Катаракто, прощавай!

17.10.2019 10:00 Суспільство
Фото: health.hozvo Фото: health.hozvo

Катаракта – одна з найчастіших причин зниження зору у людей старшого віку. І одночасно операція із заміни кришталика є основною і найбільш безпечною процедурою в офтальмології. У сучасному суспільстві період високої соціальної активності збільшився до 70– 75 років. Люди зрілого віку працюють, подорожують, водять авто, займаються спортом, користуються Інтернетом. Для повної впевненості та комфорту їм необхідно мати хороший зір. Про лікування катаракти розповість відомий офтальмохірург, кандидат медичних наук, головний лікар медичного центру «Ай-Кью Клінік» Євтушенко Андрій Сергійович.

– Андрію Сергійовичу, Ви є головним лікарем медичного центру «Ай-Кью Клінік». За час своєї роботи Ви зробили більше 18000 успішних операцій з відновлення зору. Одне з найпоширеніших захворювань – катаракта. Чому виникає катаракта?

– Катаракта – це повне або часткове помутніння кришталика, в результаті чого зір поступово погіршується, аж до його повної втрати. У переважній більшості випадків катаракта розвивається у людей похилого віку, проте не виключена можливість виникнення даної патології у молодих пацієнтів.

Причини виникнення катаракти різні: це може бути порушення живлення тканин ока, пов’язане з віком: старше 40 років – початкові помутніння, до 80 років – катаракта зустрічається практично у кожної людини, променева дія, діабет, травма, деякі захворювання очей (наприклад, глаукома, короткозорість високого ступеня), запальні аутоімунні захворювання або спадкові особливості організму. Так само дуже сильно на розвиток катаракти впливає стрес.

– Які основні симптоми катаракти?

– Симптоми катаракти доволі прості. В основному це поступове повільне зниження зору як удалину, так і поблизу. Надалі фарби поступово втрачають контрастність, з’являється туман. Згодом ці явища посилюються, аж до зниження зору до рівня світловідчуття. Тобто людина практично сліпне. Основна небезпека полягає в тому, що за начебто безболісним повільним зниженням зору можуть бути приховані інші, більш серйозні, захворювання, такі як захворювання сітківки, глаукома та низка інших серйозних відхилень, які потребують термінового втручання. Тому при перших симптомах ми настійно просимо звертатися до фахівців і перевіряти свій зір. Чим раніше ми зможемо виявити проблему, тим успішніші прогнози на одужання і тим менш витратним буде лікування.

– Якими методами в сучасній офтальмології лікують катаракту?

– Єдиним сучасним і ефективним методом лікування є видалення катаракти за допомогою ультразвуку з імплантацією штучного кришталика. В «Ай-Кью Клінік» операції проводяться на новітньому обладнанні за один день, вони безболісні і малотравматичні. Використовується тільки місцеве знеболення і одноразові витратні матеріали.

Операційна в «Ай-Кью Клінік» обладнана новітнім обладнанням, а також має унікальну систему фільтрації, вентиляції та дезінфекції повітря, що робить лікування в нашій клініці максимально безпечним для наших пацієнтів.

– Як правильно вибрати штучний кришталик?

– До вибору штучного кришталика потрібно поставитися дуже серйозно, бо його заміна проводиться один раз в житті. В «Ай-Кью Клінік» представлена велика кількість кришталиків від найдоступніших до моделей преміум-класу, при використанні яких людина може повністю відмовитися від окулярів і добре бачити як удалину, так і поблизу. У будь-якому випадку остаточне рішення можна приймати тільки після повного обстеження з консультацією лікаря.

– Медичний центр «Ай-Кью Клінік» надає увесь спектр офтальмологічних послуг. Чим відрізняється Ваш медичний центр від інших центрів і яке лікування проводять в «Ай-Кью Клінік»? 

– Медичний центр «Ай-Кью Клінік» спеціалізується на лікуванні катаракти, глаукоми, патологіях, викликаних цукровим діабетом, захворюваннях сітківки, лікуванні дитячих офтальмологічних захворювань, а також на лазерному відновленні зору. У нас представлене новітнє обладнання: ексимерний лазер Alcon WaveLight EX500, один з перших в Україні лазер нового покоління Easyret (Quantel Medical, США). Томограф Optopol REVO NX, що дозволяє проводити ОСТ-ангіографію (ангіографія без контрасту), а також унікальне діагностичне обладнання компанії Topcon, що дає можливість точно діагностувати захворювання.

Ведіть здоровий спосіб життя, бережіть свої очі і не нехтуйте візитами до офтальмолога!


 Довідка. Медичний центр «Ай-Кью Клінік» знаходиться за адресами:

м. Харків, ЦЕНТР – вул. Лермонтовська, 15.

САЛТІВКА – вул. Гвардійців Широнінців, 33.

МЕТРО «ПАЛАЦ СПОРТУ» – просп. Петра Григоренка, 2К (біля кола тролейбусів).

Т.: (057) 766-56-76, 095-078-71-80, 097-219-36-05.

Ліцензія МОЗ України № 06/1307-М від 13.07.2017 р.