Юні Пікассо: картини лозівських школярок завойовують світ

16.04.2019 09:00 Область Online
Фото: Харківська облрада Фото: Харківська облрада
Змалювати кращі туристичні краєвиди в Празі або написати картину, яка здивує міжнародних експертів і переможе на паризькому конкурсі; відродити гончарство та дати поштовх для виховання майбутніх відомих артистів, майстрів, співаків і хореографів – усе це про творчу Лозівську громаду.

Територія творчості

Цього року в Лозівській дитячій художній школі з’явиться сучасний простір для творчих імпровізацій і презентацій місцевих художників. Завдяки ініціативі батьків юних талантів та
викладачів художньої школи, які перемогли в обласному конкурсі міні-проектів «Разом в майбутнє», тут облаштують виставковопрезентаційну залу, яка має стати потужним арт-майданчиком для спілкування юних Пікассо та всіх поціновувачів прекрасного.

На втілення проекту планують витратити орієнтовно 300 тисяч гривень. З них близько 149 тисяч гривень – кошти обласного бюджету, 134 тисячі гривень виділять з місцевого бюджету, ще майже 15 тисяч гривень – внесок самих конкурсантів.

Цей проект має стати початком тотального перевтілення Лозівської художньої школи, яка сьогодні розміщується у сторічній будівлі. Протягом останніх трьох років школу частково ремонтували: оновили кілька кабінетів, замінили вікна, почасти оновили систему опалення та водовідведення.

Але щоб створити для місцевої талановитої молоді гідні умови, будівлю необхідно реконструювати й надалі. За словами голови Харківської обласної ради Сергія Чернова, який 10 квітня відвідав навчальний заклад, у Програмі економічного і соціального розвитку Харківської області на 2019 рік, прийнятій на сесії обласної ради, на реконструкцію приміщення школи передбачено понад мільйон гривень.

Таку ж суму планують витратити й на відновлення виставкової зали.
– Виставкова зала необхідна не тільки для навчального процесу, а й загалом для жителів району та області. Адже зала може стати майданчиком для спілкування, майстер-класів та презентації робіт талановитої молоді. Тому наше завдання – знайти в обласному бюджеті кошти, які передбачені у програмі, – зауважив Сергій Чернов.

Знамениті акварелі

Сьогодні в художній школі навчаються 140 учнів віком від 6 до 16 років. Вихованці закладу представляють малу батьківщину не тільки на національному, а й на міжнародному рівні. Зокрема, місцеві школярки – Анжеліка Горгуновська та Валентина Уваренко, які вже сьомий рік займаються у школі, завойовували призові місця на конкурсах у Чехії, Франції та Швейцарії.
– Наші дівчатка взяли участь у трьох міжнародних конкурсах. Це виїзний конкурс у Празі, де діти змальовували види місцевої архітектури. За свої картини дівчата отримали перше місце.

У грудні минулого року ми подали заявку на конкурс у Франції «Діти проти війни». І роботи юних художниць знову перемогли, отримавши нагороди за перше місце та нагороди від Національної академії мистецтв у Парижі, – розповіла директор дитячої художньої школи Олена Парамаєва. Призові місця художниці отримали й на конкурсі у Швейцарії.
– Я радий познайомитися з талановитою молоддю, яка не тільки завойовує перші місця на районних, обласних чи національних конкурсах, а й прославляє свою країну далеко за її
межами. За цим стоїть велика праця викладачів, самих дітей, тому, звичайно, нашим завданням є створити для їх розвитку гідні умови, – зазначив Сергій Чернов.

Відродити гончарство

Ще одним осередком творчості в районі є Лозівський вищий коледж мистецтв. Сьогодні тут навчаються більш ніж 200 студентів. Один з напрямів, який у коледжі освоїли нещодавно, – гончарна справа. Для занять придбали гончарські круги, муфельні печі. Тут студенти освоюють навички роботи з глиною, декоративний розпис. Поки гончарство вивчають як предмет, але у планах – відкрити ціле відділення.

– Дуже радію тому, що наші українські стародавні традиції і сьогодні мають продовження не просто як хобі, а через них відбувається естетичне виховання молоді, яка зінтересом вивчає традиційне мистецтво свого народу, – поділився думками голова обласної ради.

Окрім гончарства, в коледжі опановують музичне та образотворче мистецтво та хореографію. Тут працюють сім колективів: народний ансамбль пісні і танцю «Сузір’я», хор духовної музики «Anima», вокальний ансамбль «Слов’яночка», оркестр духових та естрадних інструментів, оркестр народних інструментів, фольклорний ансамбль «Чорнобривці» та хореографічний колектив «Родослав». 10 квітня студенти коледжу мистецтв представили гостям сюїту «Всі ми козацького роду».

– Колектив коледжу вже далеко виріс за масштаби Лозової. Його необхідно показувати на обласних сценах. Це мистецтво високої якості, в якому поєднані кілька поколінь, починаючи з маленьких дітей, закінчуючи людьми, які все життя віддають себе культурі та мистецтву. Важливим є і те, що цей навчальний заклад дає можливість знайти себе та отримати
освіту не тільки дітям з Харківської області, а й із сусідніх областей, – зазначив Сергій Чернов.

Уже другий рік поспіль коледж стає місцем проведення двох обласних фестивалів – декоративно-прикладного мистецтва «Слобожанські візерунки» та музично-хореографічного «Народні джерела». Поступово в будівлі навчального закладу триває процес оновлення. Тут модернізують навчальні аудиторії, куди придбали меблі та комп’ютери.

Також перекрили покрівлю коледжу, автоматизували систему опалення, зробили ремонт у коридорах.
– Тепер у коледжі необхідно замінити вікна та впровадити енергозберігаючі технології, виконати роботи з водовідведення та благоустрою території. Усе це ми будемо планувати, і, я думаю, депутатських корпус обласної ради разом з обласною держадміністрацією підтримають своє комунальне підприємство, – підсумував голова Харківської обласної ради.

За його словами, загалом на території Лозівської ОТГ працює 51 заклад культури. Виступи яскравих творчих колективів не тільки з Лозівського, а й із сусідніх Близнюківського, Сахновщинського та Кегичівського районів уже протягом 40 років проходять у місцевому Палаці культури. Саме тут відбуваються понад 400 культурних зібрань на рік – це новорічні, професійні та державні свята, вечори відпочинку для молоді, виставки, конкурси та фестивалі.

Останні кілька років тут проходить реконструкція фасаду закладу. Також минулого року в Палаці відкрили оновлений арт-зал, а цього року у планах громади – реконструкція фойє.

Автор: Марічка Зорянська