«Разом в майбутнє» зміниться: обласна рада готує ребрендінг конкурсу мініпроєктів

01.09.2020 11:31 Суспільство
Фото: oblrada.kharkov.ua Фото: oblrada.kharkov.ua
На Харківщині розпочато сезон презентацій мініпроєктівпереможців обласного конкурсу «Разом в майбутнє». Водночас у Харківській обласній раді почали працювати над розширенням конкурсу та створенням більших можливостей для сільських громад, зокрема у медичній сфері. «СК» дізнався, на які зміни очікувати об’єднаним громадам у наступному році.

Перший пішов

Перший мініпроєкт цьогорічного конкурсу «Разом в майбутнє» 27 серпня було урочисто презентовано у Зміївському районі. Завдяки перемозі у конкурсі в дитячому садку № 7 Комсомольської селищної ради вдалося розширити групу – тепер більше вихованців з особливими освітніми потребами зможуть відвідувати дошкільний заклад.

Переможці придбали та встановили комп’ютерний комплекс з корекційно-розвитковим програмним забезпеченням «Живий звук» для індивідуальної форми роботи, інтерактивний LCD-екран та комплекс інтерактивної підлоги Briolight S, а також облаштували робоче місце вчителя-логопеда. Тож тепер у дитячому садку створені однаково комфортні умови для виховання усіх дітей, зокрема тих, які потребують особливого спілкування та навчання.

Загальна вартість мініпроєкту склала 210,5 тисячі гривень. З них 105,2 тисячі гривень виділив обласний бюджет, 94,7 тисячі гривень надала Комсомольська селищна рада, ще 10,5 тисячі гривень – це гроші конкурсанта.

Гуртом на проблему

А вже наступного дня, 28 серпня, естафету презентацій підхопив Первомайський район. Погані дороги – одна з гострих проблем Первомайщини. Тож задля створення безпечних умов пересування місцевими дорогами та їх своєчасного ремонту кілька громад району – Ржавчицька, Грушинська сільські ради, Первомайська міська рада та благодійна організація «Первомайський міський благодійний фонд» – об’єднали свої зусилля, і їх проєкт переміг у номінації «Добробут та розвиток громад» у другій категорії учасників обласного конкурсу.

Проєкт-переможець охоплює відразу дев’ять населених пунктів, в яких мешкає понад 33 тисячі жителів. Загальна вартість реалізованого проєкту складає 620 тисяч гривень, з них 310 тисяч гривень – це кошти обласного бюджету.

Громади-партнери придбали рециклер асфальтобетону – мобільний асфальтний мінізавод, за допомогою якого проводиться асфальтування гарячим ресайклінгом. Рециклер асфальту є ефективним засобом оперативного ремонту асфальту майже в будь-яку пору року, до того ж витрачається менше коштів, до процесу ремонту залучається менше людей, а ще використовується вторинна сировина.

Зазначимо, що цього року на території Первомайщини впроваджується 11 мініпроєктів, з них сім у місті обласного значення та чотири в районі. На реалізацію всіх цих проєктів спрямовано майже 4,6 мільйона гривень, частка з обласного бюджету склала 2,3 мільйона гривень.

Читайте також: Сергій Чернов: Лозівська громада залучила понад 5 мільйонів гривень на свої мініпроєкти

Необхідні зміни

Уже з наступного року обласний конкурс мініпроєктів може трохи видозмінитися. Наразі Харківська обласна рада працює над його ребрендінгом. Це зумовлено тим, що процес об’єднання громад вийшов на фінішну пряму. Після місцевих виборів, що відбудуться 25 жовтня, всі ОТГ перейдуть на прямі бюджетні відносини з державою. У деяких громадах уже запроваджено бюджети участі – це своєрідний аналог обласного конкурсу мініпроєктів (тільки гіперлокальний). А вже з наступного року цю естафету мають підхопити й інші ОТГ. Отже, в облраді вирішили укрупнити конкурс «Разом в майбутнє».

За словами начальниці управління з питань місцевого самоврядування, розвитку громад та міжнародних зв’язків виконавчого апарату обласної ради Олени Кулик, планується, що з 2021 року це вже будуть не мініпроєкти, а проєкти місцевого й регіонального розвитку, які тісно пов’язані з планом реалізації стратегії Харківської області. Нагадаємо, що конкурс «Разом в майбутнє» проіснував дев’ять років на базовому рівні.

– Це були мініпроєкти спрямовані на реалізацію власних ініціатив громад. Тож сьогодні вони, вже маючи досвід з підготовки і реалізації мініпроєктів, самостійно засновують подібні конкурси. Тому, щоб уникнути дублювання, наш конкурс вийде на новий рівень, дещо змінивши акценти, – акцентувала увагу Олена Кулик під час засідання постійної комісії облради з питань розвитку місцевого самоврядування та адміністративно-територіального устрою 28 серпня.

У подальшому проєкти регіонального розвитку ділитимуться на дві категорії – співробітництво територіальних громад (що вже два роки успішно працює в межах конкурсу) та громадські ініціативи, де організаторами виступатимуть громадські організації або спілки.

– Переконаний, що оновлений конкурс буде спрямований на розвиток регіону, зміцнення його спроможності, поліпшення інвестиційної привабливості та загалом на посилення іміджевої складової Харківщини. Зміни до положення про конкурс, у разі ухвалення депутатами, діятимуть з 1 січня 2021 року, – підкреслив голова Харківської обласної ради Сергій Чернов.

Також він повідомив на своїй сторінці у Фейсбуці, що в рамках програми розвитку місцевого самоврядування облрада планує запровадити обласний конкурс проєктів «Ефективна медицина в громаді».

– Сьогодні від нас потрібно багато зусиль і хороше фінансування для купівлі сучасного та якісного обладнання, особливо діагностичного і лабораторного. Співфінансування проєктів буде складати 30 % на 70 %. Тобто 30 % – це вклад громад, які виступатимуть засновниками своїх медичних установ (їх окрема відповідальність – ремонт приміщень), а 70 % – кошти обласного бюджету, за які буде укомплектовуватися медустанова, – розповів Сергій Чернов. – Запрошую приєднуватись до розбудови успішної Харківщини!

Депутати профільної постійної комісії підтримали проєкти рішень обласної ради та рекомендували до розгляду в сесійній залі.