Серед районів Харківської області Чугуївщина – у лідерах за кількістю підтверджених випадків COVID-19. Станом на 9 жовтня інфекція була виявлена у 453 жителів цього району. Місцеві сімейні лікарі опинилися на «передовій» у боротьбі з коронавірусом – саме вони виявляють хворих і за потреби передають їх у руки колег на «вторинку». 

Заголовок Н1

У режимі цейтноту

У Чугуївському районному центрі первинної медико-санітарної допомоги першого хворого на COVID-19 виявили в травні 2020 року. Зараз навантаження на медичний заклад дуже велике, щодня роблять близько 30 ПЛР-тестів.

– Сімейний лікар – це лікар першого контакту, тож виявлення хворих на коронавірусну інфекцію відбувається на первинному рівні. Усі сімейні лікарі нашого Центру ведуть прийом та виявляють таких хворих. Щодня робимо по 25– 34 ПЛР-тестів. Ми всі зараз працюємо у жорсткому цейтноті. Дуже ображає, коли кажуть, що «первинка» – слабка ланка. Це не так, лікарі «первинки» на «передовій», вони спочатку ведуть усіх хворих, – розповідає «СК» головна лікарка Чугуївського районного ЦПМСД Тетяна Черевань.

Очільниця закладу також веде прийом хворих. З нею уклали декларацію 1320 пацієнтів (у головних лікарів норма 900 пацієнтів). Пані Тетяна опікується здоров’ям не тільки жителів Чугуївщини, але й інших районів.

– Наразі навантаження на одного лікаря понад 60 пацієнтів на день, дуже багато дітей хворіє. Звісно, не у всіх пацієнтів COVID-19, уже почалися ГРВІ. Також ми доліковуємо коронавірсних пацієнтів, яких виписали зі стаціонару, – пояснює головна лікарка.

За новими інструкціями МОЗ, якщо хворому на COVID-19 стало легше, його виписують з лікарні. Далі така людина відправляється на ізоляцію, а її подальшим лікуванням займається сімейний лікар.

Тетяна Черевань

Тетяна Черевань

головна лікарка Чугуївського районного ЦПМСД

«Намагаємося більшість пацієнтів вести у телефонному режимі. Наприклад, у мене телефон не замовкає. Пацієнти телефонують навіть уночі чи рано-вранці – або Вайбер, або дзвінки. І так у всіх лікарів нашого Центру. Зрозуміло, що люди бояться. Температура при цьому вірусі тримається довго, може досягати критичної відмітки, тож хворі телефонують лікарю та консультуються»

Сімейна лікарка зізнається, що вільного часу наразі взагалі немає, через це не може приділити належну увагу своїй родині.

Збільшення кількості хворих пані Тетяна пояснює тим, що Чугуїв розташований близько від Харкова, багато місцевих жителів працюють в обласному центрі. Тож кількість інфікованих постійно зростає. Та головний фактор швидкого зростання хворих – більшість населення нехтує карантинними правилами (не носить маски та не дотримується соціальної дистанції).

– Якщо на початку карантину (в березні-квітні) більшість людей дотримувалася правил, то зараз, на жаль, – ні, – констатує лікарка. – Розумію, що рано чи пізно ми всі перехворіємо на коронавірусну інфекцію, однак хотілося б у легкій формі. Лікарям «первинки» наразі дуже важко через великий потік пацієнтів.

Що дала реформа

Якщо б у медзакладі не було електронного документообігу, то потік людей був би значно більшим. Чугуївський районний ЦПМСД ще до реформи почав впроваджувати у своєму закладі зміни.

– У нас впроваджено електронний документообіг. Це дуже допомагає розвантажити потоки пацієнтів. Людей ми приймаємо за записом, тобто в кожного свій час. Щоправда, є й ті, які без запису приходять, бо вкрай потребують медичної допомоги. Але все одно скупчення людей у лікарні значно менші, ніж це було раніше, – підкреслює Тетяна Черевань.

Допомагають розвантажити потоки пацієнтів і електронні рецепти. Пацієнтам з хронічними хворобами не потрібно приходити до лікарні, щоб отримати електронний рецепт за програмою «Доступні ліки». Сімейні лікарі його самі виписують, пацієнту надходить спеціальна СМС, яку він показує в аптеці, і отримує необхідні ліки.

Аналогічна ситуація і з електронним направленням. Його сімейні лікарі також надсилають на телефон. До того ж пацієнт із таким направленням може потрапити до вузького фахівця хоч у Чугуєві, хоч у Харкові чи деінде.

Тетяна Черевань

Тетяна Черевань

головна лікарка Чугуївського районного ЦПМСД

«Електронний документообіг розвантажує лікарню, що в період пандемії вкрай важливо»

Також в усіх амбулаторіях Чугуївського районного ЦПМСД (у складі Центру 8 амбулаторій і 6 ФАП) прийом хворих з підвищеною температурою ведеться в окремому кабінеті. Це роблять задля того, щоб пацієнти менше між собою контактували. До речі, за потреби в цьому ж кабінеті хворому можуть зробити ПЛР-тест. Медики, які ведуть прийом, перебувають у повній захисній амуніції.

Водночас у Центрі працює кілька мобільних бригад, які виїжджають до жителів, хворих на COVID-19, або тих, у кого підозра на коронавірусну інфекцію. Одночасно можуть працювати три такі бригади, бо саме стільки автівок є в Чугуївському районному ЦПМСД.

Сімейні лікарі Центру постійно проходять навчання та беруть участь у різноманітних вебінарах. А завдяки участі у проєкті «Ефективна первинна медицина в громаді», який впроваджується на теренах Харківщини, можуть переймати досвід не тільки українських колег, але й отримувати консультації від закордонних фахівців.

Хоч усі сімейні лікарі Центру виявляють та ведуть хворих на COVID-19, спеціальну доплату від держави отримують лише ті медики, які входять у мобільну бригаду.

Автор: Юлія Шматченко
Читайте також