Прощавай, талончику: медики позбуваються паперової тяганини

17.03.2018 11:00 Суспільство
Фото: pl.oblast.online Фото: pl.oblast.online
У Міністерстві охорони здоров’я скасовують талони та звітність по диспансерному нагляду, медичну карту студента та дитини, спрощують медичні форми, а ще розпочинають перехід на цивілізовану модель викликів лікарів додому.

Харків’янка Людмила на цьому тижні вирішила відвести свою доньку на прийом до лікаря. Але зробити це жінка вирішила не традиційним для всіх методом, а через Інтернет. Зайшла на сайт відповідної поліклініки та зареєструвавшись, записалася до конкретного лікаря.
«Я приємно вражена, і навіть у шоці! На завтра записала через Інтернет Єву на прийом до лікаря у звичайну державну поліклініку. Сьогодні мені передзвонили, вибачилися, бо лікар захворів, і допомогли обрати інший час відвідин. Ну змінюється ж щось на краще», – поділилася враженнями Людмила.
Електронний запис до лікаря – одна з новацій реформування системи охорони здоров’я в цілому. Разом з тим, цього тижня Міністерство охорони здоров’я презентувало чимало цікавих змін, що стосуються медичної паперової документації, яка вже давно втратила свою актуальність.

Непотрібна документація

Так, 13 березня набрав чинності Наказ Міністерства охорони здоров’я  України № 157 від 26.01.2018, який скасовує низку форм первинної облікової документації. Згідно з документом, чинність втрачають облікові форми, які використовувалися насамперед при наданні первинної медичної допомоги.  Це № 025-2/о «Талон для реєстрації заключних (уточнених) діагнозів», № 030/о «Контрольна карта диспансерного нагляду», № 025-3/о «Медична карта студента № __» , № 025-4/о «Талон на прийом до лікаря», № 025-6/о «Талон амбулаторного пацієнта», № 026/о «Медична карта дитини (для дошкільного та загальноосвітнього навчальних закладів)» та № 031/о «Книга запису викликів лікарів додому».
«Як свідчить практика, для обліку лише одного візиту пацієнта в медичному закладі необхідно було зробити записи в 5–10 різних паперових документах, інформація в яких дуже часто дублюється, поставити значну кількість різних підписів та печаток. Так, звичайний талон амбулаторного пацієнта (025-6/о) має майже 40 полів для заповнення», – обґрунтовують таке рішення у повідомлені МОЗ.
Дані з паперових талонів виписувались або переносились у комп’ютер, а медичний персонал повинен був вручну злічувати значну кількість талонів за різними показниками. А щоб уявити масштаби проблеми, у Міністерстві порадили врахувати, що кількість візитів пацієнтів до амбулаторних закладів в Україні сягає сотні мільйонів щорічно.
Тому замість паперових талонів наказом впроваджується оновлена форма № 074/о «Журнал реєстрації амбулаторних пацієнтів», яка буде стандартом обліку візитів пацієнтів в медичних інформаційних системах і формуватиметься автоматично із записів амбулаторної карти.
На перехідному етапі заклади первинної медичної допомоги, які наразі не комп’ютеризовані, повинні будуть вести таку відомість у паперовій формі, однак, що дуже важливо, кількість інформації для її заповнення в рази менша за існуючі форми. Також наказ суттєво спрощує і форму узагальнення обліку візитів № 039/о «Відомість обліку відвідувань пацієнтів».

Без посередників

Окрім цього, у Міністерстві починають переходити на цивілізовану модель викликів лікарів додому.  Раніше всі звернення пацієнтів до своїх медичних закладів реєструвалися в книзі запису викликів лікарів додому (№ 031/о) працівниками реєстратури. Після цього лікар отримував цей журнал і мав відзвітувати, що він зробив усі візити за зазначеними викликами.
«Пацієнт і лікар спілкувались через реєстратуру та рядок у журналі. Пацієнт не мав доступу до лікаря, а лікар до пацієнта – якщо проблема не потребувала візиту, домовитись про це лікар і пацієнт не могли», – додали у відомстві.
Відтепер, роз’яснюють там, лікар не буде зобов’язаний звітувати про відвідування всіх пацієнтів, що повідомили реєстратуру. Усе звітування про прийоми, проведені лікарем, зводиться до чотирьох цифр на день: загальна кількість звернень дорослих і дітей та кількість відвідувань дорослих і дітей удома. Тож тепер ці відомості фіксуються у втричі скороченій формі № 039/о.

Студенти – звичайні люди

Ще одним нововведенням від МОЗ є скасування форми № 025-3/о «Медична карта студента». У всіх студентів буде звичайна амбулаторна картка.
Також у відомстві нагадали, що із запуском реформи у містах студенти, які там навчаються, зможуть обрати будь-якого сімейного лікаря або терапевта за місцем фактичного проживання, підписати з ним декларацію та отримувати всі послуги разом з будь-якими необхідними довідками щодо стану здоров’я. Студентські поліклініки, які існують зараз, конкуруватимуть за пацієнтів на загальних умовах.
Окрім цього, і медична карта дитини для вступу в школу та дитячий садок стає непотрібною. Щороку медики заповнювали до мільйона медичних карток дитини (026/о). Цей документ на вісім сторінок А4 заповнювався від руки та зберігався в школах і дитячих садках.
Як зазначили у МОЗ, «зберігання персональних медичних даних у навчальних закладах протирічить законодавству, оскільки вони не мають ліцензії на медичну практику. Усі дані про дитину мають зберігатися в лікаря, якого обрали її батьки, підписавши відповідну декларацію».
Тому відтепер для вступу до школи або в дитячий садок медична карта дитини непотрібна. Її форма є недійсною, від батьків не мають права її вимагати.

Не хворі, а пацієнти
Медики також розпочинають наводити лад у журналі реєстрації відтепер не «хворих», а «пацієнтів».  Раніше лікарі фіксували ім’я хворого, його вік, місце проживання, роботи, навчання. Із десяти полів, які заповнював лікар при кожному зверненні пацієнта, тільки два стосувалися медицини.
Відтепер у  «журналі  реєстрації амбулаторних пацієнтів» реєструватимуться і звернення всіх пацієнтів в амбулаторії та вдома. А кожне звернення пацієнта кодуватиметься, зокрема: причина звернення, діагноз та дії лікаря за кодами ІСРС-2 (Міжнародна класифікація первинної медичної допомоги. – Авт.), затвердженими відповідним наказом МОЗ.

Марічка Зорянська