Жити у громаді: що змінилось у Русько-Тишківському старостинському окрузі після об’єднання

10.10.2019 12:40 Область Online
Фото: Укрінформ Фото: Укрінформ
Цього року в Русько-Тишківському окрузі поремонтували сільські дороги і впровадили енергоощадні технології в амбулаторії та школі, а також виділили вдвічі більше грошей на благоустрій. Розповідаємо про те, як змінилося життя сільради, яка стала частиною Циркунівської ОТГ.

Дорожні ремонти

У квітні минулого року Русько-Тишківська сільрада, якій підпорядковувалися села Українське, Петрівка, Руські Тишки та Черкаські Тишки, об’єдналася з Циркунівською сільрадою, створивши однойменну ОТГ. З початку 2019-го ради почали працювати зі спільним бюджетом та, перейшовши на прямі відносини з держбюджетом, відчули переваги життя в об’єднаній громаді. Найперше, на що вплинула реформа місцевого самоврядування, це зростання надходжень до бюджету. Як розповів голова Циркунівської сільради Микола Сікаленко, до об’єднання, у 2018 році, бюджет Циркунівської сільради складав близько 11 мільйонів гривень, а Русько-Тишківської – не перевищував 8 мільйонів гривень. Проте зараз в об’єднаній громаді очікують, що річний бюджет 2019-го сягне 67 мільйонів гривень.

Збільшення доходів дає свої результати, каже очільник громади, а відчутні зміни в ОТГ вже почались. Після об’єднання насамперед у громаді увагу звернули саме на старостинський округ, виокремивши першочерговий напрям роботи – ремонт доріг і відновлення об’єктів інфраструктури.
Так, загалом цьогоріч тільки на ремонт доріг та інші інфраструктурні об’єкти Русько-Тишківського старостинського округу у громаді спрямують майже 3,6 мільйона гривень. Ці цифри вже вдвічі перевищують кошти, витрачені на благоустрій території Русько-Тишківської сільради минулого року, сума яких складала близько 1,9 мільйона гривень. Тож цього року тільки в Русько-Тишківському старостинському окрузі дороги відремонтували на семи вулицях: Зелена, Макарова, Пушкінська в Руських Тишках, а ще – Спортивна, Іванівка, Маяковського та Арсентієва в Черкаських Тишках. Загалом на ремонт доріг по округу витратили більш ніж 1,4 мільйона гривень.

– Ремонтувати дороги продовжуємо й зараз. Приміром, на вулиці Центральній у Руських Тишках поклали нове дорожнє полотно. Загальна вартість цього проекту складає майже 1,5 мільйона гривень, – каже сільський голова.

Окрім доріг, у старостинському окрузі приводили до ладу й пам’ятники. Їх відремонтували відразу у двох селах округу – Руських Тишках та Черкаських Тишках.

Також на території останнього села встановлюють сучасний спортивний майданчик, а для місцевого клубу придбали сценічні костюми та меблі. Ще у громаді реалізували два масштабні проекти – це ремонт частини фасаду в Русько-Тишківському ліцеї та капітальний ремонт покрівлі в місцевій амбулаторії.

– В амбулаторії ми відновили всю покрівлю. Також із сонячного боку покрівлю закладу плануємо вкрити черепицею, яка вироблятиме тепло, акумулюючи енергію сонця. Ми побачили, що альтернативні технології працюють, на прикладі Циркунівської амбулаторії, де вже більш ніж півроку як установлено сонячні панелі. Тому в Руських Тишках теж вирішили заощаджувати на опаленні. За приблизними підрахунками, така покрівля дає до 10 % економії на рік, – розповідає Микола Сікаленко.

Освіта під захистом

Енергоощадні технології впроваджували й у місцевому ліцеї. Цього року тут утеплили та відремонтували частину фасаду. За словами директорки закладу Ірини Сухіцької, цього року заклад мав достатнє фінансування, тому тут не тільки розв’язали нагальні питання, а й почали реконструкцію фасаду, який не ремонтувався ще з 1983 року.
– Звичайно, за цей час будівля втратила естетичний вигляд. Десь фасад осипався, десь лишився. Тому маємо надію, що цей ремонт став першою ластівкою, і згодом фасад відновлять по всьому периметру будівлі. А поки що розпочали з центральної частини школи, де проходять усі святкові шкільні заходи, – пояснює освітянка.

Окрім ремонту фасаду, цьогорічні витрати на Русько-Тишківський ліцей сягають майже 2,2 мільйона гривень. У приміщенні ліцею замінили частину світильників, установивши енергоощадне освітлення, поставили нові міжкімнатні двері. Кошти з бюджету ОТГ виділялися й на поточні ремонти – придбання шпалер і різних матеріалів, фарби; на новий посуд для їдальні, кондиціонери та спортивний інвентар.

– Принципова позиція – і наша, як адміністрації школи, і місцевої влади – полягає в тому, щоб у жодному разі батьки не здавали кошти на придбання матеріалів для ремонту школи. Тому всі поточні необхідні речі фінансуються з місцевого бюджету. Також важливо, що ми вчасно придбали всі матеріали для Нової української школи – це нові меблі, дидактичний матеріал, мультимедійні дошки, проектори, комп’ютерне обладнання, – розповідає про зміни, які відбулися в закладі, Ірина Сухіцька.
Окрім ремонтів у самому приміщенні ліцею, тривали цього року роботи над благоустроєм навколишньої території. Тут відремонтували під’їзд до ліцею, а також планується капітальний ремонт підлоги ангара (спортивної зали).

– Ми відчуваємо, що наша громада розвивається. Що стосується нашого закладу – тут тепло та комфортно навчатися. Вчасно розпочинається опалювальний сезон, діти до навчального закладу і в зворотному напрямку безкоштовно їздять шкільним автобусом. Також виділяють кошти на безкоштовне харчування школярів молодших класів і дітей пільгового контингенту. На сьогодні в нас 306 дітей, і дехто з них приїжджає на навчання з Харкова, – каже Ірина Сухіцька.