Як європейська молодь вирішувала виклики сьогодення у Харкові

28.08.2018 10:15 Суспільство
Фото: oblrada.kharkov.ua Фото: oblrada.kharkov.ua
У Харкові європейська молодь шукала шляхи розв’язання екологічних, культурних, історичних проблем. Перша столиця підхопила естафету країн ЄС і провела в себе Молодіжний форум Асоціації європейських прикордонних регіонів (АЄПР). Захід такого рівня вперше проходив на пострадянському просторі.

Представники десяти європейських країн узяли участь у Х Молодіжному форумі АЄПР, який з 20 по 24 серпня проходив у Харкові. І як результат понад десяток проектів, що допоможуть розв’язати екологічні, культурні, історичні питання в прикордонних регіонах.

– Оскільки тематика Форуму – крос-культурне співробітництво, то презентовані проекти стосувалися культурної спадщини, культурних особливостей та маркетингового підходу для підвищення іміджу територій, – розповіла «СК» професорка Харківського національного економічного університету ім. Семена Кузнеця, завідувачка кафедри публічного адміністрування та регіональної економіки Наталія Гавкалова. – Іноземні колеги поділилися своїми напрацюваннями. Бо створити проект – це тільки перший крок, потрібно, щоб він ще запрацював. Завдяки Форуму ми побачили шляхи реалізації напрацьованих ідей. Харківські учасники представляли проекти, пов’язані з екологією, альтернативною енергетикою, із зеленим туризмом тощо. Ми кажемо, що на реалізацію проектів бракує фінансів. Але, на мою думку, ми ще не володіємо інструментом залучення коштів, як і інструментом написання проектних заявок.

Виправити ці прогалини в знаннях допоможе школа публічного адміністрування та управління проектами. З ініціативою її створення під час Форуму виступила пані Гавкалова. Різноманітні майстер-класи і лекції школи будуть транслюватися в Інтернеті на каналі Ютуб, також онлайн відбуватиметься спілкування поміж усіма учасниками молодіжного крила АЄПР.

– Я виступила з ініціативою створення школи. Ми сьогодні записуємо перший майстер-клас, який розповсюдимо на Ютубі. Будемо читати лекції по скайпу і спілкуватимемося з молодіжним крилом Асоціації європейських прикордонних регіонів. Узагалі ХНЕУ вже кілька років тісно комунікує з активною молоддю з різних країн ЄС – із 2013 року у виші працює інформаційний центр Асоціації європейських прикордонних регіонів, – розповіла Наталія Гавкалова.

Командна робота

Як «СК» уже розповідав раніше, основними майданчиками для проведення Форуму в Харкові стали три провідні виші – ХНУ ім. В. Н. Каразіна, ХНУМГ ім. О. М. Бекетова, ХНЕУ імені Семена Кузнеця. Захід передбачав багато практичних завдань. Під час ворк-шопів було створено кілька команд з представників різних країн. Кожна команда створювала проект для розв’язання проблематики регіону, який самостійно обирала.

– Необхідно було встановити основні проблеми обраного регіону, які заважають культурно поєднатися або заважають вирішити якесь історичне питання. На наступному етапі шукали шляхи розв’язання цих проблем, установлювали терміни, і потім визначався бюджет, – пояснила доцент кафедри туризму Харківського національного економічного університету імені Семена Кузнеця Юлія Лола.

Вартість проекту, який представляла команда пані Юлії, склала близько 200 тисяч євро. Стосувався він культурного співробітництва єврорегіону «Слобожанщина» з регіонами Польщі. Учасники команди виділили кілька моментів, які заважають налагодити таку співпрацю – територіальне розташування (все-таки Харківщина граничить із Росією, а до Східної Європи понад тисячу кілометрів), брак фінансування, недостатньо інформації про регіон у Польщі. Команда створила стратегію просування Харківської області і розробляли заходи на рік. Юлія Лола переконана, що такий проект втілити в життя реально.
– Молодь узагалі бачить менше проблем і більше можливостей для реалізації, – підкреслила учасниця Форуму.

Харківська сторона взяла собі «на олівець» ідею колеги з Італії, яка проживає на прикордонні зі Словаччиною. Команда дівчини за допомогою мистецтва, зокрема фестивалю, намагалася вирішити низку історичних моментів, які створювали напруження у відносинах країн-сусідів.

Неформальне спілкування

Окрім ворк-шопів та різноманітної практичної складової захід передбачав і багато неформального спілкування. Європейська молодь дізналася багато цікавого не тільки про Харків, а й про життя в глибинці. Іноземці були в захваті від екскурсії до Старосалтівської громади.

– Гості з інших країн були дуже дружелюбні. Їм сподобався Харків та наша культура, у Старосалтівській об’єднаній громаді вони мали змогу долучитися й до наших традицій, – розповіла провідний методист відділу інноваційних культурних проектів та міжнародного співробітництва обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва Харківської обласної ради Світлана Литовченко.

Для гостей жителі ОТГ приготували кілька театралізованих дійств, особливо європейців вразило «Слобідське козацтво». Також форумчани ознайомилися з природно-рекреаційним потенціалом громади – влітку Старий Салтів перетворюється на суцільну зону відпочинку, кількість населення збільшується до 60 тисяч людей (постійно в громаді проживає близько 8,8 тисячі осіб). Європейські гості відвідали Старосалтівське лісництво, а також мали змогу на власні очі побачити, який позитивний ефект має процес децентралізації.

– Я хоч і поляк, але тут відчув себе майже справжнім українцем, – ділиться своїми враженнями житель польського Хельма Павло Грабарчук.

– Сьогодні особливий день для українців (учасники Форуму відвідали громаду в День українського прапора. – Ред.). Я гадаю, ви повинні пишатися тим, чого досягли з часів Радянського Союзу, і я вдячна, що ви показали нам ці досягнення, – зазначила австрійка Крістіна Соннлейтнер. – Багато моїх друзів у Австрії походять з України, й мені завжди кортіло побувати тут, тому я була дуже рада потрапити на цей Форум. І тепер, повернувшись додому, розповідатиму про те, який тут прекрасний регіон, природа та чудові люди.

Як підкреслив Голова Цільової групи Асоціації європейських прикордонних регіонів з питань зовнішніх кордонів Йоханнес Мойзіо, під час візиту до Старосалтівської об’єднаної громади учасники Форуму отримали унікальну можливість ознайомитися з українською та зокрема слобожанською культурою, це не тільки розширило їх світогляд, а й додало розуміння особливостей розвитку прикордонних регіонів.

Підбивали підсумки Форуму в День незалежності України.

– Форум – для нас велика честь, – зазначив голова Харківської обласної ради Сергій Чернов. – У Харкові зустрілася молодь з десяти європейських країн, відбулося спілкування з експертами, з представниками вищої школи, з представниками місцевої ради. Всі дні Форуму були насиченими. До того ж припала низка важливих свят: це і День міста Харкова, День прапора й 27-ма річниця Незалежності України. Приємно, що молодь України, Польщі, Франції, Словаччини, Туреччини, Сербії, Австрії, Італії, Чорногорії, Греції, Фінляндії долучилась до святкування. Ми показали і Україну, і Слобожанщину, наші можливості та потенціал.

Сергій Чернов підкреслив, що після завершення Форуму крапку ніхто ставити не збирається. Харківська обласна рада узагальнить усе, що було запропоновано учасниками Форуму, і підтримає найкращі ініціативи.

– Хотілося б, щоб Харківська область, яка є сьогодні форпостом в усіх геополітичних викликах для країни, змогла вибудувати більш активні відносини й реалізувати разом з представниками молодіжних організацій транскордонні проекти розвитку. Думаю, що ми над цим попрацюємо разом, – зазначив очільник Харківської облради.

Читайте також: Один район – одна громада: у області створюють найбільшу ОТГ

Юлія Міронюк