Другий тиждень карантину: вся інформація про надзвичайну ситуацію на Харківщині

23.03.2020 18:00 COVID-19
Фото: Дзеркало тижня Фото: Дзеркало тижня
Надзвичайна ситуація в регіоні через пандемію коронавірусу, перший випадок інфікування серед харків’ян та перше одужання українця, скандал з апаратами штучної вентиляції, а також партія тестів, яка прибула в Україну з Китаю, – «СК» зібрав усі актуальні новини Харківщини та країни, з якими розпочався другий тиждень національного карантину.

Перша інфікована харків’янка

На Харківщині оголосили надзвичайну ситуацію у зв’язку з пандемією COVID-19. Відповідне рішення ухвалили 21 березня під час засідання обласної комісії з питань техногенної безпеки та надзвичайних ситуацій, яке відбулося в Харківській ОДА. За словами губернатора Олексія Кучера, таке рішення необхідне через ускладнення ситуації з поширенням вірусу в країні, а також перший випадок інфікування COVID-19 жительки Харківщини.

Першою інфікованою харків’янкою виявилася дружина заступника голови Харківської облради Володимира Скоробагача Вікторія. Лабораторно діагноз у 37-річної харків’янки, яка нещодавно повернулась із Франції, підтвердили у п’ятницю, 20 березня. За інформацією прес-секретарки заступника голови обласної ради Вікторії Петрухіної, сама жінка перебуває у столиці, де проходить лікування й далі, до Харкова вона не приїздила. Також, за словами пані Петрухіної, 20 березня до лікарні госпіталізували й самого 50-річного Володимира Скоробагача, який хворів протягом останнього тижня.

«У понеділок (16 березня. – Авт.) відчув різке погіршення самопочуття (підвищена температура, яка не збивається, слабкість) і самоізолювався. Він здав чотири тести на COVID-19, поки всі негативні. Учора ввечері (20 березня. – Авт.) він відчув себе гірше, і його госпіталізували», – повідомила в коментарі «Інтерфакс-Україна» прес-секретарка.

Вона уточнила, що на початку березня Володимир Скоробагач проходив у Німеччині реабілітацію. Він був у Харкові до 15 березня, а потім поїхав до Києва. Там він відчув нездужання, після чого самоізолювався.

23 березня черговий тест підтвердив інфікування посадовця на коронавірус. Як повідомили в прес-службі Харківської облради, було встановлено коло осіб з якими контактував заступник голови. Дев'ять осіб знаходяться в самоізоляції, ще частину апарату перевели на дистанційну роботу, а в кабінеті посадовця провели дезінфекцію. 

Транспорт для працюючих

У рамках надзвичайної ситуації, оголошеної в регіоні, керівники структурних підрозділів ХОДА, районів та органів місцевого самоврядування отримали завдання забезпечити виконання заходів щодо непоширення COVID-19. Зокрема, керівники РДА, сусідніх з Луганською та Донецькою областями, відповідно до розпорядження, виданого за підсумками засідання комісії, мають підготувати план дій у разі заборони перетину кордону.

Доручення проаналізувати можливість повного зупинення громадських перевезень в області та розробити порядок дій у такому разі отримало й Управління розвитку транспортної інфраструктури облдержадміністрації.

Водночас голова ХОДА запевнив, що об’єкти критичної інфраструктури працюватимуть у звичному режимі, питання підвезення працівників цих підприємств вирішується. Зокрема, самі підприємства організували власний транспорт для підвезення працівників до робочого місця. За даними Олексія Кучера, йдеться про близько півсотні автобусів.

Читайте також: У Харкові містяни блокували роботу електротранспорту – ФОТО

Підвезення медичного персоналу здійснюється силами самих медичних закладів, долучається до участі й бізнес. Зокрема, декілька фірм-перевізників звернулися до закладів з пропозицією підвезення медперсоналу. Також для підвезення медиків та працівників критичної інфраструктури залучать шкільні автобуси.

Читайте також: Карантин у Коломацькій ОТГ: наради скасувати, стареньких провідувати частіше

45 мільйонів щомісяця – на зарплату

Окрім цього, в області вже розглянули можливість виділення додаткових коштів на підтримку медичних працівників, що працюватимуть у небезпечних умовах. Так, за словами голови обласної ради Сергія Чернова, у разі потреби з бюджету регіону щомісяця спрямовуватимуть по 45 мільйонів гривень.

За його словами, в області є чотири обласні комунальні підприємства, працівники яких контактуватимуть як з харків’янами, так і з жителями області: Обласна інфекційна лікарня, Обласна дитяча інфекційна лікарня, Центр екстреної медицини катастроф та швидкої допомоги, а також Бюро судово-медичної експертизи.

– На цих підприємствах працюють понад 5,1 тисячі чоловік. Ми зробили розрахунки, розуміючи складність епідеміологічної ситуації: 2800 фахівців працюватимуть у цих складних умовах. З обласного бюджету на те, щоб стимулювати цих людей, ми в разі, якщо держава не допоможе, виділятимемо 45 мільйонів гривень щомісяця, – зазначив Сергій Чернов.

Додаткові апарати штучної вентиляції

Додаткові кошти, але вже з міського бюджету, виділять і на апарати штучної вентиляції легенів. Таке рішення було ухвалено 22 березня на засіданні Міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. 40 мільйонів гривень з резервного фонду спрямують на придбання 20 сучасних апаратів, а також засобів захисту для медпрацівників.

За словами першого заступника Харківського міського голови ІгоряТерехова, апарати для вентиляції легенів з оксигенацією високого тиску будуть поставлені до Харкова в найкоротші терміни. Вартість кожного – 1,2 мільйона гривень.

– Ми знайшли ці апарати в Німеччині. Це обладнання дуже високої якості, і сьогодні у нас є домовленість з виробником, що як тільки ми виділимо гроші, місто в найкоротші терміни отримає ці апарати. Крім того, ми домовилися з Олександром Ярославським, щоб з Китаю нам доставили 1 мільйон сертифікованих захисних масок, а також захисні костюми й окуляри для лікарів. Вони повинні прибути в місто до кінця тижня, – повідомив Ігор Терехов.

Також, за його словами, 21 березня до Харкова було доставлено п’ять апаратів ШВЛ виробництва Швейцарія, які також були придбані за кошти резервного фонду, виділені на останній сесії міськради. Крім того, у лікувальні установи Харкова напередодні передали 16 сучасних апаратів УЗД, куплені за кошти підприємців.

Читайте також: Як запобігають розповсюдженню коронавірусу в Харківському районі

Повертають у районні лікарні

Придбати апарати штучної вентиляції легенів обіцяють і для обласних закладів. Так, за словами голови ХОДА Олексія Кучера, йдеться про 24 нові апарати. До закупівлі необхідного обладнання долучився й бізнес.

– Наприклад, UBC-груп закупила апарат ШВЛ для Дергачівської лікарні. Ще близько 10 ШВЛ від бізнесу йдуть – це власність бізнесу, але вони будуть поставлені в обласні інфекційні лікарні, їх будуть використовувати для надання допомоги людям, – розповів Олексій Кучер.

Також голова ХОДА прокоментував скандал, який нещодавно розгорівся навколо апаратів штучної вентиляції, які намагалися забрати у районних лікарень та передати до обласної інфекційної лікарні. Відповідне розпорядження про передачу з районних лікарень області апаратів штучної вентиляції легенів до Харкова було ухвалено 19 березня в ХОДА. Дане рішення приймав тодішній директор Департаменту охорони здоров’я ХОДА Вадим Іванніков.

– Це розпорядження заблоковано мною. Іваннікова я сьогодні звільнив. На жаль, він не впорався, – повідомив 20 березня Олексій Кучер.
Водночас він додав, що все обладнання повертається в лікарні. Наразі в Обласній інфекційній лікарні є 19 апаратів ШВЛ, а загалом у лікарнях області їх близько 130.

 Тести прибули

Окрім цього, за словами чиновників, найближчим часом у регіон надійдуть 400 тисяч тестів на виявлення коронавірусу. Літак з цими тестами прибув у «Бориспіль» 23 березня. Як повідомили на сайті Президента України, військовий борт доправив з китайського міста Гуанчжоу два види тестів: для ПЛР (полімеразної ланцюгової реакції) та 250 тисяч тестів для експрес-діагностики. Крім того, доставлено медичні маски різного ступеня захисту, дезінфектори, апарати штучної вентиляції легень та інші засоби, необхідні для боротьби з поширенням COVID-19.

Як заявили в Міністерстві охорони здоров’я, дані тести будуть проводити у разі підозри на COVID-19 тільки лікарі визначених закладів охорони здоров’я. Медичні ж працівники екстреної допомоги не будуть користуватися тестами.

«Експрес-тести будуть використовуватися лікарями закладів охорони здоров’я для «санітарного сортування», тобто медики мають зробити два тести: один на грип і експрес-тест на коронавірус. Це потрібно, щоб вирішити, який алгоритм дій застосовувати далі. Якщо тест на грип позитивний, лікарі вживають відповідних заходів. Якщо експрес-тест підтверджує коронавірус, лікарі мають узяти додатковий зразок для його підтвердження в лабораторії за допомогою тесту на ПЛР. Після цього можна говорити про підтверджений випадок захворювання та вживати необхідні протиепідемічні заходи», – повідомили в МОЗ.


Що означає надзвичайна ситуація

Головною відмінністю режиму надзвичайної ситуації від режиму надзвичайного стану є те, що він є значно м’якшим з точки зору обмеження прав громадян, зокрема не передбачає можливості перекриття доріг та інших обмежень на пересування.

Обов’язки громадян:

– дотримуватися заходів безпеки, не допускати порушень виробничої дисципліни, вимог екологічної безпеки;
– вивчати основні способи захисту населення й територій від наслідків надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, надання першої медичної допомоги потерпілим, правила користування засобами захисту;
– дотримуватися відповідних вимог у разі виникнення надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

Права та обов’язки держави:

– надання екстреної медичної допомоги постраждалим і транспортування їх до закладів охорони здоров’я;
– евакуація або відселення постраждалих;
– санітарна обробка населення та спеціальна обробка одягу, техніки, обладнання, засобів захисту, будівель, споруд і територій, які були заражені;
– надання медичної допомоги постраждалим, здійснення санітарно-протиепідемічних заходів, забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення;
– запровадження обмежувальних заходів, обсервації та карантину;
– надання психологічної та матеріальної допомоги постраждалим, проведення їх медико-психологічної реабілітації;
– забезпечення громадського порядку;
– соціальний захист постраждалих.