Міста та селища Харківщини приєднуються до європейської ініціативи

08.08.2018 13:09 Суспільство
Фото: Асоціація "Енергоефективні міста України" Фото: Асоціація "Енергоефективні міста України"
Раціональне та ефективне використання енергії, розумний менеджмент і нові можливості завдяки залученим інвестиціям – чотирнадцять громад Харківщини стали учасниками європейської ініціативи «Угода мерів», яку вже кілька років координує Харківська обласна рада.

Завдання –  зменшити викиди СО2

Чотири роки тому Харківська область долучилася до ініціативи Європейського Союзу, що охоплює місцеві та регіональні органи влади, які беруть на себе добровільні зобов’язання підвищувати енергоефективність і нарощувати використання відновлювальних джерел енергії на своїх територіях. «Угода мерів – Схід» (CoM-East) – це проект, який ініційовано у 2011 році та фінансується Європейським Союзом.

Відповідно до Угоди про співпрацю, підписаної з Генеральним директоратом з енергетики Європейської комісії в листопаді 2014 року, територіальним координатором проекту «Угода мерів – Схід» на Харківщині стала Харківська обласна рада. Таким чином, обласна рада взяла на себе зобов’язання підтримувати постійний зв’язок між містами, що долучилися до Угоди, та сприяти розширенню кола її учасників. Для цього було прийнято відповідний План дій, згідно з яким Харківська обласна рада провела низку заходів.

Фото: Голова Харківської обласної ради Сергій Чернов під час зустрічі із національним координатором проекту ЄС «Угода мерів-Схід» Оксаною Кисіль/ Харківська обласна рада

Як результат, цього року підписантами Угоди мерів у регіоні стали вже чотирнадцять громад. Це міста Балаклія, Богодухів, Дергачі, Ізюм, Красноград, Куп’янськ, Лозова, Мерефа, Первомайський, Харків, Чугуїв, смт Пісочин, селище Новопокровка Чугуївського району та Чкаловська ОТГ.
Як зазначають в обласній раді, приєднання міст до цієї європейської ініціативи дозволить прискорити впровадження політики енергозбереження та позитивно впливатиме на регіональний розвитку, сприятиме формуванню та впровадженню засад сталої енергетичної політики в даному просторі співпраці країн ЄС та України.

Тож відповідно до Угоди, підписанти беруть на себе добровільні зобов’язання перевершити цілі, визначені ЄС до 2030 року, зменшуючи викиди СО2 на території громад щонайменше на 30 %, сприяючи, таким чином, розвитку екологічно орієнтованої економіки та підвищенню якості життя.

Курс на енергозбереження

Одним з перших міст, які приєдналися до цієї ініціативи у 2015 році, є місто Чугуїв.
– Зобов’язання, які бере на себе місто-підписант, узгоджуються у плані дій зі сталого енергетичного розвитку, які ми розробили, підписавши Угоду, – розповіла начальник відділу енергоменеджменту та залучення інвестицій Чугуївської міськради Катерина Проценко. – Наша стратегія розроблена до 2020 року. До речі, зараз фахівці нашого відділу працюють над її продовженням до 2030 року.

Саме в цій стратегії передбачають заходи, які сприятимуть виконанню зобов’язань. За словами Катерини Проценко, вони можуть бути виконані за підтримки інших міжнародних проектів. Так, серед основних заходів у Чугуєві на найближче майбутнє – модернізація вуличного освітлення всього міста. На сьогодні сучасне та енергоефективне LED-освітлення вже з’явилося на вулицях Старонікольській та Музейній. Окрім цього, вже не один рік місто підтримує свій курс на енергозбереження та є яскравим  прикладом реалізації міжнародних проектів і залучення додаткових коштів.

Фото: День сталої енергії у Чугуєві/ Відділ освіти Чугуївської міської ради

Так, у рамках проекту ЄС та ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» було утеплено декілька житлових будинків з використанням енергозберігаючих технологій і заміною вікон і дверей на енергоощадні в місцях загального користування. Також вікна замінили в навчальних закладах міста, крім того, у загальноосвітніх школах з’явилися індивідуальні теплові пункти.

– А для поширення енергоощадних практик у місті ми проводимо семінари на тему енергозбереження в житловій та бюджетній сфері, залучаючи фахову підтримку спеціалістів Харківської обласної ради, які часто виступають у подібних заходах спікерами. Загалом, фахівці обласної ради надають консультації, які стосуються розробки документів та інших організаційних питань, – додала начальник відділу енергоменеджементу та залучення інвестицій Чугуївської міськради.

Покращити  екологічну ситуацію в місті

Тільки розпочали готувати свій власний план сталого енергетичного розвитку, який допоможе через впровадження альтернативних джерел енергії та провадження енергоощадних технологій зменшити викиди від виробництва, а також муніципального та житлового сектора в Первомайському. Це місто стало підписантом Угоди мерів минулого року.

– Ставши підписантом Угоди, місто отримало ще одну можливість покращити екологічну ситуацію та заощадити енергоресурси. Окрім цього, участь у заходах, які проходять у рамках проекту, дає можливість спілкуватися з колегами та обмінюватися досвідом, а ще залучатися підтримкою європейських партнерів, – розповів перший заступник голови Первомайської міської ради Антон Орєхов.
Так, за його словами, міжнародну співпрацю керівництво Первомайського напрацьовує не один рік, а за два останні роки місту вдалося залучити близько 40 мільйонів гривень додаткових коштів.

– Це проекти, які стосуються енергоефективності та мають соціальний напрям, приміром, нове обладнання для ЦНАПів, меблі та ремонт садків, шкіл і лікарень, – додав перший заступник міського голови.

Фото: Нові перспективи реалізаціх проектів з енергоефективності у співпраці із корпорацією NEFCO обговорили у Первомайському/ Первомайська міська рада

Із актуальних проектів, які почнуть впроваджувати наступного року, – співпраця міста з Північною екологічною фінансовою корпорацією (NEFCO). NEFCO – це міжнародна фінансова установа, що була заснована в 1990 році п’ятьма північними країнами: Данією, Фінляндією, Ісландією, Норвегією та Швецією. Станом на сьогодні корпорація фінансує широкий спектр екологічних проектів у країнах Центральної та Східної Європи, включаючи Україну.

Так, у рамках цієї співпраці в Первомайському планують залучити близько 20 мільйонів гривень на енергомодернізацію двох закладів освіти – садка № 14 та школи № 3, а також часткову модернізацію ще трьох навчальних закладів – школи № 7 та двох дитсадків – № 10 та № 16.
– Це комплексне утеплення стін, покрівлі, оптимізація системи опалення, заміна дверей і вікон, – додав Антон Орєхов.

До речі, з Північною екологічною фінансовою корпорацією, окрім Первомайського, на Харківщині співпрацює ще одне місто – Куп’янськ. Проект цього міста вже пройшов затвердження Комітетом Північної екологічної фінансової корпорації та планується до провадження. Він також стосується підвищення енергоефективності у громадських будівлях і вуличного освітлення міста, а його загальна вартість складає близько 22 мільйонів гривень.