Штами старі – загрози нові. Як підготуватися до сезону грипу

21.09.2018 13:00 Суспільство
Фото: Експрес - онлайн Фото: Експрес - онлайн
Цього року, за прогнозами Всесвітньої організації охорони здоров’я, на території країни циркулюватимуть три штами грипу. За словами медиків, для населення вони не нові, але несуть чималу загрозу життю людини.

Минулого року епідемія грипу оминула Харківщину. Пороговий рівень було перевищено лише в кількох містах – Первомайському, Ізюмі та Куп’янську, а також у Нововодолазькому, Печенізькому, Борівському та Куп’янському районах. Такі дані повідомили в Харківському обласному лабораторному центрі МОЗ України, який щорічно проводить моніторинг захворюваності на грип та ГРВІ та вірусологічні дослідження. Загалом, за спостереженнями фахівців лабцентру, під час епідсезону 2017/18 у регіоні перехворіло майже 10 % від усього населення – це 263 959 осіб.

За словами лікаря-епідеміолога відділення організацій епідеміологічних досліджень ДУ «Харківський обласний лабораторний центр МОЗ України» Карини Торянік, більшість серед хворих – 69 % – становили діти до 17 років.

Із цієї кількості майже 55 % – діти віком 5–14 років, які перебувають в організованих колективах – школах і дитсадках. Це найбільш уразлива група, – зазначає лікарка.

За результатами минулого року, із загальної кількості обстежених осіб, яких в області було 1571, вірус грипу було виявлено у 42,3 %. Обстеження показали, що у хворих переважали віруси типу А (0,3 %), у тому числі Мічиган (Н1N1 сезонний), який підтвердився у 40 % хворих, та Гонконг (Н3N2), який виявили у 60 %. Окрім цих штамів, в області циркулював грип типу В Брісбен, його виявили в 1,7 % обстежених пацієнтів. Окрім цих штамів, у хворих виявляли парагрип (49,4 %), аденовіруси (18,1 %) та РС-віруси (30,5 %).

За даними фахівців лабцентру, минулого епідсезону пік захворюваності прийшовся на середину січня і протримався до кінця лютого 2018 року.

Смертельно небезпечно

Та хоч минулого року грип у регіоні не лютував, смертельних випадків від нього, на жаль, уникнути не вдалося. Нагадаємо, у березні 2018-го від грипу помер шестирічний хлопчик. За інформацією обласного управління охорони здоров’я, батьки намагалися самостійно вилікувати дитину. Зокрема, без нагляду лікарів вони вводили ліки через крапельницю. По допомогу до медиків звернулися надто пізно. Допомогти маленькому пацієнту вже нічим не змогли.

Це був лабораторно підтверджений випадок смерті від вірусу групи Б Брізбен, – додає Карина Торянік. – Щеплення в дитини не було.
За даними Міністерства охорони здоров’я, від початку епідемічного сезону в Україні від ускладнень грипу померло cемеро людей. Жоден з пацієнтів не був щеплений від грипу.

Зокрема, на Харківщині за минулорічний епідсезон було вакциновано 9173 особи, що становить 0,3 % від загальної кількості населення та 14,4 % – від кількості осіб, які входять до групи ризику. В основному по області вакцинуються медичні працівники, діти й ті, хто має хронічні хвороби та патології. За словами Карини Торянік, минулого року жодна людина, яка мала щеплення, не захворіла саме на грип.

Вакцини будуть

Загалом, за прогнозами МОЗ, цього року епідсезон захворюваності на грип розпочнеться з жовтня та триватиме до травня 2019-го. Згідно з опублікованим прогнозом Всесвітньої організації охорони здоров’я, вірусами, які, ймовірно, циркулюватимуть в Україні в новому епідсезоні, є Мічиган (вірус, подібний A/Michigan/45/2015(H1N1)pdm09), Сінгапур (вірус, подібний A/Singapore/ INFIMH-16-0019/2016(H3N2) та Колорадо (вірус, подібний B/Colorado/06/2017).

Це не нові типи грипу для українців, і це добре, адже вони вже циркулювали раніше, тобто відомі населенню. Але погано, що, за прогнозами, циркулюватиме вірус В H1N1 (Мічиган. – Авт.), який відомий нам по епідемії 2009–2010 років, що була доволі тяжкою і під час якої трапилася велика кількість смертельних випадків (За даними МОЗ, у 2009 році від грипу та пневмонії померло 1111 осіб, а наступного після пандемії року кількість жертв вірусу H1N1 становила 282 особи. – Авт.), – розповів у прямому ефірі «Сніданку» на телеканалі 1+1 генеральний директор Центру громадського здоров’я Володимир Курпіта.

Для цьогорічного епідсезону в Україні очікується наявність трьох вакцин від грипу. Одну з них уже зареєстровано в Україні. Ще дві медики очікують до початку жовтня.

Кожний українець зможе придбати вакцину в аптеці власним коштом і зробити відповідне щеплення в закладі охорони здоров’я. Також вакцина може бути придбана за кошти підприємств або місцевих бюджетів для пріоритетних груп ризику – медпрацівників, вчителів, дітей до п’яти років, вагітних, літніх людей, пацієнтів з хронічними захворюваннями. Найбільш оптимальним часом вакцинуватися від грипу лікарі вважають вересень-листопад, оскільки після щеплення і до початку епідемії необхідно, щоб пройшло близько двох тижнів на відновлення організму і вироблення імунітету до хвороби.

За інформацією МОЗ, вакцинація від грипу може зберегти гаманці українців, адже, за різними оцінками, витрати для кожного хворого, пов’язані із захворюванням на грип чи ГРВІ, коливаються від 400 до 2700 гривень залежно від тяжкості захворювання. Натомість вартість однієї дози вакцини, що захищає від грипу упродовж усього сезону, складає близько 200 гривень.