Нові спалахи коронавірусу: чи готова Харківщина до чергового пом’якшення карантину

03.06.2020 18:01 COVID-19
фото: СК фото: СК
У Харківській області продовжують фіксувати нові спалахи COVID-19. Цього тижня захворіли десять працівників регіонального лабцентру. Водночас із 5 червня в Україні стартує нове карантинне пом’якшення: запускається внутрішнє авіасполучення, а ресторанам дозволено обслуговувати відвідувачів у приміщенні.

Найбільше інфікованих – у Харківському районі

Станом на ранок 3 червня кількість інфікованих коронавірусом на Харківщині сягнула 1131 особи. Як повідомили в Харківському обласному лабораторному центрі, за 2 червня в регіоні виявили 27 нових хворих. Більшість випадків зареєстрували в Харкові – 18 (усього 675 осіб). П’ять нових хворих зафіксували в Харківському районі (всього 125 осіб), по два – в Балаклійському (всього 14 осіб) та Дергачівському (всього 22 особи).

Загалом на Харківщині залишалося чотири райони, де поки що не фіксували жодного випадку хвороби. Це Краснокутський (на 3 червня було зареєстровано дві підозри), Близнюківський, Барвінківський і Дворічанський райони. Останній летальний випадок в області зареєстрували 2 червня. Від коронавірусу помер 67-річний житель Харківського району, який мав супутні захворювання.

Найбільше інфікованих серед районів області реєструють на території Харківського (всього 125 осіб), Зміївського (всього 49 осіб) і Чугуївського (всього 46 осіб) районів. Позитивна динаміка спостерігалася на Валківщині, де одужали всі хворі на COVID-19. Нагадаємо, спалах у цьому районі стався у квітні після смерті 71-річної жительки села Високопілля. Ще одна померла в селі – колишня медсестра, яка лікувала 71-річну жительку Високопілля. 15 квітня у Високопіллі вводили обмеження на в’їзд, які зняли за місяць.

«За оперативною інформацією Лабораторного центру станом на 12.00 2 червня вилікувано останнього пацієнта з діагнозом COVID-19 у Валківському районі. Осередки інфекції ліквідовані, з 35 захворілих одужало 33 особи. Дві особи, на жаль,
померли», – повідомили у Валківській райдержадміністрації.

Попри це, в РДА просять жителів дотримуватися карантинних заходів і не зволікати із засобами захисту.

Спалах вірусу та ІФА-тести

Та якщо на Валківщині наслідки спалаху подолали, в інших районах області та в Харкові продовжують фіксувати нові вогнища інфекції. 2 червня стало відомо, що діагноз COVID-19 підтвердили у фахівців Харківського обласного лабораторного
центру. Вірус в установі підчепило десять співробітників, які працюють у головному корпусі установи в Помірках.

– Захворіло шестеро епідеміологів, помічник епідеміолога, юрист та водій. Госпіталізовано дві особи, вони середнього ступеня важкості. Інші на самоізоляції, – повідомила 3 червня директорка центру Любов Махота,
передає «Суспільне».

За її словами, в установі проведено всі протиепідемічні заходи. Наразі контактні, відповідно до наказу по установі, працюють на віддаленому доступі, хто має таку можливість. Лабораторії установи продовжують працювати в штатному режимі. Працівників, які проводять дослідження на СOVID-19, серед хворих немає.

– За результатами епідрозслідування, це, ймовірно, заносний випадок вірусу. Всі захворілі, як один, не були пов’язані з виконанням своїх службових обов’язків з контактом із хворими на СOVID і також з біоматеріалом. Це лікарі-епідеміологи, які проводять статистичну обробку даних, аналіз, надання рекомендацій, здійснюють функції методичного центру для лікувальних закладів, наших філій, – додала Любов Махота.

Також, за словами очільниці лабцентру, з 2 червня у лабораторіях почали проводити ІФА-тестування на коронавірус. До цього дня, аби спростувати або підтвердити СOVID-19 у людини, медики проводили експрес-тести та дослідження методом ПЛР. ІФА-тест виявляє імунну реакцію на вірус – рівень антитіл. Якщо виявляється M, то це свідчить про гострий процес захворювання, якщо G – то людина перехворіла або інфікувалася вірусом і виробилися антитіла до цього захворювання. Точність цього тесту сягає 90 %.

– Імуноферментний метод, за яким досліджується кров, більш швидкісний. На сьогодні також методом ІФА можуть працювати багато лікувальних закладів, у яких є лабораторії, оснащені обладнанням для імуноферментного аналізу. Але підхід такий саме: вони повинні верифікуватися і можуть проводити дослідження, будуть звітувати перед нами. Наразі на вчора (2 червня. – Авт.) уже проведено методом ІФА 115 досліджень у цілому, – розповіла Любов Махота.

Тести у державних медзакладах робитимуть безкоштовно за дослідженням зразків пацієнтів лікарень. Приватні лабораторії самі визначають ціни, там їх можуть зробити всі охочі.

– Звичайній людині, яка має бажання зробити ІФАтест, потрібно звернутися в приватну клініку. Інші особи – це прописано в наказі № 1227: кому ПЛР-дослідження, кому ІФА-дослідження, там прописані категорії... Наразі є така категорія, як планова госпіталізація і планова операція. Але там також є нюанси: ПЛР-дослідженню на плановій госпіталізації підлягають особи з імуносупресією – зниженим імунітетом. Іншим особам, які не мають імуносупресії, показано ІФА-дослідження, –
додала фахівець.

Зі збільшенням тестувань методом ІФА у Харківському лабцентрі розраховують, що зросте показник охоплення тестуванням – один з критеріїв, необхідних для введення подальших послаблень карантину. Тим часом уже дві доби (з 2 червня) Харківська область уперше з початку запровадження адаптивного карантину не відповідала цьому критерію Міністерства охорони здоров’я.

Нагадаємо, перехід областей до другого етапу пом’якшення карантину можливий за умови відповідності епідситуації в регіоні до визначених критеріїв. Ці критерії відображають контроль за передаванням вірусу, рівень спроможності лікувальної мережі, закладів епідеміологічного профілю та системи охорони здоров’я загалом протидіяти поширенню вірусу. Охоплення тестуванням на Харківщині станом на 3 червня знизилося до 11,63 на 100 тисяч населення.

За визначенням МОЗ, він має бути більшим за 12. Інші показники регіону відповідають граничним (інцидентність – 6,59 (<12 на 100 тис.); завантаженість ліжок – 5,69 % (<50 %).
– Кількість тестувань за добу за сім днів береться. Ми цю цифру надолужимо у зв’язку з тим, що вводяться дослідження методом ІФА. Їх набагато більше можна провести за добу, ніж методом ПЛР. Я не хвилююсь, думаю, що буде все добре в нашій
області, і пом’якшення буде нас стосуватися, – зазначила директорка лабцентру.

Читайте також: Яка буде погода на святкові вихідні в Харківській області

Нові пом’якшення

Загалом в Україні, за даними Центру громадського здоров’я, станом на 9.00 3 червня було лабораторно підтверджено 24 823 випадки COVID-19, з них 735 летальних, 10 440 пацієнтів одужало. Упродовж 2 червня було зареєстровано
483 нові випадки. Найбільше хворих зареєстрували у Чернівецькій області – 3442 (1017 одужали), Києві – 3133 (756 одужали), Рівненській – 1873 (993 одужали) та Львівській – 1830 (457 одужали) областях.

Чергове карантинне пом’якшення, за даними МОЗ, в Україні розпочнеться вже з 5 червня. Тоді заклади громадського харчування зможуть приймати відвідувачів всередині приміщення, а особи, які досягли 60-річного віку, зможуть не дотримуватись
умов самоізоляції. Також буде дозволено проведення релігійних заходів на відкритому повітрі за умови контролю релігійною організацією дотримання фізичної дистанції між учасниками не менше ніж 1,5 метра та в приміщенні за умови перебування не більше однієї особи на 5 квадратних метрах площі будівлі.

Також з 5 червня можна проводити акредитації освітніх програм, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти, проте у віддаленому (дистанційному) режимі.

– Із 5 червня ми запустимо внутрішнє авіасполучення, з 15 червня – закордонне авіасполучення. Також ми хочемо, щоб з 5 червня кафе і ресторани почали приймати відвідувачів усередині. Звичайно, всі правила стосовно дистанції і дезінфекції повинні виконуватися, – повідомив глава Уряду Денис Шмигаль.

Читайте також: В яких районах Харківської області найбільше засіяли полів

За словами міністра охорони здоров’я Максима Степанова, у разі невідповідності епідемічної ситуації в регіоні ознакам послаблення, рішення про посилення карантину мають приймати місцеві комісії.

– Якщо протягом трьох днів поспіль показники не відповідають нормі, регіональна комісія збирається позачергово і скасовує послаблення деяких протиепідемічних заходів, – додав очільник МОЗ.

Автор: Олена Загребельна