Мандри під час карантину: від онлайну до спортивного орієнтування

Мандри під час карантину: від онлайну до спортивного орієнтування

Туристичний бізнес одним із перших відчув на собі наслідки карантину. Пандемія COVID-19 змусила багатьох людей сидіти вдома, тож про жодні подорожі чи екскурсії не йшлося. Трендом стали онлайн-заходи. Харківські гіди розповіли, як вирішили опанувати новий формат роботи.

Оговталися від шоку

Пішохідні прогулянки історичними вуличками міста від проєкту «Екскурсії для своїх» припали до душі багатьом харків’янам. У докарантинні часи на їхні екскурсії приходило до сотні людей. Гіди вже готувалися до нового туристичного сезону, розробляли нові цікаві маршрути, аж раптом – епідемія коронавірусу.

Екскурсоводка Валерія Кульшицька зізнається, що спочатку був повний ступор. Навіть постало питання про закриття бізнесу, бо податки було нічим сплачувати, а витрачати пенсію мами на це зовсім не хотілося.

– Ми не можемо не працювати, сезон короткий. Проведення екскурсій – це мій основний дохід. Я приватний підприємець, сплачую податки офіційно. Постало питання про закриття. Коли подовжили карантин до 24 квітня, особисто в мене почалася паніка. Сезон і так півроку триває, взимку живеш за те, що заробив влітку, – пояснює Валерія Кульшицька.

Такий ступор тривав кілька тижнів, а потім Валерія та її колега по проєкту Сергій Козуб вирішили: а чому б не спробувати свої сили у віртуальному світі.
– Поспілкувалися з колегами з інших куточків України, вони саме почали опановувати цей напрям роботи. Спочатку підбирали платформу, де б можна було влаштовувати онлайн-екскурсії. Zoom не підійшов, бо там тільки 40 хвилин безкоштовного часу. Колега із Запоріжжя, у якого були аншлаги на онлайн-зустрічах, порекомендував платформу myownconference. Нас вона також влаштувала, сплачуєш 900 гривень на місяць, маєш безлімітний час ефіру, щоправда, кількість учасників обмежена – лише 60, – розповідає Валерія.

Екскурсоводка зізнається,що на якийсь великий заробіток ніхто не сподівався. Онлайн-екскурсії проводили радше для себе, щоб не зійти з розуму у чотирьох стінах. Перший онлайн-захід – «До зустрічі на Конторській» – відбувся 11 квітня. Прийшло близько 30 відвідувачів. Вартість екскурсії була мінімальною – 50 гривень, дехто взагалі прийшов безоплатно. Організатори розуміли, що більшість людей так само, як і вони, залишилася без роботи.

– Підготовка до онлайн-екскурсії зайняла набагато більше часу, ніж до пішохідної. Потрібно було зробити дуже багато фото, підписати їх, поїздити містом, записати відео. Онлайн-екскурсії, як і офлайнові, тривали близько трьох годин, – пояснює Валерія.

Водночас вона зазначає, що на онлайн-екскурсіях розповідали про те, на що під час пішохідних мандрів зазвичай не вистачало часу. На кшталт, чому цей будинок побудовано саме так, чому Харків став саме таким містом тощо.

З картою по місту

На онлайн-заходи «Екскурсій для своїх» приходило від 15 до 35 відвідувачів. За словами Валерії, найскладнішою була перша онлайн-зустріч.

– Під час першого онлайну ввела вдома режим «повної тиші». Навіть зачинила сина у кімнаті. Але потім зрозуміла, що можна видихати. Під час наступних онлайн-заходів домашні вільно пересувалися квартирою. Кіт узагалі без кінця нявкав, не міг зрозуміти, чому я так довго кричу в порожній кімнаті, – з посмішкою згадує Валерія.

Після першої екскурсії було дуже багато схвальних відгуків. Валерія зізнається, що така вдячність глядачів дуже її підбадьорила.

– На пішохідній прогулянці я уважно слідкую за реакцією людей, якщо хтось починає позіхати, то розумію – потрібно змінювати тему. А в онлайні я не бачу реакції, тож переживала, – розповідає екскурсоводка.

«Екскурсії для своїх» в онлайні провели шість заходів. Взяли участь у всеукраїнському проєкті «Карантин мандри», де гіди з різних куточків України влаштовували безкоштовні онлайн-екскурсії своїми містами. У Валерії було пряме включення на каналі «1+1».

За словами жінки, чим тепліше ставало на вулиці, тим менше було відвідувачів на їх онлайн-заходах. Тож гіди почали обдумувати нові формати роботи, і як тільки у травні влада країни оголосила про послаблення карантину, «Екскурсії для своїх» повернулися на вулиці Харкова. 23 травня відбувся марш-кидок на Лису гору.

– Вийшла постанова Кабміну, що можна пересуватися групою до восьми людей. У нас було три гіди, на кожного – по сім учасників заходу. Всі живі зустрічі відбувалися у форматі спортивного орієнтування за старовинними картами Харкова. Оскільки були дозволені спортивні заходи на відкритому повітрі, то чому б ні? Намагаємося дотримуватися всіх обмежувальних правил, – підкреслює Валерія.

Охочих взяти участь у таких заходах було дуже багато, тож потрібно було завчасно реєструватися. Через те, що кількість учасників була обмеженою, гідам довелося відмовляти багатьом старим друзям. Головною умовою участі в заходах «Екскурсій для своїх» стала надягнута захисна маска, яку не можна знімати до кінця зустрічі, і, звісно, всі тримають безпечну дистанцію.

Учасники проєкту сподіваються, що незабаром ситуація в Україні покращиться, і живі екскурсії зможуть відвідувати всі охочі. Проте кажуть: формат онлайн-зустрічей також має перспективу, особливо взимку.

Автор: Юлія Шматченко
Читайте також