Вовчанський район входить до ТОП-3 районів Харківської області за рівнем дитячої злочинності. Вплинути на цю ситуацію вирішили активісти громадської організації «Кругозір. Мотивація», які рік тому почали проводити безкоштовні секції для дітей з трьох видів спорту. І за цей рік відбулися суттєві зміни. Діти зміцніли, демонструють гідні результати на змаганнях, а також виявляють активність і роблять місто кращим.

Якісне здорове дозвілля

Минулої осені у Харківській області запрацював проект «Кругозір. Мотивація». Його мета – залучити громаду, щоб люди самі почали змінювати територію, створювати нові можливості (спочатку для дітей), виявляли громадянську активність і змінювали умови свого життя. Ініціатори проекту, який згодом переріс у громадську організацію з такою ж назвою, хочуть добитися бажаного через спортивний компонент. Тому з вересня минулого року на базі однієї зі шкіл Вовчанська, а саме ЗОШ № 3, запустили пілотний проект, створивши кілька спортивних секцій.

– Ми вибрали саме цю школу, оскільки там багато проблем, тому б там було найцікавіше за все працювати. Матеріальне оснащення школи залишає бажати кращого – немає огородження, вечірнього освітлення, сміттєвих баків тощо. Плюс школа розташована по сусідству з аварійною покинутою будівлею, де раніше була ткацька фабрика. Туди на перервах бігають лазити діти. У тому районі школа є єдиною локацією, де збирається молодь. Вона є центром тяжіння всього району. Тому зробити спортивні секції вирішили саме тут, – розповідає керівниця громадської організації «Кругозір. Мотивація» Катерина Садурська.

Як говорить Катерина, вибір секції був зроблений на основі напрямів, які найбільш актуальні для молоді і впливають на неї – це брейкданс, воркаут і стрітбол. Не випадково організація зупинилася на цих видах спорту, оскільки вони не вимагають якихось витрат. А мета цих секцій – пропаганда здорового способу життя, залучення молоді до занять спортом, а також вплив на мислення дітей.

Керівниця громадської організації «Кругозір. Мотивація» Катерина Садурська

Керівниця громадської організації «Кругозір. Мотивація» Катерина Садурська

«Ми хочемо, щоб у них формувалося нормальне мислення. Просто в області звичайне явище, коли з 14 років палять, пиячать і ведуть асоціальний спосіб життя, а ми намагаємося показати, що є перспективи навіть у маленьких містах. Це вуличні види спорту, ними можна займатися де завгодно. Популяризація здорового способу життя, альтернативне дозвілля тому, щоб лазити по якихось висотних будівлях чи вживати токсичні речовини. Це якісне здорове дозвілля, яке може перерости в щось більше. Наші тренери показують таку майстерність, такі суперречі, що стають для дітей справжніми супергероями. Діти бачать, що тренери популярні, і намагаються бути схожими на них»

На волонтерських засадах

У вересні минулого року пройшла презентація цих занять. До Вовчанська приїхали тренери з Харкова та їх учні, які демонстрували показові виступи з кожного з цих видів спорту – брейку, стрітболу та воркауту. За словами Катерини, це дало ефект, на який вони і розраховували – діти зацікавилися і кожен знайшов для себе те, що цікавіше йому.

Всі заняття безкоштовні, а тренери займаються цим на волонтерських засадах. Брейк викладає один із засновників організації, уродженець Вовчанська Максим Тележний та його товариші. Тренування з воркауту проводять хлопці з харківської команди «Barstylers», а заняття зі стрітболу ведуть поліцейські.

– Для багатьох було в дивину, що ми зробили тренування безкоштовними. Багато хто вважає, що це не просто альтруїзм, а ми маємо якусь вигоду з цього. Ні, ми просто вирішили об’єднати навколо себе команду однодумців, які можуть поділитися з дітьми чимось корисним, – запевняє Катерина. – Дуже класно, що до нашої діяльності долучилася ювенальна поліція. У нас є окремий напрям роботи «Funk the Police», мета якого змінити імідж поліцейських, щоб вони були ближчими до людей тощо. Серед правоохоронців знайшлися такі хлопці, які грають у баскетбол і хочуть ділитися своїми навичками з дітьми.

Займаються й дошкільнята

З кінця вересня і до початку карантину (середина березня) тренування проходили систематично щонеділі. Одна секція йде за іншою з невеликою перервою. У минулому році, до карантину, ходило під сотню дітей. Багато з них відвідує всі три секції. Це школярі з першого по одинадцятий клас, але буває приходять і кілька дошкільнят. Для дітей поменше вправи підбираються окремо. В основному тренування проводяться у школі, втім, коли погода дозволяє, деякі секції проходять і на вулиці.

Після шестимісячної паузи, викликаної карантином через пандемію коронавірусу, позаминулої неділі, 13 вересня, тренування поновилися. Заняття проводили на свіжому повітрі з дотриманням усіх рекомендацій. Як каже Катерина, діти були дуже раді знову прийти на тренування.

– Під час жорсткого карантину по фотографіях деяких дітей у соціальних мережах ми бачили, що без діла вони не сиділи. Виходили на вулицю і займалися самостійно за мотивами наших тренувань. А от коли побачилися після шестимісячної перерви, переконалися в їх завзятості та стараннях на власні очі. У деяких дітей був помітний прогрес, – зазначає Катерина.

На тренування багато дітей приходять зі своїми батьками, які теж долучаються до ідеї громадської організації «Кругозір. Мотивація».

– Ми своїми тренуваннями настільки зацікавили дітей, що і батьки почали ходити на заняття і дивитися, що ж там таке відбувається, що діти цілий тиждень про це говорять. Дорослі просили теж влаштувати якісь тренування для них, і наші друзі з громадської організації «Здорова нація – майбутнє України» (ЗНМУ) наразі проводять їм безкоштовні заняття з фітнесу, – розповідає Катерина.

Вплинути на статистику

За словами Катерини Садурської, за цей рік тренувань відбулося багато позитивних змін, як у мисленні, так і фізичному стані дітей.

– Багато дітей стали фізично сильнішими. Діти їздили на змагання з брейкдансу та баскетболу, і на змаганнях з брейку показували такий рівень, якого ніхто не очікував. Ми з дітьми відвідували спеціальні зали для тренування з кожного з цих видів спорту, показали, який може мати вигляд справжній зал, а не такий, як у них є. Плюс ми разом з дітьми і їх батьками проводили купу суботників, ставили гойдалки, фарбували шпаківні. Діти разом з батьками ремонтували спортивний майданчик, – ділиться керівниця громадської організації.

Район, де знаходиться школа, найпроблемніший у місті, та й в цілому Вовчанський район посідає одне з перших місць за дитячою злочинністю в Харківській області. Громадській організації хочеться виправити цю ситуацію саме за допомогою тренувань.

– На початку цього року були на форумі, організованому поліцією. І там озвучили, що Вовчанський район входить до ТОП-3 районів Харківської області за рівнем дитячої злочинності. Нам дуже хочеться вплинути на це та змінити ситуацію на краще. Але почався карантин і плани трохи збилися, втім ми продовжуємо плідно працювати в цьому напрямі, – каже Катерина. – Я не можу сказати, що за час, коли ми проводимо ці тренування, хтось повністю відмовився від цигарок та алкоголю. На перших тренуваннях ми сказали, що наша зарплата – це те, що вони ходять на заняття, не п’ють, не курять і не лаються.

Окрім вовчанської школи, секції зі стрітболу та брейку проводяться в Харківському інтернаті № 14 для дітей із сімей, які потрапили в складні життєві обставини.

Матеріал створено в рамках проєкту «Крилатий еСКулап», який впроваджує ГО «СЛОБІДСЬКИЙ КРАЙ» за підтримки «Медійної програми в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews. Ця програма зміцнює українські медіа та розширює доступ до якісної інформації.

Автор: Савелій Мякушко
Читайте також