Перемога чемпіона і повернення Золочева: розпочався зимовий чемпіонат Харківщини з футболу

11.03.2021 08:39 Спорт
Фото: facebook.com/fcavangardkharkiv Фото: facebook.com/fcavangardkharkiv
12 команд розпочали боротьбу за медалі зимового чемпіонату Харківської області з футболу. Головні претенденти на титул – харківські «Універ-Динамо» та «Авангард» – почали турнір з перемог. Як склався стартовий тур для інших учасників змагань – читайте в нашому матеріалі.

Минулої неділі, 7 березня, розпочався зимовий чемпіонат Харківської області з футболу сезону 2021 року. В ньому беруть участь 12 команд, які розділені на дві групи по шість колективів. Спочатку змагання проходять за коловою системою – кожен з кожним грає у своїй групі. А потім по дві кращі команди виходять до півфіналу, тріумфатори грають у фіналі, а переможені – в матчі за третє місце. Усі матчі турніру складаються з двох таймів по 40 хвилин і проходять у Харкові.

Чинний чемпіон зимової та літньої першостей харківський «Універ-Динамо» виступає в групі А. У першому матчі змагань «динамівці» зустрілися з харківським «Анкаром», якого перемогли 2:0.

Фото: ФК «Універ-Динамо»

Скоріш за все, «Універ-Динамо» своє місце у плей-оф навряд чи комусь віддасть, а от за другу путівку у півфінал може розгорнутися неабияка боротьба.

Унікальний старт

Серйозні наміри потрапити в цю стадію має ізюмський «Крем’янець», який з балаклійським «Цементником» показав найрезультативніший матч першого туру. Ізюмчан уже другий рік очолює Сергій Шурчилов, і ще жодного разу його команді не вдавалося перемогти балаклійців – поразка в зимовій першості і дві поразки та нічия в літньому чемпіонаті.

Як розповідає «СК» Сергій Шурчилов, він налаштовував хлопців нарешті виграти в «Цементника». Хлопці його почули і не залишили жодних шансів супернику – 6:2. А головним героєм матчу став Олександр Чуніховський, який забив чотири голи.

– Цей матч склався вдало як ніколи. Ми ніколи не розпочинали зимову першість з розгромної перемоги. Плюс чотири голи екс-форварда «Первомайського» Чуніховського – це взагалі з ряду фантастики. Для нас покер дуже рідкісне явище. Минулоріч у зимовій і літній першостях у нас навіть хет-трику не було, не кажучи вже про покер, – ділиться Сергій Шурчилов.

Читайте також: Харківський «Метал» підсилився французьким півзахисником

Добитися такого результату вдалося завдяки «свіжій крові» в команді.

– Цьогоріч ми підібрали 15 нових гравців, які повністю нас влаштовують. У них горять очі, вони дійсно професіонали, – стверджує наставник ізюмчан. – Наша мета на зимову першість – потрапити в призові місця, а спершу вийти з групи. Ми дивилися матч між «Лозовою-Панютине» і первомайським «Квадро», і скажу, що нам під силу гідно грати з обома суперниками.

Головний тренер «Цементника» Денис Дяченко з цієї розгромної поразки катастрофи не робить.

– Ми просто виявилися неготовими, інших пояснень немає. Плюс нові люди, переглядали чотирьох футболістів, розраховували на них, а вони – не у формі. Ми самі допустили помилки, якими суперник скористався, – каже Денис Дяченко. – Конкретних завдань з приводу результату на зимову першість немає. Головне – нам через ці матчі треба як слід підготуватися до літньої першості і знайти гравців на кілька позицій, зокрема центрального нападника.

Два різні тайми

У третьому матчі групи А зустрічалися команди, які минулоріч до останнього боролися за бронзові медалі літньої першості, але безуспішно, і завершили чемпіонат у ТОП-5 – «Лозова-Панютине» грала з «Квадро».

Перший тайм цього поєдинку залишився за первомайцями. Вони створили вдосталь моментів біля чужих воріт, утім на перерву пішли лише з мінімальною перевагою 1:0. У другому таймі команди помінялися ролями, і на полі вже домінували лозівчани. У них теж було немало слушних нагод для взяття воріт, але реалізували лише одну із них, і звели матч до нічиєї 1:1. Головний тренер лозівчан Сергій Лученцов називає цей результат закономірним

– Це була наша перша гра в цьому році, тому як для неї ми зіграли нормально. Перший тайм провалили, пропустили швидкий гол, а в другому таймі заграли набагато краще, створили немало моментів, а забили лише раз. Цьогоріч ми кардинально міняємо склад, залучаємо місцеву молодь. І через поєдинки зимового чемпіонату та товариські матчі нам треба ставити гру, щоб до літньої першості підійти в максимальній бойовій готовності, – розповідає наставник лозівчан.

Асистент головного тренера «Квадро» Артем Черняєв пояснив, чому його команда провела два такі різні тайми.

Читайте також: Харківські боксери виграли п’ять медалей на чемпіонаті України

– У нас у команді 29 чоловік, і ми дали можливість грати всім. Два склади грали по тайму. У першому таймі вийшов плюс-мінус основний склад. Треба було робити результат у першому таймі, оскільки мали багато небезпечних моментів, але реалізація підводила. У другому таймі випустили молодих гравців, й ініціатива перейшла на бік суперника. Ми розглядаємо зимовий чемпіонат як підготовку до літньої першості. Нам за цей час треба переглянути футболістів і вирішити, кого залишати, а з ким попрощатися, – ділиться планами Артем Черняєв.

«Реально вийти у півфінал»

У групі В з перемоги почав зимову першість чинний володар Кубка Харківської області пам’яті М. Уграїцького – харківський «Авангард», який обіграв «Золочів» 2:0.

Головний тренер харків’ян Роман Мельник каже, що стартова гра для його підопічних склалася вдало.

– Суперник був нелегкий, більше оборонявся і діяв на контратаках. Ми, своєю чергою, грали в позиційну атаку, але через те, що суперник глибоко сидів в обороні, багато моментів небезпечних створювати не вдавалося. На цю першість завдання як завжди максимальні, – зазначає Роман Мельник.

Читайте також: Бразильський легіонер покинув «Металіст 1925»

Минулоріч золочівський футбол не був представлений ні на зимньому, ні на літньому чемпіонатах Харківської області. А місяць тому за ініціативою очільника Золочівської територіальної громади, голови Харківської обласної асоціації футболу Віктора Коваленка була створена команда «Золочів». За неї виступають місцеві хлопці, а також досвідченіші гравці з Харкова. За словами їх тренера Олександра Скачка, в літній першості команда гратиме в Першій лізі, а наразі колектив ставить завдання вийти у півфінал зимової першості.

– У матчі проти «Авангарду» команда грала достойно. Були моменти забити, гідно билися, але поки є великі прогалини. Головні цілі на зимову першість – подивитися рівень футболістів і підготуватися до літнього чемпіонату, будемо заявлятися у Першу лігу. Прагнемо розвивати футбол на місцевому рівні. Після першої гри на зимовій першості можна навіть ставити завдання посісти друге місце в групі. Перша гра нашої команди і суперників показала, що це завдання цілком реальне, – каже Олександр Скачко.

З перемоги зимову першість розпочав солоницівський «Енергетик», який обіграв валківський «Маяк» 3:1. У ще одному матчі групи В команди сильнішого не визначили – харківський «Універ-Динамо-2» зіграв унічию 1:1 з куп’янським «Металургом».