«Переживання тільки за людські життя, а не за себе»: молоді медики Харківщини долучаються до боротьби з коронавірусом

«Переживання тільки за людські життя, а не за себе»: молоді медики Харківщини долучаються до боротьби з коронавірусом

02.07.2020 15:35

У лікарнях Харківської області, де перебувають пацієнти з COVID-19, виникла гостра потреба у лікарях та молодшому медичному персоналі. Зокрема, це стосується Харківського обласного диспансеру радіаційного захисту, звідкіля масово почали звільнятися медики. У сьогоднішній нашій серії «Будемо жити» ми розповімо про двох молодих медиків – студентку Катерину Котелевець та інтерна Олександра Щербакова, які, ризикуючи здоров’ям,  за  власним  бажанням  пішли працювати у лікарню чорнобильців.

 

З початку карантину в Харківській області було визначено близько 20 опорних лікарень для боротьби з СOVID-19. Основне навантаження лягло на Харківську обласну інфекційну лікарню. Пізніше почали відкривати інші міські медзаклади. Так, на доліковування людей направляли у Харківську міську клінічну багатопрофільну лікарню № 17 і Харківську міську клінічну лікарню № 13. А минулого місяця через перевантаженість інфекційної лікарні було прийнято рішення відкрити для приймання хворих на коронавірус Харківський обласний диспансер радіаційного захисту. Це викликало обурення серед чорнобильських організацій Харківської області.

Сутички і масове звільнення

22 червня, коли в обласний диспансер радіаційного захисту почали привозити перших хворих, представники чорнобильських організацій заблокували ворота закладу і не пускали карету швидкої. У ситуацію довелося втручатися поліцейським. Виникла сутичка, в ході якої постраждало два правоохоронці.

Питання з невдоволенням чорнобильців удалося врегулювати оперативно. Того ж дня, 22 червня, голова Харківської облдержадміністрації Олексій Кучер запевнив, що всі чорнобильці зможуть отримати планове лікування в інших закладах обласного підпорядкування.

Однак потім з’явилася інша проблема – нестача кадрів у медзакладах, які приймають хворих на коронавірус. В обласній інфекційній клінічній лікарні була велика потреба в лікарях, утім, за словами керівника закладу Павла Нартова, цю проблему наразі практично вдалося розв’язати. Станом на 25 червня у закладі було 17 вакансій середнього медперсоналу і 25 – молодшого.

Не вистачає лікарів та молодшого медперсоналу і в чорнобильській лікарні. Коли її відкрили для приймання інфікованих коронавірусом, лікарі закладу почали або масово звільнятися, або відмовлятися від роботи з хворими. За словами виконуючої обов’язки директора диспансеру Ірини Пирогової, з 18 по 25 червня з лікарні звільнилося 15 людей.

– Пішли всі анестезіологи, залишилася одна, три терапевти, один лікар іншої спеціальності, шість медсестер, шість санітарок. Це тільки на реанімацію. Всі інші написали відмову від роботи, вони не звільнялися, – повідомила Ірина Пирогова.

Вона зазначила, медики, що відмовляються надавати допомогу пацієнтам з COVID-19 або звільняються, – це люди різного віку, не всі належать до групи ризику.

Найважче – костюм

На допомогу прийшла молодь. Випускники медичних вишів і коледжів регіону виявили бажання працювати в медзакладах, які приймають хворих на COVID-19.

Наприклад, таку ініціативу виявили випускники Куп’янського медичного коледжу імені Марії Шкарлетової. Про це розповів керівник закладу Олег Брянцев.

– Дев’ять людей готові йти в диспансер радіаційного захисту, 16 – в обласну інфекційну лікарню. Випускники добрі, діти добрі. Націлені на роботу. Вони готові йти працювати з 1 липня, хоча за законом у них є місяць відпустки, але вони готові йти просто зараз, – зауважив Олег Брянцев.


Читайте також: Сергій Чернов: Ми переглянемо багато затверджених програм, щоб медзаклади стабільно працювали


Бажання працювати виявили й випускники Харківського обласного медичного коледжу.

За інформацією директора закладу Едуарда Хомченка, про це повідомили вже медсестри, фельдшери та рентген-лаборант.

Однією із волонтерок, яка прийняла виклик боротися з коронавірусом у регіоні, стала студентка четвертого курсу Національного фармацевтичного університету 23-річна Катерина Котелевець. Вона працюватиме медсестрою. До карантину дівчина вже працювала на цій посаді у чорнобильській лікарні, втім не було пацієнтів, відповідно і змін, тож дівчина перейшла на кафедру онкології в Харківську медичну академію післядипломної освіти, займалася паперовою роботою.

– Коли побачила в ЗМІ, що відбувалося біля чорнобильської лікарні, коли привозили першого пацієнта, і дізналася про масове звільнення колег, я зрозуміла, що треба діяти і йти сюди працювати, – зазначила дівчина.

Катерина каже, що страху працювати з хворими на коронавірус у неї немає.

– Батьки, звісно, переживають за мене, але, знаючи мій бойовий характер, мене переконати і відговорити просто неможливо, – додала вона.

Перше чергування Катерини тривало 15 годин – з 18.00 25 червня до 9.00 26 червня.

Увесь цей час вона робила внутрішньовенні уколи, вимірювала температуру і тиск, спостерігала за станом пацієнтів, яких у неї було 14.

– У мене є досвід роботи з важкими пацієнтами, оскільки раніше працювала в онкоцентрі. Тому, маючи досвід, можу сказати, що головне правило: прийшовши в будь-яку лікарню, важливо передати моральний настрій пацієнтові, – запевнила Катерина. – Я вчора (25 червня. – Авт.) зайшла до пацієнтів, побачила у деяких страх в очах. Моє завдання – нести їм позитивний настрій. Ми поспілкувалися, і погані думки зникли, ми навіть сміялися.

Дівчина зізнається, що найважчим у її роботі був костюм, в якому дуже жарко.

Приклад відваги

Ще один доброволець, який почав працювати у чорнобильській лікарні з 1 липня, це випускник Харківського національного медичного університету 23-річний Олександр Щербаков. Хлопець працюватиме асистентом анестезіолога. Він у диспансері пройде два роки інтернатури, а потім залишиться тут працювати.

– У мене переживання тільки за людські життя, а не за себе, – зауважив хлопець. – Вдома з розумінням поставилися до мого вибору, до того ж у мене дружина працює лікарем.


Читайте також: Микола Семер’янов: у Малинівській ОТГ дуже бракує сімейних лікарів


З молодими медиками зустрівся Олексій Кучер, який подякував їм за ініціативність і сказав, що вони є прикладом відваги. Високо оцінив прагнення молоді допомогти регіону в такі непрості часи і голова Харківської обласної ради Сергій Чернов.

– Директори окремих навчальних закладів повідомили про те, що серед їх випускників є бажаючі долучитись до лікування хворих з COVID-19. Це і лікарі, і молодший медичний персонал. За цю молодь відчуваю тільки гордість та повагу, знаю, що прийдуть на допомогу. Але чудово розумію, що вчорашнім студентам украй бракуватиме досвіду, і набувати вони його будуть в екстремальних умовах, отже, поруч мають бути досвідчені фахівці своєї справи, – зазначив очільник обласної ради.

Автор: Володимир Олександров
Читайте також