Земельний скандал у Боровій: «Завтра прокинемося, а паїв у нас немає?»

26.01.2021 08:32 Область Online
Фото: zaxid.net Фото: zaxid.net
Гостре земельне питання сколихнуло Борівщину Ізюмського району. Близько 90 паїв у жителів громади начебто орендувала агрофірма з Дворічної. Проте борівчани стверджують, що нічого нікому в оренду не передавали, а їх підписи на документах підроблені. Мовляв, хто віддає в оренду землю, на якій засіяно озимі? Люди переживають, що більше не побачать ані свого врожаю, ані землі.

Василь Калюга із села Гороховатка Борівської громади понад 50 років присвятив роботі на землі. Чоловік має пай на 4,79 гектара, який обробляє самостійно. 12 січня 2021 року селянин вирішив переглянути публічну карту геокадастру і виявив, що його ділянка землі в оренді, хоча він такої угоди ні з ким не укладав.

– Час від часу передивляюся публічну карту геокадастру, бо на Харківщині вже бували випадки рейдерського захоплення землі, – розповів «СК» Василь Калюга. – Не знаю, перший я помітив земельну аферу чи ні… 12 січня у публічній карті геокадастру виявив, що на мій пай укладено договір оренди. Начебто я передав свій пай – 4,79 гектара – фермерському господарству «АГРОЗЕМЛЯ», що в Дворічанському районі. Власник господарства проживає в Полтаві. Сказати, що я був шокований, це нічого не сказати. Ніколи в житті не чув про це господарство, жодних документів не підписував. Узагалі у мене і в думках не було укласти з кимось договір. Я надалі планував обробляти самостійно свій пай.

Коли чоловік повідомив про своє «відкриття» односельцям, то ті також почали перевіряти свої паї. І з’ясувалося, що таких, як Василь Калюга, чимало. Люди самостійно обробляють землю і нікому в оренду її віддавати не збиралися. Але відповідно до даних реєстру вони вже це зробили.

– Договори оренди зареєстровані державним реєстратором Наталією Щербиною у місті Балаклія. На якій основі вона їх реєструвала, у нас питання, – обурюється Василь Калюга. – Наприклад, якщо ми реєструємо договори оренди в Боровій, то веземо туди всі правовстановлюючі документи, а також свої паспорти та коди. І тільки після цього реєстратор реєструє договори оренди.

За словами чоловіка, тільки в Гороховатці через цю земельну аферу постраждали близько 40 пайщиків. У схожій ситуації опинилися й жителі інших сіл Борівської громади.

– Переважно в оренду «забрали» поля, які вже засіяні озимою пшеницею. Збирання врожаю стартує на початку липня. А роботи на полях зазвичай починаються наприкінці лютого – на початку березня. Собівартість однієї тонни зерна у минулому році була близько 6,5 тисячі гривень, – зазначив постраждалий пайщик.

Фіктивні договори

Як повідомили «СК» у Борівській селищній раді, від фіктивних договорів оренди постраждали пайщики з п’яти сіл громади. Протягом грудня 2020 року – початку січня 2021 року фермерське господарство з Дворічної «орендувало» близько 90 паїв – сукупно це 600 гектарів землі.

– Люди дуже обурені! 14 січня постраждалі пайщики масово звернулися зі своєю проблемою до селищної ради, – розповів «СК» очільник Борівської селищної ради Олександр Тертишний. – Ніхто з пайщиків не підписував договору оренди. Тобто підписи підроблені, тож договори фіктивні. Таке собі рейдерське захоплення. І що буде далі? Прокинемося, а в нас уже і землі немає?

Фото: ICTV

За словами очільника Борівської громади, місцева влада відразу скликала екстрену нараду, на яку запросила районне керівництво Служби безпеки України, прокуратури, поліції та фермерів, які постраждали від земельних маніпуляцій.

– Усі постраждалі написали заяви у поліцію – це 64 звернення. Ми, своєю чергою, написали листи в Харківську обласну державну адміністрацію, в Міністерство юстиції України, до профільного комітету Верховної Ради. Усі разом боремося за те, щоб усі ці договори були скасовані, – наголосив Олександр Тертишний.

– У даному випадку державний реєстратор порушила закон. І вона повинна відповідати, – переконаний потерпілий пайщик Василь Калюга. – Ми сподіваємося, що всі ці договори Міністерство юстиції визнає незаконними. Якщо цього не станеться, то будемо шукати правди в суді!

Про ситуацію, яка склалася в Борівській громаді, уже знають у ХОДА. 20 січня харківський обласний штаб мобільного реагування на випадки порушень прав землевласників розглянув це гостре питання.

– Східне Міжрегіональне управління юстиції зараз відпрацює з громадянами звернення, скаргу для того, щоб скасувати державну реєстрацію, яка була проведена, як ми вважаємо, з порушеннями, – зазначила під час засідання перша заступниця голови Харківської ОДА Тетяна ЄгороваЛуценко. – По-друге, скеруємо інформацію від штабу до правоохоронних органів. Третій крок – швидке скасування реєстрації, якщо вона дійсно є незаконною.

Зміна власника

Потерпілі пайщики намагалися зв’язатися з фермерським господарством, з яким вони начебто уклали угоду оренди, але на їх дзвінки ніхто не відповідав.
Згідно з відкритими даними, фермерське господарство «АГРОЗЕМЛЯ» було зареєстроване в 2019 році у Дворічанському районі. За даними платформи Оpendatabot, яка об’єднує дані основних публічних реєстрів країни, до 21 січня 2021 року кінцевим бенефіціаром фермерського господарства «АГРОЗЕМЛЯ» був житель Полтави Євген Курбаков.

20 січня журналістам «Фактів» ICTV вдалося поспілкуватися телефоном з помічником власника підприємства Олександром Кулібабою. За його словами, їх підприємство також стало жертвою.

«Ми купляли фермерське господарство разом з договорами оренди землі. Тільки люди нам розказували, що у них немає коштів на те, щоб провести реєстраційні дії. Дешевше трохи продавали. І ми викупили, а потім подали на реєстрацію. Виникла дана ситуація. Фермерське господарство, яке купили, так і називалося «АГРОЗЕМЛЯ», – повідомив Олександр Кулібаба.

Проте вже 21січня 2021 року у зазначеному фермерському господарстві знову змінився власник. За даними платформи Оpendatabot, замість Євгена Курбакова кінцевим бенефіціаром стала Тетяна Лукачина.

25 січня у Головному управлінні Національної поліції в Харківській області повідомили, що поліція отримала заяви від ошуканих власників земельних ділянок, розташованих на території Підвисочанської та Гороховатської сільських рад.

За вказаним фактом слідчими відкрито кримінальне провадження за частиною 2 статті 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до трьох років.

Наразі слідство триває. «СК» продовжить слідкувати за ситуацією.

Читайте також: Кому лікарню: громади Харківщини ділять районні медичні заклади

Важливо

Нагадаємо, 28 квітня 2020 року Президент України Володимир Зеленський підписав прийнятий Верховною Радою Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення». Відповідно до цього документа, з 1 липня 2021 року в країні скасовується дія мораторію на продаж аграрної землі, тож має відкритися ринок землі.

Щоправда, відповідно до закону, перші два з половиною роки діятиме обмеження – не більше 100 гектарів в одні руки. А з 2024 року одна людина зможе купити вже до 10 тисяч гектарів.

Законом передбачене переважне право орендаря на купівлю. Водночас орендар має можливість передати переважне право на придбання ділянки іншій особі, але про це повинен бути письмово повідомлений власник.

З 1 липня 2021-го до 2024 року право на купівлю землі буде тільки у фізосіб. Юридичним особам забороняється купувати землю сільськогосподарського призначення.
Також заборонено продаж державних та комунальних земель.

Чи зможуть іноземці купувати українську землю – це питання має вирішити референдум. Та незважаючи на результати референдуму, іноземцям все одно буде заборонено купувати землю, що розташована ближче 50 км від державного кордону України.

Автор: Юлія Міронюк