На сільську медицину в Харківській області спрямували 7 мільйонів гривень

Promo
03.12.2020 16:00 Суспільство
Сучасне медичне обладнання та лабораторії з’явилися в сільських лікарнях на Харківщині. Позитивні зміни відбулися в різних куточках області завдяки проєкту «Ефективна первинна медицина в громаді». 2 грудня в Будинку Рад підбили підсумки впровадження мінігрантів у 2020 році й визначилися з планами на наступний рік.

Проєкт «Ефективна первинна медицина в громаді» на теренах Харківщини вповаджується другий рік поспіль. Взагалі, це унікальний для України проєкт, він реалізується за підтримки Євросоюзу у партнерстві з обласною радою, громадським об’єднанням «Агенція змін «Перспектива», спілкою «Українсько-Німецька Медична Асоціація» та Асоціацією органів місцевого самоврядування Харківської області.

– Якісні медичні послуги у період децентралізації – пріоритет для Харківської обласної ради як представника спільних інтересів територіальних громад регіону. Нам вдалося багато зробити впродовж цього періоду як у підготовці кадрів, вивченні досвіду кращих вітчизняних, закордонних практик організації первинної медичної ланки, так і у вирішенні конкретних практичних питань, зокрема щодо придбання сучасного медичного устаткування, – дав свою оцінку проєкту голова Харківської обласної ради Сергій Чернов.

Майже 7 мільйонів гривень (з них 5,9 мільйона (90 %) – кошти гранту та обласного бюджету) були спрямовані на потреби сільської медицини.

– Цей проєкт відкрив перспективи на десятиліття, оскільки значно зміцнилася лабораторна база медичних установ на селі, діагностичні можливості закладів, що сприяло покращенню рівня медичних послуг, – підкреслив Сергій Чернов.

Завдяки перемозі у другому етапі конкурсу мінігрантів оновилося медичне устаткування, були укомплектовані діагностичні лабораторії та взагалі покращилися умови для надання первинної медичної допомоги пацієнтам у амбулаторіях села Кіндрашівка (Куп’янський район), Шевелівка (Балаклійський район), Новоіванівка, Шелестове, Різуненкове та смт Коломак (Коломацька громада), Бугаївка (Ізюмський район), Гути (Богодухівський район), а також в Оскільскому, Золочівському, Люботинському, Вовчанському, Великобурлуцькому, Дворічанському, Красноградському, Лозівському центрах первинної медико-санітарної допомоги.

За словами головної лікарки ЦПМСД Золочівської селищної ради Марини Тесленко, якщо б не участь у проєкті, то невідомо, коли у медзакладі з’явилося нове обладнання. Своя діагностична лабораторія – це дуже зручно як для пацієнтів, так і для медиків.

–- Раніше наш лаборант тричі на тиждень проводив забір аналізів, а потім ми передавали їх для дослідження в Харківську приватну лабораторію. Це було не дуже зручно, втрачався час на визначення типу захворювання та призначення лікування, – зазначила Марина Тесленко.

Читайте також: Сучасне обладнання з’явилося у музейників, медиків та освітян на Харківщині

Взагалі за два роки в громадах Харківщини було успішно реалізовано 25 проєктів, завдяки яким придбано автомобіль, 160 медичних пристроїв й іншого обладнання та 43 діагностичні лабораторні аналізатори.

– Є такі території, в яких завдяки саме проєкту вдалося через впровадження приватної медичної практики зберегти систему медичних установ. У 2019 році ми не очікували високої активності від громад, але отримали 54 заявки, – повідомила начальниця управління з питань місцевого самоврядування, розвитку територіальних громад та міжнародних зв’язків виконавчого апарату Харківської обласної ради Олена Кулик.

Дуже потужним компонентом проєкту «Ефективна первинна медицина в громаді» були Ярмарки здоров’я. На жаль, через пандемію коронавірусної хвороби відбулося тільки шість таких заходів у різних громадах Харківщини. Ярмарки здоров’я відвідало понад чотири тисячі людей, у всіх відвідувачів була змога пройти безкоштовно комплексне обстеження, а у багатьох випадках і вчасно діагностувати серйозні захворювання.

Окрім цього, завдяки проєкту 25 сільських медичних працівників вивчили кращий досвід Естонії та відвідали місто Мукачево, де вивчали організацію роботи закладів та запровадження медичного сервісу. Було багато навчання і на теренах Харківської області.

– Як і у будь-якій справі головне – це люди. Тому в рамках Проєкту велика увага приділена саме навчанню, новаціям та сучасним підходам запровадження медичного сервісу. Управлінці та медичні працівники 34 Центрів первинної медичної допомоги пройшли комплексне та системне навчання з різних тематик. І це стало запорукою системних перетворень в їх роботі, – наголосила Олена Кулик.

На 2021 рік також заплановано чимало заходів у рамках проєкту. Зокрема, навчання та стажування керівників медичних установ. Передбачається серія із семи навчальних онлайн-семінарів з питань управління фінансами й персоналом, а також стажування з метою вивчення кращого досвіду. 

До речі, у 2021 році Харківська обласна рада запроваджує свій конкурс мініпроєктів «Ефективна медицина в громаді». Його учасниками можуть стати органи місцевого самоврядування, які є засновниками чи співзасновниками підприємств (закладів) охорони здоров’я. Бюджет проєктів складатиме до 500 тисяч гривень. Конкурс проходитиме на умовах співфінансування: 70 % суми надасть обласний бюджет, 30 % – кошти місцевого бюджету або з інших джерел.

На думку голови Харківської облради Сергія Чернова, участь громад у таких конкурсах сприяє вирішенню низки питань, які заважають медичним закладам виходити на прямі бюджетні відносини з Національною службою здоров’я України.

– У сільській місцевості поки що є такі установи, які не укладали угоди з Національною службою здоров’я України. Я бачу у цьому певні проблеми, які загострюються саме зараз. Кожний рівень місцевого самоврядування повинен бути спроможним і мати можливість фінансувати медичні заклади, щоб комунальні медичні установи працювали ефективно і надавали людям якісні послуги, щоб сплачували комунальні платежі, електроенергію, тобто усе, що не фінансується централізовано. Саме тут має бути розуміння передусім у центральної влади, що необхідний перехідний рік для того, щоб завершити передачу майна на базовий рівень, де має надаватися послуга. Маю на увазі усі соціальні послуги, а також освіту, спорт й захист населення, – переконаний самоврядовець.

Читайте також: Харківська обласна рада розробляє нову Антикорупційну програму

Автор: Андрій Соха