Попри світову пандемію, медіафестиваль «Дитятко» встановив черговий рекорд

17.06.2020 14:30 Суспільство
Близько півтори тисячі робіт від учасників з усього світу отримав оргкомітет Міжнародного дитячого медіафестивалю «Дитятко». Найбільш популярними серед дитячих творчих студій традиційно стали номінації на кращий анімаційний та ігровий фільми.

Цього року для участі у ХІІ Міжнародному дитячому медіафестивалі «Дитятко» надійшло півтори тисячі робіт від 1292 учасників. Такі результати повідомили в оргкомітеті фестивалю після завершення першого етапу підготовки до масштабного заходу. Нагадаємо, Міжнародний медіафестиваль було засновано Харківською обласною радою у 2009 році. Цього року він відбудеться на Харківщині з 2 по 5 вересня.

Найбільше робіт цього разу надійшло від авторів з України, Індії, Ірану, США та Франції. Щорічно географія фестивалю розширюється. Зокрема, у 2020 році участь у медіафесті братимуть студії та телевізійники зі 109 країн.
– Незважаючи на світову пандемію, зусиллями своїх учасників «Дитятко» встановив черговий рекорд: у минулому році свої роботи надсилали автори з 98, цьогоріч – уже зі 109 країн світу, – розповів президент медіафестивалю, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов. – Знов і знов тішимося від того, що до нашої дружньої сім’ї додаються не лише нові учасники, а й нові країни. Знаємо, як через пандемію COVID-19 та карантинні заходи було складно вчасно завершити свої фільми та програми, аби встигнути податись на фестиваль. Але ви це зробили, й ми вам щиро вдячні.

Найпопулярнішими серед дитячих творчих студій традиційно стали номінації на кращий анімаційний та ігровий фільми. Щодо фільмів для дітей, то найбільшу кількість складають короткометражні та анімаційні стрічки.

Також цього року на учасників дитячого медіафестивалю очікують нові номінації, серед яких «Кращий соціальний ролик дитячої студії», конкурс відеоблогерів «ДИТЯТКО.Like» та «Кращий серіал для дітей».

– Ці номінації як для юних митців, так і для досвідчених професіоналів. Ваші подані конкурсні роботи – для нас це своєрідний зворотний відгук, який надає нам сил рухатись далі. Фестиваль – це спільний шлях, який не можна пройти поодинці, – подякував Сергій Чернов усім, хто долучився до медіамайданчика «Дитятко».

Учасники конкурсної програми медіафестивалю стануть відомі вже в липні. Поки в оргкомітеті визначилися з попереднім списком учасників п’ятого сценарного пітчингу, який дає унікальну можливість для дитячих студій чи окремих молодих авторів, майбутніх режисерів, презентувати свої ідеї, знайти партнерів та, можливо, кошти на реалізацію одного зі своїх майбутніх проектів.

Традиційно пітчинг відбудеться у двох номінаціях: «Фільм» і «Телепрограма». Після розгляду отриманих заявок оргкомітет фестивалю допустив до другого етапу по шість проєктів у кожній з номінацій. Усього до попереднього списку учасників потрапили дванадцять проєктів. Так, у номінації «Фільм» оргкомітет допустив роботу харківської талант-студії TOP STARS «Друзі по щастю» та чугуївської Дитячої ТВ студії «ОбовсемКа»
під назвою «По обидва боки славетності» (документальний).

Читайте також: Винятковий потенціал: як планують розвивати туризм у Харківській області

До списку потрапили харківська мультиплікаційна студія «12+1» з роботою «Шлях до кращого острова» (анімаційний, пригодницький) та Медійна школа «The BEST» із Тернополя, яка презентує роботу «Пацани» (пригоди, містика). Крім того, серед учасників – Кіношкола FilmWorkshop (м. Тернопіль) із фільмом «Інвалідка» (драма) та Віталій Стрецкул (м. Чорноморськ Одеської області) з
роботою «На вершину і в труну…» (кримінал).

У номінації «Телепрограма» опинилися Дитяча телешкола «Телевізія» (м. Вінниця) з роботою «Казка-шоу» (пізнавально-розважальна) та Студія авторських програм «Маяк» (м. Дніпро) із сценарієм під назвою «Квест» (ігрова). Також оргкомітет відібрав інформаційно-розважальне реаліті-шоу «Інспектор ДОГ» від Емілії Фай (м. Чортків Тернопільської області), роботу «Маленькі двері у великий світ» від студії Creative TV (с. Гельмязів Черкаської області), інтерв’ю «#БЕЗВИХОДУ» студії «Рожеві Окуляри» (м. Львів) та розважально- пізнавальну роботу «Мультісторії» творчої студії «Мультісторії» (м. Київ).

До 1 серпня оргкомітет має визначитись з фінальним списком проєктів, що будуть допущені до пітчингу, який відбудеться 4 вересня 2020 року в рамках ХІІ Міжнародного дитячого медіафестивалю.

Автор: Олена Загребельна