120 хвилин драйву в Первомайському: як пройшли півфінали Кубка Харківщини з футболу

01.12.2020 14:04 Спорт
Фото: ФК «Універ-Динамо» Фото: ФК «Універ-Динамо»
Запекла боротьба розгорнулася за путівку в фінал Кубка Харківської області з футболу між первомайським «Квадро» і харківським «Універ-Динамо». У матчі-відповіді командам не вистачило 90 хвилин для з’ясування сильнішого, і переможець визначився лише в додатковий час завдяки правилу виїзного гола.

Програли, але пройшли

Футбольний сезон 2020 ро­ку в Харківській області добігає кінця. Першість області була завершена ще 24 жовтня, а в Кубку Харківської області з футболу пам’яті М. Уграїцького залишилося провести лише фінальний матч. І минулої п’ятниці, 27 листопада, команди боролися за право зіграти у вирішальному матчі турніру.

Чинний володар трофея харківський «Авангард» у першій грі зробив собі комфортну перевагу перед матчем-відповіддю, обігравши вдома солоницівський «Енергетик» з Дергачівського району 3:0. У матчі-відповіді солоницівці завдяки голу Давронбека Азізова в середині першого тайму зуміли мінімально перемогти 1:0, проте для виходу у фінал цього було замало. Таким чином, за сумою двох матчів харківський «Авангард» виграв 3:1 та вдруге поспіль вийшов у фінал Кубка.

Фото: ФК «Авангард»

Головний тренер харків’ян Роман Мельник у розмові з кореспондентом «СК» сказав, що матч для його команди вийшов важким.

– Поле на стадіоні «Восток» мінімальних стандартів 90 на 60 метрів, а у нас – 105 на 70 метрів, і нам цієї ширини не вистачало, – зазначив Роман Мельник. – У цьому матчі було багато боротьби, а самої гри особливо й не було ні з нашого, ні з їх боку. І моментів теж було мінімум. Я задоволений своїми хлопцями, що вони вийшли на цей матч з належною мотивацією і самовіддачею.

Читайте також: Найбільший тріумф: як футболісти з Дворічанського району виграли Кубок чемпіонів області

Зрівняли в меншості

Суперник «Авангарду» по фіналу визначався в Первомайському, де місцевий «Квадро» приймав чемпіона області харківський «Універ-Динамо». Перша гра закінчилася нічиєю 1:1 зі скандально зарахованим голом команди з райцентру. Нагадаємо, тоді боковий арбітр зафіксував узяття воріт, хоча м’яч повністю не перетнув лінію, що чітко видно на повторі.

У матчі в Первомайському рахунок відкрити вдалося харків’янам. Гравець «Універ-Динамо» Даніїл Соломаха вискочив на побачення з воротарем суперника і переграв його – 0:1. Відігратися господарям удалося ближче до перерви, і зробили вони це доволі ефектно. На 39-й хвилині матчу пішов навіс із правого флангу в центрі чужої штрафної площі. На цю передачу відгукнувся автор гола в першому матчі Олександр Семенов – гравець «Квадро» потужно пробив у дотик з льоту, 1:0. У другому таймі команди обійшлися без забитих м’ячів, установивши рахунок першої зустрічі 1:1, тому з’ясування другого фіналіста перетекло в два екстра-тайми по 15 хвилин.

У додатковий час, як і в основ­ний, першою відзначитися вдалося команді з обласного центру. На 93-й хвилині після подачі кутового точно пробив Даніїл Самчук – 1:2. Цей гол означав, що серії післяматчевих пенальті вже бути не може і що за правилом виїзного гола первомайцям для проходження у фінал треба забивати двічі. Це завдання ускладнилося до максимуму, коли на 109-й хвилині первомайці залишилися в меншості. Червону картку отримав Авотве Томпсон. Але господарі не перестали боротися і на 115-й хвилині зрівняли рахунок. За час, що залишився, динамівцям удалося зберегти потрібний для себе результат 2:2. А це означало, що другий рік поспіль за Кубок області боротимуться «Авангард» і «Універ-Динамо». Нагадаємо, що минулоріч «Авангард» здобув перемогу з рахунком 2:1.

Читайте також: Футболіст з Харкова дебютував за національну збірну України

Феноменальна гра воротаря

Незважаючи на підсумкову поразку, асистент головного тренера «Квадро» Артем Черняєв залишився задоволеним цією грою.

– Ми виконали план на гру, самовіддачею хлопців повністю задоволені. Хлопці були дуже мотивовані, хотіли потрапити у фінал, тому билися за кожен м’яч, кілька разів самовіддано кидалися під нього біля своїх воріт. Вважаю, що ця гра варта фіналу, оскільки матч вийшов бойовим, а уболівальники отримали 120 хвилин гарного і цікавого драйву. Звичайно, нам хотілося перемогти, втім рівень суперника на голову вищий, і він повністю заслужив зіграти у фіналі. Однак, результат двоматчевого протистояння з «Універ-Динамо» вважаю одним з найкращих у 12-річній історії «Квадро», – зауважив Артем Черняєв.

На його думку, велику роль в успіху динамівців зіграв їх воротар.

– Крім голів, ми мали ще можливості забити, зокрема у стартові 10–15 хвилин. У нас було два хороші моменти, втім здорово, навіть шикарно, зіграв їх воротар Олег Середнюк. Вважаю, що це заслужена перемога імені Олега Середнюка. Ми стільки моментів створили, але цей хлопець просто витягнув гру для своєї команди, – зазначив фахівець.

Артем Черняєв зазначив, що загалом сезоном – чемпіонатом і Кубком – у клубі задоволені.

– Цей сезон був цікавий. Дуже щільно команди йшли у верхівці турнірної таблиці обласної першості. Ми мали всі шанси, аби посісти принаймні третє місце, але самі вин­ні – десь недопрацювали, десь втратили концентрацію тощо, – розповів Артем Черняєв. – Керівництво клубу задоволене сезоном, оскільки вдалося виконати все задумане. Особливо, якщо врахувати, що цього сезону команда грала з нуля – з минулорічного складу було усього три футболісти.

Читайте також: Харків’янки вибороли медалі чемпіонату Європи з бадмінтону

Грали не в футбол, а на результат

Головний тренер «Універ-Динамо» Сергій Сизихін розповів, що гра суперника склалася так, як вони і планували.

– Поле не найкращої якості, як було в Первомайському, вирівнює дві команди. Суперник грав від оборони, на руйнування, оскільки у нього була невелика перевага за рахунок виїзного гола. Вони створили компактність, опускалися нижче,

зустрічали на своїй половині поля. Суперник, звичайно ж, завдав нам клопоту. Однак ми були готові до цього. Нам треба було пристосуватися до цього поля і грати не в футбол, а грати на результат, – зауважив тренер.

І підопічним Сергія Сизихіна вдалося реалізувати план на цю гру.

– На цю гру ми трішки видозмінили тактику – зробили акцент на швидкі атаки, оскільки позиційні на цьому полі б не виходили. Також, готуючись до цієї гри, робили акцент на стандартні положення, оскільки вони на такому полі виходять на перший план. Ми весь тиждень готувалися до цього, були трошки нові стандарти в нашому виконанні, куди подавати, куди вбігати, і це спрацювало. Загалом ми створили більше моментів, аніж суперник, особ­ливо при стандартах, – розповів наставник харків’ян.

Він додав, що суддівська помилка в першому матчі стала додатковою мотивацію для його хлопців у матчі-відповіді.

Сергій Сизихін зазначив, що зараз головне завдання його команди – відновитися і підготуватися до фіналу.

– Це гідний суперник, який відібрав у нас трофей у минулому році і залікові бали в останньому чемпіонаті. Ми пам’ятаємо про торішню поразку в фіналі, але нам потрібно вийти на гру з гарячим серцем і холодною головою. Наше завдання – знизити важливість цієї гри і робити те, що ми вміємо. Думаю, що фінал вийде цікавим, – додав тренер «Універ-Динамо».

Як повідомили «СК» у Харківській обласній асоціації футболу, фінал орієнтовно відбудеться найближчої п’ятниці, 4 грудня. Однак станом на 30 листопада про час і місце проведення матчу поки що не було відомо.

Читайте також: Харків'яни здобули золоту та бронзову медалі чемпіонату світу з шашок

Автор: Савелій Мякушко