Корисна ізоляція. Харків’яни в онлайні співають, читають вірші та накачують м’язи

25.03.2020 17:49 COVID-19
З введенням карантину звичайне життя ще більше перейшло в Інтернет. Тепер онлайн можна не тільки замовити доставку піци чи провести час у соцмережах, а й відвідати культові музеї і театри світу, пройти курси іноземних мов чи опанувати нову спеціальність. Харківські тренери, музиканти і блогери також улаштували для своїх прихильників корисний карантин.

Вірші, які лікують

Письменник, поет і музикант Сергій Жадан самоізолювався в побуті, але не в онлайні. 21 березня разом зі Львівським форумом видавців письменник провів онлайн-читання у Facebook.

– Мені здається, дуже важливо зараз нам триматися разом бодай через інтернет-зв’язок і онлайн-трансляції. Тому що часи неспокійні, часи непрості. З одного боку, це виклик нам усім. З іншого – тест, випробування на те, наскільки ми одне до одного прив’язані й одне одному потрібні, – зауважив поет під час прямого включення.

Сергій Жадан почитав вірші з нової книги «Список кораблів» (яка має вийти у квітні), поезії, які були написані в останні два роки, а також вірші з нового рукопису, який тільки формується. Крім того, поет відповів на запитання, які ставили йому до ефіру та під час прямого включення. На ефірі були присутні майже 3 тисячі глядачів, а запис переглянули більш ніж 50 тисяч разів.

Онлайн-квартирник

Свій карантин продуктивно проводить з родиною і харківський музикант і актор Сергій Бабкін. Зіркова родина багато часу проводить на свіжому повітрі, займається йогою, дихальними практиками, разом виконують звичайні домашні справи. А щоб порадувати своїх шанувальників, 18 березня Сергій Бабкін влаштував онлайн-квартирник.

«Ми всі з вами в пошуку натхнення в ці непрості для нас часи! Нас мучать сумніви, здогадки, тонни різної інформації і непідтверджені факти. Я ж хочу попросити вас дихати повільно і використати цей час для себе, своєї сім’ї і свого розвитку. І пропоную зробити це разом! – написав артист у своєму акаунті у Facebook. – Таке я роблю вперше, але я впевнений, що це допоможе нам з вами відчути себе єдиними і не ізольованими».

У прямому ефірі в Instagram зібралась уся родина Бабкіних (Сергій, дружина Сніжана, сини Артур і маленький Єлісей, донька Веселина й навіть кішки). До ефіру долучились близько півтори тисячі глядачів. Під час прямого включення Сергій спілкувався з аудиторією, жартував і співав пісні під гітару.

«Вау! Дякую вам сьогодні, що вас було так багато! Мій перший онлайн-квартирник пройшов «на ура», – написав після закінчення ефіру музикант.

 
 
 
Посмотреть эту публикацию в Instagram

Публикация от Sergey Babkin.5nizza.Musician. (@babkin_official)18 Мар 2020 в 11:10 PDT

Віджимання від дивана

Залишатися вдома – не значить «нічого не робити». У цьому впевнені спортсмени з харківського воркаут-клубу Barstylers. Хоча коронавірус і зламав досвідченим воркаутерам безліч планів (тренування, змагання та зйомки), утім вони продовжили тренувати дистанційно.

– Під час карантину ми не розслабляємося, – розповів лідер клубу Barstylers Іван Криленко. – Ми з командою розробили програми тренувань для наших учнів, завдяки яким діти й підлітки зможуть тренуватися в домашніх умовах.

Тренери знімають відео комплексу вправ і викладають тричі на тиждень на каналі свого клубу в Youtube. Програми тренувань розраховані для двох вікових категорій: 6–11 та 12–17 років і старше. Воркаутери пропонують вправи, які не вимагають обов’язково якогось спеціального спортивного обладнання. Комплекс вправ максимально адаптований для домашніх умов.

Подивитися відео та, додержуючись інструкцій досвідчених спортсменів, потренуватися вдома можуть усі охочі.

– Під час карантину в багатьох з’явилось дуже багато вільного часу, і дуже важливо цей час використовувати продуктивно та з користю для себе, – зауважив Іван Криленко.

Спортзал удома

Підтримувати свою фізичну форму вдома закликає і харківська фітнес-тренерка Тетяна Ковтун. Понад десять років вона тренує за напрямами пілатес, TRX та реабілітація. Після запровадження карантину Тетяна проводить тренування у прямому ефірі в Instagram.


– Я поки що не можу сказати, що карантин щось суттєво змінив у нашому житті. Ті, хто слідкує за своїм здоров’ям, підтримує свою спортивну форму, обов’язково продовжуватимуть це робити. Просто змінюється форма подачі матеріалу. Так, втрати від карантину є і в мене. Але я все одно вважаю, що кращого за індивідуальне спілкування та тренування нема нічого. Завжди можна знайти вихід, головне – робити це, – вважає тренерка.

Заняття безкоштовні, долучитися до них можуть усі охочі. Під час прямого ефіру тренерка демонструє вправи на килимку й коментує, як правильно їх потрібно виконувати. Усе як у звичайному фітнес-залі, тільки на екрані телефона чи комп’ютера.

– Я переконана, що велика кількість людей зараз живе у великій паніці. Їм не вистачає спілкування. Перебуваючи вдома, вони ще більше засмічують собі мізки поганою інформацією. Крім того, у людей, які звикли займатися спортом, може виникнути навіть депресія від того, що вони сидять удома. Це я по собі знаю. А тренування стануть справжнім порятунком, розслаблять мізки, і заразом тренуються м’язи, – пояснила Тетяна Ковтун.