Сергій Чернов: «Сільська амбулаторія повинна бути на рівні престижних медзакладів мегаполісу»

08.10.2020 18:48 Суспільство
Фото: x-vymir.com Фото: x-vymir.com
Фінансова незахищеність пацієнтів та низька якість надання послуг – саме такі головні проблеми нашої медицини окреслив очільник Харківської облради Сергій Чернов. Аби поліпшити цю ситуацію в регіоні діють кілька програм для покращення медицини в регіоні.

320 мільйонів на онкоцентр

У Харківській області діє комплексна програма «Здоров’я Слобожанщини» на 2019-2020 роки, яка завжди  реагує на особливо гострі соціальні виклики. Фінансове забезпечення програми складає 5,9 мільярда гривень, у тому числі на цьогорічні  заходи в обласному бюджеті заплановано 2,9 мільярда гривень.

На думку голови Харківської обласної ради Сергія Чернова, однаково достойний і доступний рівень медичного обслуговування у великих містах і маленьких селах буде серйозною противагою для подолання демографічної кризи, якою охоплена вся країна.

– Села на Харківщині зникають через цілий  комплекс економічних факторів, але відсутність матеріально і кадрово забезпеченої, вчасної і дієвої медичної допомоги значно погіршують ситуацію, – переконаний Сергій Чернов. – Тому розбудова медичного простору краю, відповідно до потреб мешканців – одне з першочергових завдань.

Читайте також: Нових хворих на Covid-19 зафіксували у сімнадцяти районах Харківщини

В рамках програми «Здоров’я Слобожанщини» виділяються кошти на хіміотерапевтичні препарати для онкохворих, на лікування й спеціальне дієтичне харчування для жителів регіону, які страждають на рідкісні (орфанні) захворювання тощо.

Масштабний проєкт, який зараз втілюється на Харківщині – будівництво нового онкологічного центру. У 2020 році на виконання необхідних заходів заплановані кошти у розмірі 320 млн грн.

На зведення, ремонти й реконструкції медичних закладів регіону в обласному бюджеті наразі зосереджено 192,5 млн грн.

– Безумовно, це лише основні штрихи програми «Здоров’я Слобожанщини», – зауважує Сергій Чернов. – Але вони красномовно свідчать, що область бере на себе найважчий і найвитратніший тягар медичного забезпечення. Частка фінансування комплексної програми щороку невпинно зростає у відповідь на запит громади Харківщини. Вважаю доцільним перегляд і інших цільових програм, приміром тих, що опікуються соціальними гарантіями мешканців краю. Вже на поточному пленарному засіданні будуть внесені необхідні корективи. Власне, цей процес вдосконалення не припиняється ніколи».

Читайте також: На Куп’янщині проводитимуть діагностику онкозахворювань

Три ключові проблеми

Регіональна медична стратегія, як наголошує Сергій Чернов, спрямована на диференційоване зміцнення первинної, вторинної (спеціалізованої), третинної (високоспеціалізованої), екстреної медичної допомоги, право на отримання яких у разі потреби повинні мати всі без винятку громадяни.

Паралельно провадиться системна робота з реорганізації фінансування медицини та боротьба з трьома ключовими проблемами, що мають загальноукраїнський характер. Перша проблема – катастрофічна фінансова незахищеність пацієнтів, друга – низька якість та ефективність надання послуг, третя – неефективне витрачання бюджетних коштів, що пов’язане передусім з їх витрачанням не за принципом «гроші ходять за пацієнтом», а за принципом «гроші ходять за інфраструктурою».

– Ці три глобальні, але цілком конкретні проблеми мають свій механізм розв’язання, – говорить голова Сергій Чернов. – Так, люди, які захворіли й опинилися у скрутній ситуації, звернувшись до обласної ради, отримують матеріальну допомогу. З 2016 року на підтримку жителів регіону адресно було спрямовано майже чверть мільярда гривень. Мрію, щоб сільську амбулаторію, в якій би глибинці вона не знаходилася, не можна було відрізнити від престижної лікувальної установи мегаполісу. Звісно, є в області такі приклади, але, на жаль, це швидше виняток, ніж правило.

Вагомі перетворення здійснені у сільській медицині завдяки реалізації проєкту «Ефективна первинна медицина в громаді». Цей крупний європейський грант, який  Харківська обласна рада, єдина серед облрад України, реалізує на території регіону у 2018-2020 роках. Понад 500 тисяч євро, за співфінансування облрадою 60 тисяч євро, спрямовуються в райони на розбудову первинної медико-санітарної допомоги у громадах.

Третя проблема, за словами голови облради, лежить у національній площині й потребує докорінних трансформацій. Але на Харківщині і до цього питання підходять за власним рецептом – зважено й помірковано.

– Аби зберегти медичний персонал й уникнути шокового скорочення мережі, Харківщина домоглася створення єдиного медичного простору, що в цілому дозволило уникнути зменшення фінансування галузі. Далі – більше. На початку 2020-го сесія обласної ради спрямувала близько 600 мільйонів гривень на підтримку обласних комунальних закладів охорони здоров’я, щоб на перехідному етапі медичної реформи не втратити вузькоспеціалізовану допомогу, яка надається установами туберкульозного, психоневрологічного, дерматологічного профілю, – каже Сергій Чернов.

Читайте також: У Великобурлуцьку лікарню завезли новітнє обладнання