Визначилися чемпіони з реалізації проектів конкурсу «Разом в майбутнє»

16.08.2018 16:00 Суспільство
На фінішну пряму вийшли дев’ять проектів цьогорічного обласного конкурсу розвитку територіальних громад. Однак чотири конкурсанта-переможця ще не розпочинали роботи з реалізації своїх міні-проектів.

14 серпня в Будинку рад відбулося засідання конкурсного комітету, на якому було затверджено план проведення «Разом в майбутнє» на наступний рік. Прийом проектних заявок розпочнеться 1 вересня і триватиме до 31 жовтня 2018 року. Потім упродовж 10 днів комітет визначатиметься зі списком міні-проектів, що будуть допущені до участі в конкурсі. До кінця листопада відбуватиметься оцінювання проектів. Переможців оприлюднять до 17 грудня.
План проведення змінено для того, щоб громади змогли передбачити у своїх бюджетах кошти для співфінансування проектів-переможців. Наразі при формуванні бюджетів замість короткострокового дотримуються середньотермінового планування.

Фото: oblrada.kharkov.ua

– Згідно з Бюджетним кодексом, почалося формування бюджету на 2019 рік, відповідно головні розпорядники коштів почали підготовку бюджетних запитів для того, щоб включити ці цифри в новий бюджет. У конкурсантів для реалізації проектів дуже стислі строки. Тож пропонується відбір переможців провести вже цього року. І таким чином мати можливість формувати бюджетні запити для реалізації програми розвитку місцевого самоврядування на 2019 рік, – підкреслила голова постійної комісії з питань бюджету Людмила Немикіна.

Запропонований план члени конкурсного комітету підтримали, однак були дебати щодо термінів. Так, пропонувалося скоротити термін подачі проектних заявок, разом з цим збільшити час для оцінки проектів. Однак для внесення змін у положення конкурсу потрібне відповідне рішення сесії обласної ради.

– Терміни ми не можемо змінювати без рішення обласної сесії. Спочатку депутати повинні внести зміни в положення про проведення конкурсу, – наголосив голова Харківської обласної ради Сергій Чернов.

Тож члени конкурсного комітету зійшлися на думці, що цього разу терміни залишаться без змін, а от у конкурсі на 2020 рік такі нововведення можливі.

Будь у курсі

Реєстрація проектних заявок буде здійснюватися з 1 вересня по 31 жовтня 2018 року до 17:00 на сайті Харківської обласної ради. У разі виникнення запитань щодо участі у Конкурсі, звертайтеся за телефоном (057) 715-72-64, (057) 700-53-08.

Уже на фініші

Щодо цьогорічного конкурсу «Разом в майбутнє», то станом на 1 серпня проведено фінансування субвенції з обласного бюджету на співфінансування переможців на загальну суму понад 30 мільйонів 238 тисяч гривень (98 % від передбаченої суми). Кошти субвенції отримав 41 місцевий бюджет. За двома міні-проектами – Куп’янська та Красноградщини – було підготовлено пропозиції щодо внесення змін до обласного бюджету за загальним та спеціальним фондом на суму 542 тисячі гривень, у зв’язку з уточненням економічної сутності проведення видатків.

– Переможцями конкурсу 2018 року стали 238 міні-проектів, обсяг фінансування з обласного бюджету становить 30 мільйонів 780 тисяч 672 гривні, що складає 50 % від загальної вартості реалізації проектів. На сьогодні кошти субвенції отримав 41 місцевий бюджет на реалізацію 236 міні-проектів на суму 30 мільйонів 238 тисяч 667 гривень, а це 98 % передбачених асигнувань, – повідомила начальник управління з питань місцевого самоврядування, розвитку громад та міжнародних відносин виконавчого апарату Харківської обласної ради, секретар Конкурсного комітету Олена Кулик.

Фото: oblrada.kharkov.ua

За її словами, всі переможці своєчасно надали повний пакет документів з реалізації своїх проектів. Станом на 1 серпня розпочато реалізацію з 232 міні-проектів. З них вісім проектів (першої категорії) вже на стадії завершення (виконано понад 90 % робіт). Очікується, що до 1 вересня вони будуть уже відкриті. У Балаклійському районі це міні- проект «Щасливі діти – щаслива країна» (придбання ігрового майданчика в Протопопівці), на Золочівщині – «Майстерня розвитку творчих здібностей» (облаштування актової зали Довжанського НВК), у Шевченківському районі – «Вилікуємо, зміцнимо фізично та зігріємо теплом серця захисників України та воїнів-інтернаціоналістів» (поточний ремонт двох палат для пільгової категорії в Центральній районній лікарні), у Лозовій з’явиться «Єдиний інформаційний простір первинної ланки на Лозівщині» (придбання 16 комплектів комп’ютерної техніки для сімейних лікарів). У Люботині відкриють відразу два проекти – «Барвінок» (дитячий спортивний майданчик) і «Здорова дитина – здорова Україна» (сучасний спортивний майданчик). У Чугуєві також на стадії завершення два проекти – «Рух без меж – створення зони вуличної реабілітації при Центрі реабілітації дітей з інвалідністю та людей з інвалідністю» (придбання трьох велосипедів (велолікарів), обладнання велодоріжок та благоустрій паркової зони) та «Чарівні стежки дитинства» (ремонт тротуарних доріжок у ДНЗ).

Технічні моменти

Ще 56 проектів уже виконано на 50 %, 46 проектів – у готовності 20–50 %, на початковій стадії 122 проекти. А от за чотирма проектами роботи ще не розпочиналися – по два в Дергачівському та Сахновщинському районах. До речі, ці чотири проекти вже отримали субвенцію з обласного бюджету, бо за умовами положення кошти надходять, якщо конкурсант виконав такі умови: поклав 5 % суми на рахунок, підписав угоду про реалізацію проекту, прийнято рішення сесії органів місцевого самоврядування про співфінансування.

– Зазвичай такі проблеми виникають через технічні моменти, – пояснила «СК» начальник відділу розвитку територіальних громад, інвестицій і проектного менеджменту Управління з питань місцевого самоврядування, розвитку громад та міжнародних зв’язків виконавчого апарату Харківської обласної ради Олена Мороз. – У декого не відразу виходить провести електронні торги через ProZorro. Наприклад, зараз тривають торги на закупівлю дитячого майданчика, бо з першого разу не вдалося знайти постачальника, який би відповідав усім критеріям. Тому доведеться повторно проводити процедуру. У результаті, планували майданчик придбати впродовж місяця, а виходить – упродовж двох, тож строки реалізації зсуваються.

У співробітництві громад

По проектах другої категорії (співробітництво громад) цьогоріч реалізується п’ять міні- проектів. Чемпіон з реалізації – Первомайський район, проект якого «Самотній старості – ні» перебуває на завершальній стадії. Нагадаємо, цей проект передбачає відкриття додаткових місць для самотніх літніх людей у територіальному центрі.

А от проект Краснокутського району «Чисте довкілля рідного краю» поки що залишається на початковій стадії реалізації.

Цього року було встановлено жорсткі терміни здачі проектів.

– Потрібно, щоб своєчасно було виконано всі будівельні роботи, поки нормальна погода (вересень-листопад). Не треба повторювати минулі помилки, коли у грудні ми бігали за кимось і переконували їх виконати роботи, які планувалися ще на початку року, – підкреслив голова Харківської облради Сергій Чернов.

А голова постійної комісії з питань бюджету Людмила Немикіна акцентувала увагу на тому, що потрібно переходити на новий щабель конкурування за обласне фінансування – віддавати перевагу не кількості підготовлених заявок, а їх якості та інноваційній складовій.

Фото: oblrada.kharkov.ua

– Замінити тисячу квадратних метрів вікон у школі, де навчається 50 учнів, – це недоцільно. А таких проектів сьогодні ще вистачає. Однак разом з цим з’являються дійсно креативні та цікаві проекти. Давайте робити акцент на тому, щоб зростала кількість проектів із співробітництва громад, – звернулася до членів Конкурсного комітету пані Немикіна.

Нагадаємо, обсяг фінансування одного міні-проекту у другій категорії складає 1,5 мільйона гривень, тоді як у першій категорії суми в рази менші, максимальний розмір – 300 тисяч гривень. В обласному конкурсі можуть брати участь громадські організації, громадські спілки, органи самоорганізації населення, батьківські комітети (ради), ОСББ, а також органи місцевого самоврядування, які є ініціаторами співробітництва територіальних громад.

Читайте також: П’ятірка харківських ОТГ розпочала енергоаудит

Юлія Міронюк