9 фейків про нове трудове законодавство

10.01.2020 15:00 Суспільство
Фото: Факти Запоріжжя Фото: Факти Запоріжжя
Понаднормова праця, звільнення вагітних, скасування трудових книжок, відпусток і лікарняних – такими поширеними чутками встиг обрости новий трудовий кодекс.

Діючий Кодекс законів про працю, ухвалений у 1971 році, регулює відносини між працівниками та роботодавцями вже майже півстоліття. Через це чинне законодавство не відповідає реаліям сучасного життя, стверджують у Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства і додають, що саме через це лише 12,8 мільйона з 28,5 мільйона українців працездатного віку сьогодні працюють легально, тобто мають гарантії захисту своїх трудових прав.

Саме тому в Міністерстві розробили оновлений проект закону «Про працю». Відповідний документ 27 грудня було схвалено Урядом, а наступного дня зареєстровано у Верховній Раді під номером 2708. Новий трудовий кодекс передбачає п’ять ключових нововведень: збереження та розширення соціальних прав працівників; збільшення кількості легальних робочих місць; рівні можливості для чоловіків і жінок у сфері праці; підвищення доходів працівників по всій Україні; гармонізація українського законодавства з європейським.

А поки за закон ще не проголосували парламентарії, у відомстві підготували відповіді на поширені фейки, які з’явилися в суспільстві після оприлюднення проекту нового трудового закону.


Фейк № 1. Буде скасовано безстрокове працевлаштування, отже, не буде впевненості в завтрашньому дні.

Правда. Безстрокові договори будуть. Як і договори на певний строк. Яким бути договору – це результат домовленості між працівником і роботодавцем. Зате тепер працівник зможе зафіксувати в договорі штраф чи компенсацію в разі порушення домовленостей з боку роботодавця. Усе це – письмово й окремо для кожного працівника.


Фейк № 2. Проект закону дозволяє закріпачення українців через необмежену понаднормову працю.

Правда. Проект закону зберігає звичну тривалість робочого тижня в 40 годин. Але дозволяє домовлятися про гнучкий графік роботи. Наприклад, частину робочого дня працівник працює віддалено, іншу частину – в офісі. Тривалість дня визначають взаємні домовленості, а час відпочинку між робочими змінами повинен бути не менш ніж 12 годин. 


Фейк № 3. Звільнятимуть вагітних і жінок у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Правда. Проект закону зберігає місце роботи для жінок, які перебувають у відпустках у зв’язку з вагітністю та пологами та для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. За бажанням жінка зможе повністю присвятити себе дитині, зберігаючи при цьому робоче місце на весь період відпусток. Також за бажанням вона зможе працювати з дому за гнучким графіком і мати всі передбачені законом гарантії. 


Фейк № 4. Звільнятимуть людей з інвалідністю та пенсіонерів.

Правда. Проект закону, нав­паки, дозволяє людям з інвалідністю та пенсіонерам, які можуть і хочуть працювати, робити це з дому або за гнучким графіком. Нинішнє застаріле законодавство встановити гнучкі умови роботи можливості не дає.


Фейк № 5. Буде дозволено викликати людину на роботу лише час від часу за копійчану платню.

Правда. Проект закону вводить поняття нефіксованого робочого часу. Тобто легалізує найм персоналу, чиї послуги потрібні нерегулярно. Наприклад, вантажників, майстрів з ремонту обладнання тощо. Усі ці люди сьогодні працюють неофіційно та без гарантій. «Халтурка» перестане нею бути, бо працівник зможе поєднувати легальну роботу на кількох підприємствах. А кращих працівників роботодавці «заманюватимуть» кращими умовами та вищою оплатою.


Фейк № 6. Буде дозволена праця неповнолітніх.

Правда. Проект закону передбачає поняття учнівських, строкових та інших гнучких форм трудових договорів. Буде вирішена проблема «щоб влаш­туватися на роботу, треба досвід, а де його взяти, якщо без досвіду ніхто не бере». Учні та студенти отримають легальну можливість знайти роботу й отримати підтвердження про це. Навіть якщо навчаються на денній формі.


Фейк № 7. Знищують профспілки.

Правда. Профспілки зберігаються. Закон пропонує переглянути законодавство, яке регулює діяльність профспілок, з метою підвищення ефективності їхньої роботи.


Фейк № 8. Скасовуються оплачувані відпустки та лікарняні.

Правда. Кількість днів оплачуваної відпустки залишається без змін – 24 дні на рік. Збільшується тривалість відпустки за власний рахунок – з 15 до 30 днів на рік. Оплачувані лікарняні регулюються Законом «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування». Передбачено до 5 днів оплати тимчасової непрацездатності за рахунок роботодавця, з 6-го дня до завершення періоду непрацездатності – за державні кошти.


Фейк № 9. Повністю скасовуються трудові книжки, через що українці втратять страховий стаж.

Правда. Трудові книжки не скасовуються. Вони переводяться в цифрову форму. Йдеться лише про те, що пред’являти «трудову» за місцем роботи більше не буде потреби. Інформація про трудовий стаж українців ще з 2000 року зберігається в електронних реєстрах. Саме з цих баз майже
20 років поспіль беруть дані для розрахунків пенсій та інших соціальних виплат. Працівники, які надалі хочуть користуватися трудовими книжками, зможуть це робити. Але для тих, хто хоче вести тільки електронний формат, з’явиться така можливість.

Читайте також: Які електронні сервіси запроваджують у Харкові