Сергій Чернов: Ресурсний центр для медиків потрібно зберегти

29.07.2020 18:09 Малинівка
Близько півроку залишилося до завершення масштабного проєкту «Ефективна первинна медицина в громаді», який за підтримки ЄС стартував на Харківщині восени 2018 року. 28 липня було підбито проміжні підсумки того, що вже вдалося зробити, а також окреслено плани на найближчу перспективу. Проєктна команда та всі партнери-бенефіціари зустрілися в Малинівській ОТГ Чугуївського району.

За словами координатора проєкту, голови Харківської обласної ради Сергія Чернова, вже вдалося зробити чимало – змінено ставлення лікарів до надання медичних послуг, оновлено обладнання в сільських амбулаторіях, і як наслідок, населення громад повірило в реформу.

– Майже два роки реалізації проєкту засвідчили, що значно зросла довіра населення до лікарів та до медичної реформи в цілому, бо наочні реальні позитивні зміни, – підкреслив Сергій Чернов. – Ті 25 мінігрантів, які були впровадженні під час нашого масштабного проєкту – це залучання понад 7,5 мільйона гривень інвестицій у сільську медицину. Це важлива економічна складова, яка допомогла всім зрозуміти, що потрібно генерувати ідеї, писати проєкти. Тільки в конкурентній боротьбі можна отримувати успіхи і результати.

Усі учасники стратегічного планування переконані, що після офіційного завершення проєкту «Ефективна первинна медицина в громаді» те, що було створено під час його впровадження, повинно розвиватися й далі. Зокрема, Ресурсний центр, який став комунікативним майданчиком для сільських лікарів.

– Ми не можемо закрити Ресурсний центр після завершальної фази проєкту, оскільки напрацьований досвід буде корисним у перспективі. Нам потрібно розуміти, в якому форматі він працюватиме в березні, – наголосила керівниця управління з питань місцевого самоврядування, розвитку громад та міжнародних зв’язків Харківської обласної ради Олена Кулик.

На думку голови постійної комісії обласної ради з питань бюджету Людмили Немикіної, Ресурсний центр може стати ефективною платформою і для реалізації другого етапу медреформи на Харківщині.

– Робота по проєкту була змістовною і конструктивною, ми багато зробили. Реформа первинної ланки просувається, і ми бачимо певні результати. Ресурсний центр може стати тим перехідним містком від реформи первинної ланки до реформи вторинної ланки, – переконана Людмила Немикіна.

Очільник Харківської обласної ради запропонував досвід і напрацювання проєктної команди втілити в конкретних заходах у межах обласної програми «Здоров’я Слобожанщини».

– Хочеться зберегти і Ресурсний центр, і команду, що з’явилася за ці два роки. Щоб у подальшому скористатися цим потенціалом, а також можливістю акумулювати фінансові ресурси різних рівнів бюджетів, залучати інвестиції. Усе це необхідно для того, щоб підсилити складову підтримки реформи охорони здоров’я на базовому рівні, а з наступного року й на рівні районів, – зазначив Сергій Чернов.

Разом з цим він підкреслив, що наступного року доведеться ретельно передивитися складову надання медичних послуг. Деякі з них уже стали соціальними, отже потрібно об’єднати соціальні служби та деякі структури охорони здоров’я, проаналізувати й дати відповідь на питання «Що можна зробити там, де виникне необхідність оптимізувати заклади охорони здоров’я?».

Також Сергій Чернов зазначив, що сьогодні існує проблема із забезпеченням кадрами в сільській місцевості. Деякі такі питання вдалося вирішити завдяки одному з елементів проєкту – «Ярмарку вакансій».

– Сьогодні з’являється велика кількість молоді, яка приймає для себе рішення поїхати працювати в містечка чи сільську місцевість. Але тут нам потрібно продовжити роботу з владою, щоб у молоді була мотивація, щоб їм там створювали умови для проживання та побуту, – сказав голова облради.

Окрім цього він зауважив, що потрібно виходити з ініціативою і приймати на рівні уряду рішення, щоб інтернів також долучити до медичної реформи, бо вони зможуть «розвантажити» кадрову проблему.

Ще одним вдалим компонентом «Ефективної первинної медицини в громаді» були Ярмарки здоров’я, які проводилися в різних куточках області. Лікарі обстежили понад 4000 жителів громад, у деяких з них на ранніх стадіях були виявленні серйозні захворювання. Однак запровадження режиму надзвичайної ситуації на території України та введення карантинних обмежень внесло корективи в роботу проєкту – з 12 березня довелося призупини проведення Ярмарків здоров’я.

– Переконаний, наша проєктна команда здатна поборотись за право участі в інших програмах. Ми маємо гарну грантову історію, а це завжди перевага в конкурентній боротьбі. Я готовий підтримати нові ініціативи, перспективні ідеї та працювати з цією командою заради розвитку Харківщини, – наголосив Сергій Чернов.

Читайте також: Від соціальної працівниці – до керівниці агропідприємств: історія успіху Оксани Заскалкіної

Автор: Юлія Міронюк