Чемпіонат Харківщини з футболу: динамівці наздогнали «вовків»

13.08.2019 10:30 Спорт
Фото: fcud-hnuvs.com.ua Фото: fcud-hnuvs.com.ua
Головною несподіванкою 12-го туру Чемпіонату Харківської області серед команд вищої ліги стала втрата очок «Вовчанськом». «Вовки» вдруге в сезоні втратили очки, несподівано зігравши вдома внічию з «Лозовою-Панютине» (0:0). Осічкою «городян» скористався харківський «Універ-Динамо» ХНУВС, який зрівнявся за набраними очками з командою Андрія Березовчука.

Пожертвували матчем на область

Минулої суботи, 10 серпня, відбулися матчі чергового, 12-го, туру чемпіонату Харківської області з футболу. Лідер першості «Вовчанськ» у цей ігровий день у рідних стінах приймав «Лозову-Панютине». Основною проблемою, з якою зіткнувся головний тренер «вовків» Андрій Березовчук, став жорсткий графік команди. Річ у тому, що наступного дня після матчу обласної першос­ті «городян» чекала домашня гра в рамках чемпіонату Украї­ни серед аматорів проти маріупольського «Яруда». Тому в матчі з лозівчанами Андрій Березовчук зі старту випустив резервний склад, що в підсумку позначилося на результаті.

Незважаючи на те, що «вовки» вийшли не основним складом, вони впевнено заволоділи м’ячем з перших хвилин гри. Відмінні шанси відкрити раху­нок були в Євгенія Радченка й Артема Іванова. Перший після подачі з кутового влучив у поперечину, а другий – не зміг реалізувати вихід один на один, пробивши повз ворота.

Після перерви господарі продовжували тероризувати оборону суперника, створивши ще кілька чудових моментів, проте їх підводила реалізація.

Фото: ФК «Вовчанськ»

У результаті лозівчани вистояли нічийний результат і стали другою командою після харківського «Універ-Динамо» ХНУВС, яка відібрала очки у «вовків». До речі, обидві втрати залікових балів відбулися саме в лігві «вовків».

Як розповів «СК» головний тренер «Вовчанська» Андрій Березовчук, головною причиною цієї втрати очок стала недільна гра в чемпіонаті України.

– Грали по суті другим складом, і в голові тримали недільну гру, тому не задіяли всіх ключових гравців, – підкреслив Андрій Березовчук. – Вважаю, ми награли на перемогу, було 5–6 хороших моментів, які треба було реалізовувати. У таких іграх дуже важливо забити гол якомога раніше, тому що потім грається легше. І думаю, якщо б забили швидкий гол, ми б перемогли. Проте не реалізували свої моменти, потім з’явилася якась нервозність і з кожною хвилиною ставало все важче й важче забити потрібний м’яч. Суперник хотів здобути позитивний результат і відібрати очки. Вони максимально опиралися і, у принципі, показали гідну гру.

До слова, недільну домашню гру в чемпіонаті України проти маріупольського «Яруда», через яку «Вовчанськ» пожертвував матчем з лозівчанами, «вовки» виграли. Гра вийшла доволі важкою, а перемогу команді з Харківщини приніс Євгеній Радченко, який уже в компенсований арбітром час забив єдиний м’яч у зустрічі – 1:0.

Найкраща гра сезону

Головний тренер «Лозової-Панютине» Сергій Лученцов вважає, що насичений графік «Вовчанська» серйозно полегшив його команді завдання здобути очки в цьому матчі.

– У них десь сім ключових виконавців почали гру з лави для запасних. І їх почали випускати із середини другого тайму. Звісно, вони тримали в голові гру з Маріуполем. Це однозначно допомогло нам. Якщо б вони з перших хвилин вийшли оптимальним складом, нам було б набагато важче, – вважає головний тренер лозівчан.

Грою і, зрозуміло, результатом своїх підопічних Сергій Лученцов залишився задоволений. З точки зору самовіддачі цю гру він називає кращою в сезоні.

– Насамперед задоволений самовіддачею хлопців. Саме завдяки характеру вдалося утримати рахунок. Звісно, вони грали першим номером, атакували, а ми грали щільно на своїй половині й по можливості вибігали в контратаки, – розповідає Сергій Лученцов. –

На результаті не зациклювалися – головне було правильно зіграти, а результат уже як наслідок. Концентрація і самовіддача були на високому рівні, гравці не соромилися стелитися в підкатах. Грою в обороні задоволений на всі 100 відсот­ків. У грі проти «Вовчанська» утримати ворота «на нуль» – дорогого коштує.

Також Сергій Лученцов поділився планами команди на решту чемпіонату.

– Конкретного завдання перед сезоном не було. Наразі хочеться потрапити в трійку, бажання є. Але крім нас ще два претенденти – «Зміїв» і «Енергетик», – каже головний тренер лозівчан. – Узагалі вважаю, що цей чемпіонат дуже рівний. Прохідних ігор немає. Дуже виділяються останні золочівці, а також лідери першос­ті, у яких рівень явно вищий. Решта сім команд – з третього по дев’яте місце – практично рівні. І все може змінитися в будь-яку хвилину.

Легкий успіх динамівців

Несподіваною втратою очок «Вовчанськом» сповна скористався його головний конкурент у боротьбі за золото, «Універ-Динамо» ХНУВС. У цьому турі в підопічних Сергія Сизихіна було заплановано виїзну гру проти харківської «Арени», проте матч проводився на стадіоні динамівців. У цьому матчі в «Універ-Динамо» не виникло жодних проблем. Вони вирішили результат матчу ще в першому таймі, який виграли 4:1. Після перерви команда-лідер продов­жила тероризувати оборону суперника, яку засмутила ще п’ять разів.

Фото: fcud-hnuvs.com.ua

9:1 – динамівці здобули легку перемогу, яка дозволила їм зрівнятися з «Вовчанськом» за набраними очками. В обох команд по 26 очок, однак «вовки» мають на одну гру менше.

Погоню за лідерами про­довжує «Зміїв», який після цього туру підібрався до вовчанців і харків’ян на відстань трьох залікових балів. Підопічні Сергія Пасічника минулих вихідних на виїзді зустрічалися з первомайським «Квадро», який розгромили 4:1. Головним героєм матчу став гравець гостей Максим Лещенко – він оформив хет-трик.

Ще одну розгромну перемогу в 12-му турі здобув солоницівський «Енергетик» з Дергачівського району, який на виїзді зустрічався з останньою командою першості, золочівською «Солідарністю». Солоницівці не зустріли жодного опору з боку суперника, розгромивши його 0:6.

У ще одному матчі «Первомайський» у рідних стінах приймав валківський «Маяк». У першому таймі господарі вийшли вперед завдяки реалізованому пенальті у виконанні Олександра Андріанова. У другій половині зустрічі гості мали прекрасний шанс зрівняти рахунок – на 78-й хвилині матчу одинадцятиметровий удар призначили вже у ворота господарів. «Точку» взявся виконувати Владислав Коробкін, утім він свій шанс змарнував.

1:0 – «Первомайський» переміг і піднявся з дев’ятого місця на сьоме.

Вдалий дебют

Центральним матчем у Першій лізі стало протистояння у Краснограді, де зустрічалися лідери першості, що мали перед очною зустріччю порівну очок, місцевий «Колос» і ізюмський «Крем’янець». Гра була вельми відкритою, на зуст­річних курсах. Гості могли вже на 3-й хвилині вийти вперед. Євген Дума під кутом вийшов один на один з воротарем суперника, проте переграти його не зміг. У першому таймі ізюмчани створили ще кілька непоганих моментів, один з яких завершився ударом у поперечину. Господарі, у свою чергу, не поступалися супернику створеними можливостями, навіть навпаки, перевершували їх у цьому компоненті. Однак і футболісти «Колоса» витиснути зі своїх моментів нічого не змогли.

У перерві головний тренер «Колоса» Олександр Шатохін знайшов потрібні слова для своїх підопічних і вніс певні корективи у гру, що дало свої плоди. Уже на 52-й хвилині господарі отримали відмінний шанс відкрити рахунок у матчі, але Євгеній Домненко не реалізував пенальті – воротар «Крем’янця» Анатолій Грачов впорався з цим ударом. До речі, голкіпер гостей відмінно провів цей матч. До цього пенальті він ще записав на свій рахунок близько 5–6 чудових сейвів. Однак в епізоді на

58-й хвилині вже й Анатолій Грачов був не в силах урятувати свою команду. Дебютант красноградців, 17-річний Максим Багачанский, прийняв м’яч у штрафному майданчику й точно пробив у дальній кут – 1:0. А в кінці зустрічі він оформив дубль за допомогою рикошету від суперника.

2:0 – «Колос» здобув заслужену перемогу, завдяки якій одноосібно очолив турнірну таблицю, маючи триочкову перевагу над «Крем’янцем».

Фото: ФК «Колос» Красноград

Головний тренер красноградців Олександр Шатохін сказав, що повністю задоволений грою команди, головну підтримку якій надали маленькі вболівальники.

– Хлопці на 100 % виконали установку на гру. У перерві вирішив перемістити Багачанського, від якого й у першому таймі йшла серйозна загроза. Граючи в середині поля, він завдав чотири удари – більше, ніж мої атакуючі гравці. Я це бачив, тому й пересунув в атаку, і це дало свої плоди, – розповідає Олександр Шатохін. – Найсильніший заряд у матчі нам дала підтримка маленьких вихованців спортивного клубу «Булат». Дітлахи вперше прийшли вболівати за нас і протягом гри щиро підтримували «Колос». Для команди це дуже багато значить.

Як сказав головний тренер «Крем’янця» В’ячеслав Недавній, у цьому матчі «Колос» був кращим за їх команду, тому і здобув три залікові бали.

Упевнену перемогу в цьому турі здобув слобожанський «Енергетик» зі Зміївського району. «Енергетики» в цьому турі гостювали в «Шевченкового» – останньої команди першості. Слобожанці провели перший тайм сильніше за суперника, завдяки чому пішли на перерву з гандикапом у два м’ячі – 0:2. На початку другої половини гри команда зі Зміївщини довела рахунок до розгромного. Приблизно за 20 хвилин до кінця матчу господарі залишилися в меншості, що дозволило їм більше згуртуватися і відіграти один м’яч, установивши таким чином підсумковий рахунок у матчі – 1:3.

Балаклійський «Цементник» минулих вихідних приймав удома «Дворічну», яку мінімально обіграв 2:1. Ще в одному матчі 12-го ту­ру донецький «Газовик» з Балаклійського району завдяки голу Владислава Богуненка обіграв сахновщинський «Колос» – 1:0.

Читайте також: Чемпіонат Харківської області з футболу: бойова гра в Змієві