Півмільйона євро отримає медицина Харківщини

30.08.2018 10:14 Суспільство
Фото: dimcity.ru Фото: dimcity.ru
Навчання, ознайомчі поїздки за кордон, медичні ярмарки і придбання спеціального обладнання. Із початком осені в Харківській області стартує масштабний проект, завдяки якому це все стане доступним для наших медиків.

Цей проект має назву «Ефективна первинна медицина в громаді», і є одним із переможців програми Європейського Союзу «Підтримка громадянського суспільства, місцевих влад та прав людини». До нього Харківська обласна рада готувалася давно і ще на початку минулого року подала заявку на участь, пройшла відбірковий етап і нарешті цього літа здобула право на реалізацію. За словами голови постійної комісії Харківської обласної ради з питань бюджету Людмили Немикіної, серед переможців з України  наша область – єдина, що представлена як обласною радою.

Тому ми певного роду піонери. Це дуже почесно, відповідально, потрібно й корисно для всіх нас, як для медиків, так і для жителів Харківщини, – додає Людмила Немикіна.

Отже, проект офіційно має стартувати з 1 вересня. Цього тижня були проведені підготовчі заходи. У понеділок, 27 серпня, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов  провів координаційне засідання партнерів-бенефеціарів проекту.


                                                                                                                                                   Фото: http://www.oblrada.kharkov.ua

 

Серед організацій, що реалізовуватимуть проект: Харківська обласна рада, Асоціація органів місцевого самоврядування в Харківській області, Громадська організація «Агенція змін «Перспектива» та Громадська спілка «Українсько-Німецька Медична Асоціація».

Як розповів Сергій Чернов, проект складатиметься з чотирьох компонентів:

  • Створення Ресурсного центру – доступного сучасного простору для проведення семінарів, зустрічей, обговорень, а також місця роботи проектної команди.
  • Навчально-методична складова: спеціалізовані тренінги та вебінари із залученням українських та міжнародних експертів, навчальні поїздки Україною та за кордон.
  • Адвокаційна кампанія з питань медичної реформи, що включає проведення медичних ярмарок.
  • Надання на конкурсних умовах міні-грантів громадам області для покращення матеріальної бази та придбання спецобладнання.

Під час координаційного засідання сторони визначили першочергові завдання на вересень та обсяг організаційних робіт. Передбачалося, що на пленарному засіданні сьогодні, 30 серпня, рішенням сесії обласна рада уповноважить Сергія Чернова підписати контракт та створити Координаційну раду проекту.

Реалізація проекту розпочнеться з формування команди і триватиме 2,5 року. Загальний бюджет його – 501 тисяча 378 євро (з обласного бюджету – 60 тисяч 165 євро).

Як пояснила Людмила Немикіна, проект реалізовуватиметься на умовах співфінансування: 88 % складатимуть гроші європейського гранту, 12 % – з обласного бюджету.

Співфінансування відбуватиметься в рамках реалізації комплексної програми «Розвиток місцевого самоврядування в Харківській області на 2017–2021 роки», – уточнила Людмила Немикіна.

Проект буде спрямовано на підтримку саме первинної ланки медицини. Це, за словами голови бюджетної комісії облради, дуже актуально сьогодні, адже на «первинці» нині сфокусований перший етап медичної реформи. А отже, старт проекту «Ефективна первинна медицина в громаді» як ніколи доречний.

Який від проекту буде ефект, ми ще подивимося, – говорить Людмила Немикіна. – Звісно, ми хочемо, щоб у процесі проведення медичної реформи, цей проект нам дав і фінансову, і професійну підтримку, допомогу у навчанні наших медиків, у створенні певної матеріальної бази для них. Ці півмільйона євро мають піти на те, щоб підтримати працівників саме «первинки», допомогти їм якомога скоріше адаптуватися, легко й швидко пройти цей перший етап медичної реформи.

Голова постійної комісії Харківської обласної ради з питань бюджету також додала, що у результаті область отримає сучасний ресурсний центр, який має продовжити працювати і після закінчення цього проекту.

Він має стати базовою структурою для надання допомоги і підвищення кваліфікації медиків. Він буде покликаний відповідати на запитання лікарів і у подальшому, – розповіла фахівець облради.

Людмила Немикіна поділилися, що інформацію про те, які конкурси і проекти будуть реалізовувати у Євросоюзі у рамках підтримки ним України, можна знайти на офіційних представництвах відповідних структур ЄС у мережі. Крім того, сьогодні в Харківській обласній раді створено управління по роботі з грантами й проектами. Тому це була й робота фахівців управління, і робота партнерів із-за кордону. Вони також вийшли з ініціативою виступити партнерами в реалізації цього проекту.

– Такий великий грантовий проект для нас новий і дуже важливий. Ми з нетерпінням чекаємо на початок його реалізації, – підсумувала Людмила Немикіна.


У тему


Конкурс для об’єднаних громад

Громадська спілка «Центр розвитку інновацій» оголосила конкурс з відбору представників об’єднаних територіальних громад для участі у проекті «е-Громада: електронні сервіси в ОТГ», який реалізується за фінансової підтримки Європейського Союзу в рамках ініціативи Eastern Partnership Civil Society Facility.

Метою проекту є обмін досвідом між представниками ОТГ щодо розвитку електронних сервісів, спільне обговорення та визначення кращих ІТ-рішень у наданні електронних сервісів жителям ОТГ. Дедлайн подання заявок – 5 вересня 2018 року. Переможці отримають: доступ до бази даних понад 250 електронних сервісів України – Національний банк ІТ-рішень (з опціями оцінки, коментування та спільного рейтингування ІТ-рішень для громад); можливість взяти участь у воркшопі, який відбудеться у Києві та об’єднає основних учасників проекту. Також три ОТГ отримають консультації з розвитку електронних сервісів. Консультації включатимуть оцінку стану розвитку інструментів електронного урядування та електронної демократії, вироблення рекомендацій за експертної підтримки Центру розвитку інновацій.
У межах конкурсу заплановано відібрати 30 представників від ОТГ, які візьмуть участь у Проекті. Для участі у конкурсі необхідно заповнити реєстраційну форму на сайті Центру розвитку інновацій.

Читайте також:  У харківському виші вперше викладатимуть європейську політику