Нові покарання для тих, хто заборгував дітям

28.01.2018 11:00 Суспільство
Фото: ahrens.kiev.ua Фото: ahrens.kiev.ua
Відтепер неплатників аліментів можуть не пустити за кордон та обмежити у праві керування транспортними засобами. Ще за несплату можуть заборонити користуватися зброєю та полювати. І це не всі нововведення, що запрацюють з нового року для батьків, які заборгували перед дітьми.

Рекордні борги

Харків’янка Ірина розлучилася із чоловіком. До того подружжя народило двох дітей, яких потрібно було ставити на ноги. Але коли справа дійшла до фінансів, тут між колишнім подружжям виникли розбіжності, тому жінці довелося податися до суду, аби добитися від чоловіка законних виплат на дітей. Суд підтримав харків’янку і постановив щомісяця стягувати з колишнього аліменти.

Відповідний лист залишається на примусовому виконанні в Київському відділі державної виконавчої служби з 2012 року.
–  Усі ці шість років аліменти чоловік сплачував, але частково, тому місяць за місяцем сума заборгованості накопичувалася та зростала, досягнувши в кінці 2017 року 126 000 грн, – розповіли у відділі державної виконавчої служби. –  До речі, це одна з рекордних цифр, які зафіксовано за час роботи цього районного відділу Харкова.

Ще у 2012 році старший державний виконавець відділу Тетяна Ляхова винесла постанову про арешт майна та оголошення заборони на його відчуження, подала копії документів до державних реєстрів. І тільки в кінці грудня минулого року батько все ж таки звернувся до виконавчої служби та сплатив спочатку 96 000 грн заборгованості, а на початку цього року повністю погасив увесь борг.

«Згадають, що в них є дитина»

Зовсім не всі батьки погоджуються добровільно сплачувати аліменти на своїх дітей. Так, на Харківщині лише за минулий рік на виконанні перебувало 37,4 тис. рішень про стягнення аліментів, розповіли у Головному територіальному управлінні юстиції у Харківській області. Харківським державним виконавцям вдалося стягнути з неплатників 68 млн. грн,
що допомогло отримати кошти на виховання 26 983 дітей.

Проте, цього року процес трохи пожвавився, кажуть в управлінні, і припускають, що на злісних боржників міг вплинути новий Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів». Нагадаємо, 4 січня Президент України Петро Порошенко підписав Закон, який спрямований на забезпечення належного виконання рішень щодо стягнення аліментів і дозволить зменшити заборгованість зі сплати аліментів, а також забезпечить належне утримання дітей, які отримують ці аліменти.

Законом внесено зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Сімейного кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, законів України «Про дорожній рух», «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну
громадян України», «Про Державну прикордонну службу України», «Про судовий збір», «Про Національну поліцію», «Про виконавче провадження» та удосконалено порядок стягнення аліментів.

–  Цей Закон запроваджує низку новацій, які значно посилюють покарання для злісних неплатників аліментів, поновлює в правах дітей та змусить багатьох з батьків згадати, що у них є дитина, бо вводить по-справжньому дієві механізми впливу, – каже начальник Головного територіального управління юстиції у Харківській області Тетяна Єгорова.

Без автомобіля, поїздок і полювання

Новий закон не змінив саму процедуру: якщо є спірна заборгованість, усе одно людина звертатиметься до суду, аби отримати наказ про стягнення аліментів. Тепер це безплатно, дана судова заява не передбачає стягнення судового збору взагалі. Також після нововведення змінився сам механізм,  і сьогодні вся система виконання рішень щодо аліментів вико­нується безапеляційно.

Тобто якщо людина, яка на сьогодні має рішення суду, віднесла його до державного виконавця і не отримала жодної проплати протягом шести місяців, вона може притягнути злісного боржника до відповідальності.
Таких батьків-боржників можуть позбавити права виїзду за кордон, поки заборгованість не буде погашено. Нововведенням є й можливість виїжджати з дитиною за кордон без дозволу одного з батьків, який не сплачує аліменти. Раніше, приміром, матір, яка хотіла виїхати за кордон разом з дитиною, обов’язково мала взяти згоду в батька.

Ще однією новацією в Законі є те, що неплатнику аліментів можуть заборонити керувати автомобілем. Але тут є винятки. Приміром, якщо боржник використовує транспортний засіб через інвалідність, якщо він проходить військову службу, а також у разі відтермінування у виплаті аліментів.
Ще одна заборона стосується тих батьків, які використовують зброю або ж ходять полювати. Поки вони не сплатять борг, їм заборонять це робити.

Відпрацюй і заплати

До сплати аліментів, за новим Законом, можна притягнути навіть тих батьків, які не мають заробітку і, відповідно, коштів. У цьому разі законодавці передбачили суспільно-корисні роботи. Це роботи, які здійснюються на території певної громади: вивезення сміття, прибирання дворів і таке інше. У Законі йдеться про те, що територіальна громада такі роботи оплачує, але ці кошти йтимуть не боржнику, а перераховуватимуться дитині.
– Звертаю окрему увагу на те, що обмеження стосуватимуться винятково злісних неплатників, які заборгували за понад шість місяців, – додала Тетяна Єгорова. – У цьому разі державний виконавець зможе ухвалити одразу чотири постанови та обмежити відразу в кількох правах боржника, який не сплачує аліменти.
Також в Управлінні розповіли: не слід очікувати, що борг розвіється сам по собі після того, як дитині виповниться 18 років. Навіть після повноліття дитини виконавче провад­ження не закривається, тому якщо заборгованість є, то її має бути погашено.

Як визначити розмір аліментів

Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.
Нагадаємо, що прожитковий мінімум встановлюється Законом України «Про Державний бюджет України» на відповідний рік.
Так, із 1 січня 2018 року прожитковий мінімум для дітей віком до 6 років становить 1492 грн. Планується, що з 1 липня він зросте до 1559 грн, а з 1 грудня – до 1626 грн. Діти віком від 6 до 18 років відповідно отримують 1860 грн, а з початку липня та грудня – 1944 грн та 2027 грн.

Щодо розміру аліментів, на які може претендувати позивач, то за законом він становить: на одну дитину – 1/4 доходу платника аліментів, на двох дітей – 1/3, на трьох і більше дітей – 1/2 частину доходу. Розмір аліментів не може перевищувати 10 прожиткових мінімумів на кожну дитину, до 6 років  це 14 920 грн, для дітей від 6 до 18 років – 18 600 грн.
Також розмір аліментів може бути змінено за позовом платника або одержувача аліментів. Це може статися в разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров’я когось із них та в інших випадках, передбачених Сімейним кодексом України.
Також батьки можуть бути звільнені від обов’язку утримувати дитину, якщо дохід дитини набагато перевищує дохід кожного з них і повністю забезпечує її потреби.

Розлучають після року шлюбу

За останні 15 років кількість матерів-одиначок в Україні зросла в 22 рази, повідомляє Міністерство соціальної політики України. Це сталося через високий відсоток розлучень під час першого року шлюбу. Кожна п’ята дитина в Україні народжується поза шлюбом, у так званому «тіньовому шлюбі». В Україні 10 % подружніх пар розпадаються після року спільного життя.

Марічка Зорянська, кореспондент