Сергій Чернов: «Участь у проєктах – це залучення інвестицій у громади»

11.06.2020 14:25 Суспільство
Фото: oblrada.kharkov.ua Фото: oblrada.kharkov.ua
Пандемія та карантин стали викликом для багатьох місцевих бюджетів. Та якими б не були складними часи, депутати Харківської облради вирішили підтримати ініціативи громад та розвиток сільської медицини.

28 травня депутатам облради довелося переформатувати обласний бюджет. Серед питань сесії було і фінансування обласного конкурсу «Разом в майбутнє». Депутатський корпус підтримав ініціативу голови Харківської облради Сергія Чернова продовжувати допомагати активним громадам. Місцевим бюджетам було передано субвенцію на співфінансування мініпроєктів-переможців у сумі 36,3 мільйона гривень.
– Коли ми запроваджували цей конкурс, то дивилися на перспективу, хотіли навчити громади писати якісні проєкти і таким чином формували громадське суспільство, – зазначив у коментарі «СК» Сергій Чернов. – Я вважаю, що цей конкурс – один із найуспішніших в Україні, про це свідчать його перемоги на різних конкурсах та дипломи від Ради Європи. Щороку ми збільшували співфінансування, таким чином збільшили кількість учасників. Мабуть, на Харківщині немає громади, яка б не брала участі у цьому конкурсі.

Щоправда, за словами самоврядовця, через ситуацію з COVID-19 цьогоріч фінансування мініпроєктів з обласного бюджету зменшилося на 10 %.

– Довелося робити секвестр зведеного бюджету Харківської області, таку оптимізацію витрат. І якщо в минулому році співфінансування з обласного бюджету було на рівні 40 мільйонів гривень, то цього року – трохи більше 36 мільйонів гривень, – пояснив Сергій Чернов.

Він також зауважив, що щороку до обласного конкурсу долучається все більше бізнесу (як одне з джерел співфінансування проєктів-переможців).

– Як у громад, так і у представників бізнесу є довіра. Люди бачать, що конкурс відбувається прозоро та відкрито. Ми щорічно в повному обсязі виконуємо свої зобов’язання, – підкреслив очільник Харківської обласної ради.


 Обласний конкурс мініпроєктів розвитку територіальних громад «Разом в майбутнє» запроваджено за ініціативою голови Харківської обласної ради Сергія Чернова у 2011 році. За час існування конкурсу в регіоні реалізовано понад 1700 проєктів. У 2020 році визначено 266 переможців.


Дисципліна – понад усе

Щороку кількість учасників конкурсу «Разом в майбутнє» збільшується, однак трапляються випадки, коли переможці з якихось причин затягували реалізацію проєктів. Оргкомітет урахував ці моменти, зробив умови участі у конкурсі більш жорсткими – тепер від учасників вимагають суворого дотримання положень конкурсу. Якість проєктів та виконавча дисципліна – понад усе.

– Раніше якщо хтось з переможців не міг співфінансувати проєкт, то його субвенція передавалася наступному за рейтингом мініпроєкту. Цьогоріч у таких випадках гроші повертатимуться до обласного бюджету. Однак я переконаний, що таких проєктів буде небагато, – зазначив Сергій Чернов.

Відповідні зміни було внесено у положення про порядок проведення конкурсу 28 травня на пленарному засіданні сесії облради. За словами начальниці управління з питань місцевого самоврядування, розвитку громад та міжнародних зв’язків виконавчого апарату Харківської обласної ради Олени Кулик, окрім цього, посилюється контроль за реалізацією кожного мініпроєкту.

– Обласна рада може відізвати свою субвенцію, якщо проєкт вчасно не реалізується; якщо на місцевих сесіях не підтвердили співфінансування; якщо вчасно не розпочато тендерні процедури, укладання договорів, висвітлення інформації про кожен крок проєкту у пресі чи соцмережах; якщо з моменту отримання субвенції з обласного бюджету гроші не використовуються протягом двох місяців, – пояснила Олена Кулик.

4 червня було проведено відповідну онлайн-консультацію з усіма переможцями, під час якої детально пояснили, як проводитиметься моніторинг.

– Уже всі виконавці рішеннями своїх сесій підтвердили співфінансування – 45 % вартості мініпроєкту виділяється з місцевого бюджету. Також 5 % – це живі кошти конкурсантів. Усі свої частки дали. Це була обов’язкова умова, ми надаємо субвенцію, коли переможці підтверджують свої частки, – наголосила Олена Кулик. – Наразі триває процес, коли виконавці доводять до суспільства інформацію: які проєкти та задля чого реалізуються на території громади, що це дасть населенню тощо. Відповідно до положення конкурсу учасники повинні інформувати громадськість протягом усього процесу.

З боку облради моніторинг буде постійним і щомісяця готуватимуться доповіді конкурсному комітету. У кожного проєкту є свій термін виконання. Наприклад, майже всі освітянські проєкти мають бути реалізовані до 1 вересня. Дедлайн завершення реалізації цьогорічного конкурсу – 1 грудня.

– Конкурсний комітет проводитиме ретельний аналіз усіх фінансових витрат та вимагатиме неухильного дотримання термінів саме так, як наголошував голова обласної ради Сергій Чернов. В умовах сьогодення, коли депутатський корпус вимушений був переглянути обсяги фінансування низки важливих регіональних програм та перерозподілити грошові ресурси, маємо бути винятково відповідальними. Все має бути реалізовано чітко й вчасно, – підкреслила очільниця управління з питань місцевого самоврядування, розвитку громад та міжнародних зв’язків.

Ефективна медицина у селі

Місто Куп’янськ та Куп’янський район – одні з лідерів за кількістю проєктів-переможців цьогорічного конкурсу «Разом в майбутнє», загалом місцеві жителі виграли 27 мініпроєктів. Активно підключилися до участі нещодавно створені на території району об’єднані громади. Наприклад, у Кіндрашівській ОТГ прагнуть покращити медичні послуги, шо надаються населенню. Громада написала проєкт «Мрія кожної громади – здорове майбутнє» – придбання сучасної фізіотерапевтичної апаратури (УВЧ, ТУБУС-кварц) в амбулаторію загальної практики – сімейної медицини села Гусинка. Реалізація цього проєкту співфінансуватиметься з обласного бюджету.

Ще одну медичну проблему Кіндрашівська ОТГ вирішуватиме в рамках іншого проєкту «Ефективна первинна медицина в громаді». Завдяки перемозі в цьому конкурсі громада закупить на 175 тисяч гривень сучасну медичну апаратуру для ще однієї амбулаторії. Через брак обладнання місцеві жителі змушені їздити до Куп’янська у лікарню.

– Завдяки участі у конкурсі «Разом в майбутнє» та проєкту «Ефективна первинна медицина в громаді» Кіндрашівська ОТГ вирішить відразу два проблемні питання і таким чином покращить свою первинну ланку медицини, – зазначила Олена Кулик.

«Ефективна первинна медицина в громаді» – це ще один проєкт Харківської облради, який реалізується у партнерстві з громадськими організаціями. Він став переможцем конкурсу «Підтримка громадянського суспільства, місцевих органів влади та прав людини в Україні», фінансується ЄС. Цей медичний проєкт активно впроваджується на всій території Харківщини з вересня 2018 року і триватиме до лютого 2021 року.
22 травня 2020 року завершився другий етап конкурсу мінігрантів проєкту «Ефективна первинна медицина в громаді». На конкурс було подано 51 проєктну заявку: 24 – від центрів первинної медичної допомоги; 24 – від органів місцевого самоврядування області, на території яких функціонують заклади первинної ланки медицини; три – від лікарів приватної практики – сімейної медицини (ФОП). Конкурсна комісія відзначила 13 проєктів-переможців. Загальна сума на підтримку цих проєктів складає 3 314 606 гривень. Рішення про отримання відповідного траншу депутати Харківської облради прийняли 28 травня.

– У проєкті «Ефективна первинна медицина в громаді» співфінансування місцевих бюджетів складає 10–15 %, решта – це кошти Євросоюзу. Я це розглядаю як залучення інвестицій. І відмовлятися від цього нерозумно, – наголосив голова Харківської облради Сергій Чернов. – До речі, ми єдина обласна рада, яка виграла такий масштабний проєкт. Він працює другий рік. Було проведено велику роботу разом з громадськими організаціями. Медиків регіону навчають кращі експерти не тільки України, а й Європи. Коронавірус не заважає цьому – наразі зустрічі проходять в онлайн-форматі.

До речі, завдяки знанням і можливостям, які в рамках проєкту отримали близько 350 сімейних лікарів області та 19 керівників Центрів первинної медико-санітарної допомоги, Харківщина була підготовлена до викликів, з якими зіткнулася вся країна. Щоб допомогти громадам упоратися з COVID-19 та його наслідками, проєкт запустив серію онлайн-зустрічей з різними фахівцями, вивчаються та поширюються кращі міжнародні практики щодо профілактики та роботи лікарів в умовах пандемії.

У рамках проєкту «Ефективна первинна медицина в громаді» плануються літня і зимня школи сімейних лікарів, поїздки по країні та за кордон з вивчення кращих практик тощо.

– Головна мета проєкту – якісне та доступне медичне обслуговування жителів сіл Харківщини. Цей проєкт навіть не для лікарів, а для пацієнтів, щоб вони отримували якісну медичну допомогу, – акцентувала Олена Кулик.

Читайте також: Сім районів замість 27: у Мінрегіоні не знайшли кращого формату поділу Харківщини