традицією в Печенігах установлюють живі ялинки. Зазвичай дерева замовляють у лісгоспі, але цього року пішли іншим шляхом – і людям допомогти, і ялинку отримати. У селищі поблизу будинків є дуже старі ялинки, і жителі бояться, що коли буде сильний вітер, дерева впадуть, тож просять комунальні служби їх прибрати. Саме така зрублена ялинка заввишки 8 метрів і стане головною святковою красунею селища. Її встановлення заплановано на 27 грудня, а відкриття – на 29 грудня.

Нова красуня з’явилася цьогоріч і в Сахновщині. 8-метрову штучну ялинку замовляли в Івано-Франківську. Щоправда, робили це ще в березні. «Бо так дешевше», – пояснили в селищній раді. Коштувало їм це деревце 89 тисяч гривень. Трохи оновили і вбрання ялинки – на 3 тисячі гривень. Відкриття красуні відбулося 19 грудня. Дітей розважали аніматори з районного Будинку культури. Солодощі від Миколая отримали всі дітлахи, що прийшли на відкриття ялинки. Було роздано 280 подарунків.

Фото: Сахновщинська селищна рада

У Чугуєві вже третій рік поспіль головною ялинкою міста стає 12-метрова штучна красуня. Святкові вогники на ній загорілися 19 грудня. Свято розпочалося з традиційного параду Дідів Морозів і Снігуроньок, дійство проходило під супровід естрадно-духового оркестру. Цьогоріч у параді взяли участь до півтори тисячі жителів міста. Під час свята людей розважали ростові ляльки. Сьомий рік поспіль додається по ляльці у вигляді господаря прийдешнього року.

Фото: Чугуївська міська рада

Крім зеленої красуні, на головній площі міста встановлено оригінальні фотозони, дерев’яну гірку для дітей, працює резиденція Діда Мороза.

У Шевченковому штучну 9-метрову ялинку відкрили 18 грудня. Це дерево селище придбало ще у 2016 році. «Одягнена» ялинка в люмінесцентні гірлянди та іграшки, які запалюються разом з вуличним освітленням. Стоятиме красуня до Водохреща.

Фото: Шевченківська селищна рада