На Харківщині батьки-боржники сплатили понад 130 мільйонів гривень аліментів

22.02.2021 17:44 Суспільство
Фото: everyday.sumy.ua Фото: everyday.sumy.ua
Найбільша сума аліментів, яку минулого року сплатили в Харківській області, сягнула 160 тисяч гривень. І мотивацією для погашення саме цієї заборгованості стали виборчі перегони. Загалом у 2020-му з боржників власних дітей стягнули понад 136 мільйонів гривень. Які обмеження виявилися найдієвішими у боротьбі з несплатою дитячих коштів – у матеріалі «СК».

 З боргом у кандидати – зась

Уже четвертий рік в Україні до неплатників аліментів застосовують санкції та обмеження, передбачені законом № 2234- VIII про посилення відповідальності за несплату аліментів. Обмеження цього закону, більш відомого під назвою «Чужих дітей не буває», набули чинності в лютому 2018 року. Відповідно до нього, до осіб, які невчасно сплачують аліменти своїм дітям, можуть застосовуватись обмеження у праві керування транспортними засобами, а також користування вогнепальною мисливською, пневматичною та холодною зброєю.

 

Читайте також:  У Харківській області на карантині поменшало розлучень

Окрім цього, неплатникам аліментів можуть заборонити полювати та виїжджати за кордон. Серед заходів, які мають мотивувати боржників сплачувати борги, – адміністративне стягнення у вигляді суспільно корисних робіт, оплата за які йде на погашення боргу, конфіскація майна та продаж його на торгах, адміністративний штраф і кримінальна відповідальність аж до двох років тюрми.

За словами начальниці Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Тетяни Філатової, за чотири роки дії закону можна відзначити значне зрушення у справі неплатників аліментів. Тільки за минулий рік з боржників на користь дітей було стягнено 136,8 мільйона гривень (на 50,5 мільйона гривень більше, аніж у 2019 році). Загалом виплати отримала 21 021 дитина.

Зокрема найбільша сума аліментів, яка була погашена в області у 2020-му, сягнула 160 тисяч гривень. Тоді несплата аліментів стала на заваді боржнику, який вирішив узяти участь у виборчих перегонах.

– Особа була кандидатом у депутати. Відповідно до законодавства Виборча комісія має перевірити особу, яка хоче взяти участь у виборчих перегонах, у реєстрі боржників. Тому таке обмеження спонукало кандидата погасити борг одним чеком, – розповіла Тетяна Філатова.

Не доведена до завершення

Загалом у Харківській області на початок року нарахували близько 35 тисяч боржників аліментів. 45 % боржників на Харківщині сплачують аліменти із своїх заробітних плат. Близько 53 % – перебувають в органах державної виконавчої служби. Це ті випадки, коли боржники сплачують через депозитні рахунки органів виконавчої служби.

З них загалом близько 61 % осіб, які мають заборгованість по аліментах, роблять виплати добровільно і в строки. 39 % – мають заборгованість від трьох місяців. Тому 2020 рік не став винятком у застосуванні обмежень до осіб, які заборгували своїм дітям. Так, понад 9288 особам минулого року було тимчасово обмежено право виїзду за кордон та керування транспортними засобами. Постанови про заборону користування зброєю отримало 9294 особи. Такій же кількості минулоріч заборонили полювати.

На думку Тетяни Філатової, найдієвішим механізмом, який використовується на сьогодні, є обмеження права виїзду за кордон.

– Звичайно, певні регіони мають свої особливості. Приміром, там, де боржники постійно виїжджають на заробітки в інші країни, то заборона це робити є, мабуть, найбільш дієвим способом. Тим паче, відпочинок за кордоном – не є винятком із правил на сьогодні, і кожна середньостатистична людина може собі це дозволити. І от коли на митниці чи прикордонному пункті таким особам повідомляють, що через борг за кордон не випустять, – це, на мою думку, дуже впливовий аргумент, – зазначила керівниця Східного міжрегіонального управління.

А от заборона керування транспортними засобами, на думку Тетяни Філатової, – механізм, який не доведений до свого логічного завершення, адже хоча це обмеження на рівні законодавства існує, але, як його запровадити в життя, лишається відкритим питанням.

Читайте також:  Усман та Лєсана: як називають дітей на Харківщині

– Приміром, звідки поліція дізнається про те, що за кермом машини сидить боржник, оскільки в нашій країні можна кермувати автомобілем за дорученням. Сама норма цікава. Вона б могла діяти, приміром, для таксистів чи водіїв, де можливість кермувати є єдиним засобом для існування. Але в законодавстві є щодо цих категорій обмеження, – додала начальниця Східного міжрегіонального управління.

Також минулого року державні виконавці склали 3000 протоколів про вчинення боржниками адміністративних порушень. Це той випадок, коли через суд безробітних неплатників залучають до виконання суспільно корисних робіт. Із загальної кількості суд розглянув 869 постанов, які було вирішено в бік державних виконавців.