Країна на карантині: найважливіше про ситуацію з коронавірусом в Україні

16.03.2020 19:46 COVID-19
Фото: Слобідський край Фото: Слобідський край
Через загрозу поширення коронавірусу Україна закрила пункти пропуску для пасажирського сполучення. На черзі — кафе, торговельно-розважальні центри та метро.

З 12 березня по 3 квітня в Україні оголошено карантин через загрозу поширення коронавірусу. По всій країні закрито дитсадки, школи та вищі перейшли на дистанційну форму навчання, а дорослих просять за можливості залишатися працювати вдома. Станом на 14 годину 16 березня у країні було зафіксовано п’ять випадків інфікування на COVID-19. Нагадаємо, перший випадок коронавірусу в Україні було було підтверджено 3 березня у жителя Чернівецької області, 12 березня небезпечний вірус виявили ще в двох людей — у чоловіка з Чернівецької області та у жінки з Житомирщини. Остання від ускладнень померла.
А 16 березня в Чернівецькому регіоні було зафіксовано нові випадки коронавірусу — у двох жінок. За інформацією Міністерства охорони здоров’я України, пацієнток ізолювали, їхній стан стабільний.

У відомстві повідомляють, що хворим надається симптоматичне лікування. Одна з інфікованих жінок повернулася впродовж інкубаційного періоду з Італії. Наразі всі особи, з якими вона близько контактувала, ізольовані в умовах стаціонару. Друга жінка останнім часом не покидала меж країни, однак контактувала з лабораторно підтвердженим хворим на коронавірус. Раніше була госпіталізована із симптомами гострого вірусного захворювання. Пацієнтку обстежували та надавали медичну допомогу в умовах ізоляції. Вранці 16 березня в неї лабораторно підтвердився COVID-19.

Загалом вірусологічна референс-лабораторія Центру громадського здоров’я України до 16 березня дослідила більше 500 зразків. З початку року Центр отримав 94 підозри на COVID-19.

Водночас повідомляється, що чернівчанин, у якого першим діагностували коронавірус, одужує. Про це на брифінгу повідомила заступниця голови Чернівецької облдержадміністрації Наталія Гусак. Цей пацієнт вже отримав перший негативний результат тестування на коронавірус. Однак про одужання можна говорити лише тоді, коли у нього буде два поспіль негативні результати тестування на коронавірус. За словами Наталії Гусак, наступний тест пацієнту № 1 зроблять через дві доби.

— Якщо результат буде негативний, то можемо говорити про одужання і виписування пацієнта, — наголосила чиновниця.


 Міністерство охорони здоров'я просить не купувати псевдоліки для лікування і профілактики коронавірусу COVID-19, які поширюють через Інтернет шахраї. 

"МОЗ України закликає українців не довіряти цій інформації та не купувати сумнівні препарати. У разі підтвердження наявності коронавірусу лабораторними дослідженнями пацієнту в ізоляції надається симптоматичне лікування. Наразі у світі не існує спеціальних ліків від COVID-19", — наголосили у МОЗ.

У міністерстві закликали бути пильними, не займатися самолікуванням та у разі перших симптомів ГРВІ телефонувати сімейному лікарю, оскільки медики мають чіткий алгоритм дій на всі випадки.


Жорсткі заходи на кордоні

Після введення карантину наступним кроком української влади стало тимчасове закриття пунктів пропуску з 16 березня по 3 квітня.

— Ми закриваємо кордон для іноземців. Буде закрито прикордонні пункти пропуску для пасажирського сполучення. Два тижні, починаючи з 00 годин першої хвилини 16 березня, іноземні громадяни не зможуть потрапити на територію України ні літаком, ні поїздом, ні автомобілем, ні будь-якими іншими засобами, — повідомив Президент Володимир Зеленський у зверненні до українців ввечері 13 березня.

За його словами, винятки становлять іноземці, які мають право на постійне або тимчасове проживання в Україні, зокрема представники офіційних міжнародних організацій та дипломатичних місій.

Через два тижні питання відкриття сполучення буде розглянуто повторно.

— Ті, хто вилетів з України чартерними рейсами у туристичну подорож, точно повернуться додому згідно з розкладом, — наголосив Президент.

Володимир Зеленський закликав українців, які перебувають за кордоном, повернутися додому протягом трьох діб. Ті, хто за об'єктивними причинами не може цього зробити, мають звернутися в українське консульство. У такому разі вони будуть повернуті додому окремими нерегулярними рейсами. Також Президент порекомендував утримуватися від поїздок за кордон без крайньої необхідності, особливо це стосується туристичних мандрівок.

Усіх, хто повертатиметься в Україну, перевірятимуть медики. У разі виявлення ознак захворювання, їх направлять на обсервації.

Харківщина закрила пункти пропуску

Відповідно до розпорядження Кабміну від 14 березня 2020 року, на Харківщині тимчасово закрилися три залізничні пункти пропуску — Одноробівка (Золочівський район), Вовчанськ (Вовчанський район), Козача Лопань (Дергачівський район), чотири автомобільні — Піски (Дворічанський район), Олександрівка (Золочівський район), Журавлівка (Дергачівський район), Стрілеча (Харківський район), один повітряний – Сокольники (Харків). Також тимчасово припинено й пішохідне сполучення у пунктах пропуску «Чугунівка» (Великобурлуцький район), «Плетенівка» (Вовчанський район), «Гоптівка» (Дергачівський район).

Онлайн-карта роботи пунктів пропуску розміщена на сайті Держмитниці. Пункти, що закриті з боку України та сусідніх держав, позначено червоним кольором; пункти, що працюють на території України, – зеленим.

Прикордонники повідомляють, що з 17 березня на пунктах пропуску «Гоптівка», «Плетенівка» та «Чугунівка» припиняється міжнародне автобусне сполучення, пункти працюватимуть лише для автомобільного сполучення. 16 березня на Гоптівці не пропустили до України 13 іноземних громадян. Серед тих, кого не пустили, була 8-річна дитина, громадянка Росії, яка їхала до Харкова з бабусею, громадянкою України.

Тільки аптеки та продуктові магазини

У своєму зверненні до народу Володимир Зеленський пообіцяв, що найближчим часом усі регіональні медичні заклади буде забезпечено експрес-тестами для виявлення ознак коронавірусу. Він зазначив, що була проведена бесіда з виробниками, постачальниками та аптекарями.

— Є речі, на яких не можна заробляти. Це війна і здоров'я людей. Тому маски, дезінфектори, тести та інші необхідні засоби будуть на полицях аптек у достатній кількості та за доступною ціною, — пообіцяв Володимир Зеленський.

Людей похилого віку, особливо тих, які мають хронічні захворювання, очільник країни наполегливо закликав залишатися вдома.

А очільник Міністерства охорони здоров’я України Ілля Ємець наполягає на закритті закладів громадського харчування та торговельно-розважальних центрів.

— Працювати мають лише аптеки та продуктові магазини, необхідно обмежити пересування всередині країни, запровадити дистанційний режим роботи працівників, переглянути режим роботи громадського транспорту та обмежити дозволені збори людей у групах до 10 осіб, — наголошує очільник МОЗ.

Водночас, на думку міністра, лікарні мають бути негайно перепрофільовані в інфекційні, зважаючи на ситуацію. І мають опрацьовувати тільки ургентні випадки. Очільник МОЗ переконаний, що всі планові заходи потрібно скасувати та направити всі ресурси на підготовку для боротьби з інфекцією.

— МОЗ активно збирає найкращих епідеміологів України та включає їх до складу Оперативного штабу, щоб ми могли ще швидше реагувати на нові виклики, які перед нами ставить епідемія, — повідомив Ілля Ємець.

Тим часом рішення про закриття всіх закладів, окрім продуктових магазинів, аптек та заправок, уже прийнято в кількох обласних центрах України. Так, наприклад, станом на 16 березня було відомо, що у Києві задля недопущення поширення коронавірусу від 17 березня обмежується пересування громадян між столицею та іншими містами й населеними пунктами; скасовується проведення культурних, спортивних, релігійних та інших масових заходів; зачиняються ресторани, бари та кафе. Доступними залишаються послуги онлайн-замовлення та доставки їжі. Закриваються також ТРЦ та інші магазини, за винятком продуктових та аптек. Також у звичайному режимі працюватимуть АЗС, банки та банкомати. Припиняють роботу спортивні комплекси та зали, СПА-салони, салони краси, сауни, косметологічні та масажні кабінети, перукарні, тату-салони, дискотеки, нічні та комп'ютерні клуби, а також інші побутові заклади.

А ось у Харкові міська влада, станом на 16 березня, вирішила обмежитися закриттям ТЦ «Барабашово», секонд-хендів, нічних клубів та дискотек. Таке рішення було прийнято цього понеділка на засіданні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Харківської міської ради.

За словами віце-мера Ігоря Терехова, бари, кафе і ресторани поки закривати не будуть, «але ситуація може змінитися вже завтра, все буде залежати від епідемічної ситуації в місті». Не прийняли поки змін й в режимі руху міського транспорту, але додатково перевірятимуть служби таксі. ЦНАПи переходять на роботу за попереднім записом.

Також з резервного фонду бюджету Харкова виділять 20,5 мільйона гривень на закупівлю апаратів штучного дихання, придбання антибіотиків, дезінфікувальних засобів, спецодягу для епідеміологів.


 Важливо 

Увечері 16 березня президент України Володимир Зеленський оприлюднив чергове відеозвернення, де закликав Кабмін закрити залізничне і автобусне сполучення між містами, а також припинити роботу метрополітенів. Через потенційну небезпеку епідемії коронавірусу обмеження повинні вступити в силу з 12:00 середи, 18 березня.

"Міністерству інфраструктури з 12:00 18 березня заборонити залізничне, авіа та автобусне міжміське, і міжобласне сполучення, заборонити роботу метрополітенів. Міські перевезення можуть здійснюватися до 10 осіб в маршрутних таксі та в таксі і до 20 чоловік в тролейбусах, автобусах і трамваях", - підкреслив глава держави.

Також Володимир Зеленський закликав Мінекономіки розробити програму кредитних канікул для малого і середнього бізнесу. Окрім цього він зазначив, що громадяни, які отримують пенсію менше 5 тисяч гривень, мають отримати доплату у розмірі 1 тисячі гривень.