Як не заробити штраф на карантині: сім найпоширеніших запитань до юриста від жителів Харківщини

Спецпроєкт
05.05.2020 14:10 COVID-19
Фото: РБК-Україна Фото: РБК-Україна
Чи можна їздити на дачу та на роботу громадянам 60 +, а також які права та обов’язки мають працівники й роботодавці в умовах карантинних обмежень – ці та інші питання жителі області з’ясовували під час онлайн-консультації з головою Харківського відділення Асоціації правників України Романом Чумаком.

Чи має право роботодавець примушувати працівників, які старші 60 років, приїжджати на роботу?

22 квітня Кабмін вніс зміни до постанови, яка регулює порядок карантину в Україні, та розширив перелік осіб 60+, що можуть залучатися до роботи
(це працівники, які надають послуги в галузі енергетики, хімічної, нафтохімічної, машинобудівної промисловості, гірничо-металургійної галузі, сферах транспорту, інформаційно-комунікаційних технологій, електронних комунікацій, у банківському і фінсекторі, галузі оборонної промисловості. З повним переліком можна ознайомитися у Постанові від 11 березня 2020 року № 211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2»).

Проте, якщо працівник 60+ не відноситься до перелічених сфер, відвідування ним робочого місця в умовах карантину є порушенням з боку роботодавця. Воно карається доволі жорстко: складається адмінпротокол, а штрафи сягають десятків тисяч гривень. Тому, якщо ви старші 60 років і вас змушують приїжджати на
роботу, не соромтеся й повідомляйте про це правоохоронні органи. Окрім Нацполіції, відповідні протоколи мають повноваження складати заклади охорони
здоров’я та виконком сільської, селищної та міської ради.

Якщо мене оштрафують, а я не маю 17 тисяч гривень, що тоді?

Якщо ви не маєте такої суми, тоді з вами працюватиме виконавча служба, яка з’ясує ваш майновий стан і може арештовувати ваші рахунки. Таке рішення виконати доволі складно, якщо людина ніде не працює та не має ніякого майна, але законодавець передбачив і таку ситуацію. Відповідно до закону,
якщо громадянин не виконує судове рішення, це є підставою притягнути його вже до кримінальної відповідальності.

Тому, якщо склалася така ситуація і штраф уже виписали, рекомендую сплачувати хоч якусь суму, враховуючи свої можливості. Сума штрафу може бути розбита, але такі моменти необхідно обговорювати вже з конкретним державним виконавцем, у провадженні якого перебуватиме це рішення.

У яких місцях не можна гуляти з дитиною?

Якщо ми говоримо про дітей, то під час прогулянки вони мають обов’язково бути в супроводі дорослого. Ми знаємо, що за відвідування громадського
місця передбачена відповідальність, але в законі його чітко не визначено. З іншого боку, загальновживаним поняттям є те, що це дороги, вулиці, сквери, парки та інше. Тобто, застосовуючи аналогії та інші визначення громадського місця, відповідно до законодавства, адмінпротокол все ж може бути складено.

З практики скажу, що, якщо ви вирішите у своєму місті відвідати парк або ліс, будьте готові до того, що до вас підійдуть правоохоронці, які зазвичай чергують
саме в таких місцях. Вони мають право з’ясувати, чому ви там перебуваєте, та можуть навіть накласти штраф. Тому слід уникати таких місць.

Чи можна на особистому авто перевозити літню людину, наприклад, на дачу?

З боку водія в цій ситуації немає жодних порушень. А от щодо літньої людини, то вона у даному випадку порушує умови самоізоляції. Нагадаю, відповідно до карантинних обмежень, людям 60+ дозволено відвідувати магазини, аптеки та інші місця торгівлі, які розміщені на відстані не більше ніж 2 кілометри від місця самоізоляції. Вони так само мають дотримуватися маскового режиму та мати із собою посвідчення особи. Але, відповідно до закону, людина може зареєструвати своє місце проживання, приміром, на дачі, і тоді її перебування там буде безпечним.

Чи є якісь обмеження для пересування велосипедом? Якщо так, то які саме і в яких місцях? Наприклад, чи можу я їхати парком?

Це найпоширеніше запитання, особливо для тих людей, які займаються спортом, та в умовах, коли громадський транспорт курсує з обмеженням. Тут необхідно розуміти, якщо велосипед використовується як засіб пересування, то порушення немає. Навіть якщо дорогою ви проїжджатимете парки чи сквери і на вас складуть адмінпротокол, то в суді можна легко довести, що такі місця були проміжною точкою вашого маршруту. В інших випадках – це порушення умов карантину.

Мати малолітніх дітей до карантину була прийнята на посаду на державне підприємство, але через карантин не змогла приступити до виконання своїх обов’язків. Наразі ї ї змушують звільнитися. Чи мають на це право, і як правильно діяти в цій ситуації?

Якщо з громадянкою було укладено контракт і є наказ про її призначення на посаду, то це означає, що вона вже приступила до виконання своїх обов’язків. Тому для її звільнення потрібні підстави, і, як мінімум, працівниця може отримати заробітну плату за час перебування на посаді. Також людина може звернутися до суду, але, поки триватиме провадження, роботодавець зобов’язаний виплачувати і зарплату, і компенсацію.

Тож, якщо ви стали свідком порушення трудового законодавства, необхідно звернутися в Головне управління Держпраці у Харківській області. Поки що цей орган не може здійснювати перевірки через карантинні обмеження, але після його закінчення має відреагувати на ваше звернення. З результатами перевірки можна відправлятися до суду, щоб відновитися на посаді або ж вимагати виплати заробітної плати.

Якщо вас не допускають до робочого місця, необхідно документувати ці дії. Це може бути акт про те, що ви з’явилися на робоче місце, але вас фактично не допустили. Візьміть двох свідків і зафіксуйте такий факт.

Мені потрібна послуга нотаріуса. Можна якось до нього звертатися без особистого візиту?

На жаль, інструкція про порядок вчинення нотаріальних дій не передбачає права надавати нотаріальні послуги дистанційно. Нотаріус може приїхати до вас додому, але це вважатиметься окремою нотаріальною дією і коштуватиме дорожче, аніж ви самостійно прийдете у його офіс.