Недитячі пригоди «Дитятка»: три українські дитячі студії вирушили до Страсбурга

05.11.2019 10:32 Суспільство
5 листопада українські дитячі студії вирушили до Страсбурга, аби побувати в серці Ради Європи. Це – теле- і відеотворці, які перемогли в номінації «Місцеве самоврядування – це ми!» на ХІ Міжнародному дитячому медіафестивалі «Дитятко». А поки переможці готувалися до поїздки у Францію, оргкомітет фестивалю вже почав приймати заявки на наступний рік.

Три дитячі телестудії з Житомира, Харкова та Чугуєва відправляються до Страсбурга, де побувають у штаб-квартирі Ради Європи. Саме таку нагороду вони отримали за перемогу в номінації «Місцеве самоврядування – це ми!».

Рада Європи підтримує фестиваль «Дитятко» уже вісім років і щороку готує для переможців цікаву програму у Франції. Хлопці й дівчата відвідають інституції Ради Європи, поспілкуються з європейськими політиками, ознайомляться з роботою Молодіжного центру, відвідають культурні заходи та довідаються про французькі традиції. Крім того, візьмуть участь у Форумі демократії, який проводиться щороку в Страсбургу.

– Цього року на Форумі порушуватиметься тема боротьби з фейками та дезінформацією. Для дітей це доволі зрозуміло й цікаво, адже всі вони займаються у студіях і працюють у напрямі медіа, – розповідає виконавчий директор фестивалю Володимир Дягілев.

«Сучасність диктує свої правила»

Занурюватися в такі недитячі проблеми та шукати шляхи їх вирішення учасникам «Дитятка» не новина. Адже, як відзначив на закритті минулого фестивалю голова Харківської обласної ради, президент фестивалю Сергій Чернов, організатори створювали атмосферу несподіваних і новітніх рішень. Відкриття ХІ Міжнародного дитячого медіафестивалю «Дитятко» відбулося у клубі, а закриття – в органній залі філармонії. Учасники «Дитятка» дізнавалися, як дитячим студіям знайти кошти на свої проекти та презентувати ідеї своїх фільмів і телепрограм, вчилися малювати у віртуальній реальності й навіть підіймалися в небо на справжніх літаках.

– Сучасність диктує нам свої правила. Вони прості: потрібно завжди бути готовими до непередбачуваних і різних обставин. Світ стрімко змінюється, значною мірою стає віртуальним, – підкреслив тоді Сергій Чернов.


 Мовою цифр

ХІ Міжнародний дитячий медіафестиваль «Дитятко» – це було:
1259 учасників 
1489 конкурсних робіт
98 країн


 Додали блоги й серіали

Не менш цікавим і грандіозним обіцяє бути й наступний – дванадцятий – Медіафестиваль «Дитятко», прийом робіт на який розпочався 1 листопада. Як повідомив Володимир Дягілев, у програму конкурсу додадуть три нові номінації. Серед дитячих номінацій з’явиться «Краща соціальна реклама дитячої студії» і конкурс відеоблогерів «ДИТЯТКО.Like». А професійні колективи зможуть позмагатися ще й у номінації «Кращий серіал для дітей».

Також приймаються заявки в уже традиційні номінації. Для дитячих студій: «Кращий ігровий фільм», «Кращий документальний фільм», «Краща телепрограма», «Краща радіопрограма», «Кращий анімаційний фільм». Для дорослих, що роблять медіапродукт для дітей: «Краща телепрограма», «Кращий повнометражний фільм», «Кращий короткометражний фільм», «Кращий анімаційний фільм». І ще три спецномінації: «Місцеве самоврядування – це ми!», «Екологія живої природи: відновлення та збереження», «Наше мирне небо».

Правила участі такі самі, як і на минулих заходах. Щоб стати учасником фестивалю, треба відзняти відеороботу визначеної тривалості та разом із заявкою відправити її до оргкомітету. Участь так само безкоштовна. У Фестивалі беруть участь авторські роботи різних жанрів і творчих рішень.

Організатори чекають від учасників якісного контенту, утім, як підкреслив виконавчий директор фестивалю, це не головне.

– Ми завжди чекаємо якісного контенту. І експерти, і члени журі відзначають, що якість відібраних робіт щороку покращується. Але ми не можемо робити акцент лише на якості. По-перше, є роботи дитячих студій і професійних. До професіоналів питання якості одне з головних. З дитячими студіями ситуація інша. Є різниця в матеріальній забезпеченості і в доступності до хорошої техніки. Хтось може собі дозволити знімати й монтувати на дорогій професійній техніці, а хтось – ні. У колективів із сільських шкіл, віддалених населених пунктів «картинка» не завжди конкурентна. Але є інші показники, які враховуються при відборі робіт: ідея, сценарій та інше, – пояснює Володимир Дягілев.

Головне, до чого слід підготуватися кандидатам на участь, – це до високої конкуренції, причому в усіх номінаціях. Адже минулого року на розгляд оргкомітету надійшли майже півтори тисячі робіт від 1259 учасників з усієї земної кулі. Щороку географія фестивалю розширюється, і не виключено, що робіт буде ще більше. Отже, треба хутчіш зайти на сайт фестивалю fest.dytiatko.org.ua, ознайомитися з правилами участі, обрати номінацію і починати створювати новий теле-, відео- чи радіопроект. Заявки на участь приймаються до 31 травня 2020 року.


Довідка

Міжнародний дитячий медіафестиваль «Дитятко» заснувала Харківська обласна рада у 2009 році. Ініціатором і президентом фестивалю є голова облради Сергій Чернов. Фестиваль некомерційний, участь у ньому безкоштовна. Проводиться для дитячих творчих телевізійних, анімаційних і радіостудій, гуртків, колективів і окремих авторів, телекомпаній і об’єднань, продюсерських центрів, що створюють програми та фільми для дітей.

Фестиваль проводиться щороку у два етапи. Перший етап – відбірковий, у ході якого оргкомітет Фестивалю попередньо переглядає надіслані роботи й відбирає ті з них, що братимуть участь у другому етапі. Другий етап – фінальний, у рамках якого проходять програмні заходи Фестивалю: демонстраційні покази, презентації, майстер-класи, тренінги, творчі зустрічі, конференції, круглі столи тощо.

Читайте також: На поїзди з Харкова тепер можна купити квитки за 60 днів