Які зміни чекають на вчителів та школярів через національний карантин

31.03.2020 11:41 Суспільство
Фото: 20 хвилин Фото: 20 хвилин
Карантинні будні вже змінили звичне шкільне життя на Харківщині. Школи області починають пристосовуватись до навчання на дистанції. А в профільному міністерстві вже анонсували низку змін, які стосуються іспитів, ЗНО та вступної кампанії.

Завдання в онлайні

Другий тиждень випробовують дистанційне навчання у Лозівській ОТГ. Після весняних канікул, з 23 березня, місцеві школярі повернулися на навчання, а вчителі почали видавати інформаційний матеріал та завдання учням через Інтернет або по телефону.

Як повідомили в Управлінні освіти, молоді та спорту міськради, дистанційне навчання здійснюється за такою схемою: вчитель формує перелік тем для учнів, надсилає практичні завдання та контролює їх виконання. Про результати повідомляє класному керівнику, а той – батькам. Як розповіла вчитель української мови та літератури Лозівської гімназії Тетяна Малимон, усі необхідні завдання, відеоуроки та інші потрібні матеріали учні їх закладу можуть знайти на сайті школи у загальному доступі.

– Перевірка в нас відбувається по-різному. Наприклад, мої учні всі виконані завдання, сфотографовані зошити з вправами надсилають мені на пошту. Далі я перевіряю їх і, якщо є помилки, надсилаю у відповідь коментарі. Спілкуємося і в телефонному режимі, і по Вайберу, якщо потрібно. Телефоном збираємо й інформацію про кількість хворих та інші необхідні дані, які передаємо в управління освіти, – розповіла вчителька.

За її словами, загалом же формат працює, проте не всі діти надсилають домашню роботу. Якщо такі ситуації виникають, то до їх вирішення підключають класних керівників та батьків.

– Випускники, які будуть здавати ЗНО, зараз більше працюють над пробними тестами, які є в онлайн-доступі. Також для навчання активно використовують відеоуроки, – додала вчителька.

Читайте також: Антикризові рішення: як урядовці планують полегшити удар від COVID-19

Засідання на дистанції

На дистанційний формат роботи перейшли абсолютно всі школи області, повідомили в Харківській облдержадміністрації. Він триватиме до закінчення національного карантину, який поки подовжено до 24 квітня. Нагадаємо, загальнонаціональний карантин, який мав тривати до 3 квітня включно, продовжено на 21 день – до 24 квітня включно. Відповідне рішення Уряд прийняв 25 березня.

Також у МОН зазначили, що на період карантину за педагогічними працівниками має зберігатись середня заробітна плата, атестаційні комісії можуть проводити засідання дистанційно, а класні журнали необхідно заповнювати після повернення до шкіл.

– Наголошую на тому, що працівники закладів освіти на період карантину мають отримувати гарантовану середню заробітну плату. Ми скерували відповідні листи керівникам департаментів та закладів освіти, в яких роз’яснили питання оплати праці під час карантину. Ми готові реагувати на кожен випадок і зробити все від нас залежне, щоб кожному педагогічному працівнику закладу освіти було виплачено середню заробітну плату, – зазначила тимчасово виконуюча обов’язки міністра освіти і науки Любомира Мандзій.

За словами освітянки, у випадку, коли вчитель (викладач) виконує іншу організаційно-педагогічну роботу, оплата його праці здійснюється з розрахунку заробітної плати, встановленої при тарифікації. Зважаючи на продовження карантину, МОН передбачає проведення засідань атестаційної комісії дистанційно без обов’язкової присутності педагогічних працівників під час засідання. Відповідний наказ уже готують та оприлюднять найближчим часом. Згідно з роз’ясненням профільного відомства, заповнення класних журналів продовжиться після завершення карантину.

Під час цього процесу вчителі зможуть використовувати нотатки, які вони роблять під час дистанційного навчання у період карантину. Два сценарії Національний карантин вже вніс корективи не тільки у звичне для школярів та вчителів життя, але й у процес завершення навчального року, проведення зовнішнього незалежного оцінювання та вступної кампанії. За словами т. в. о. міністра освіти і науки Любомири Мандзій, у профільному відомстві готуються до різних варіантів розвитку подій, тому розробили два сценарії.

Перший сценарій втілять у життя, якщо карантин завершиться до першого тижня червня. Тоді всі учні, окрім 11-го класу, закінчать навчальний рік наприкінці червня. Після карантину для них організовується коригувальне навчання. Для цього вчитель має визначити теми, за якими є пробіли у знаннях, вичитати їх для класу та визначити завдання, які школярам необхідно буде додатково доопрацювати вдома.

Випускники 11-х класів за цим сценарієм також вчаться до кінця червня – коригують пробіли в програмі, готуються до ЗНО. Воно стартує орієнтовно в останній тиждень червня і закінчується орієнтовно в середині липня. Результати основної сесії ЗНО стануть відомі наприкінці липня. Вступна кампанія у цьому випадку розпочнеться на місяць пізніше – з початку серпня.

За другим сценарієм подій, якщо карантин продовжується до початку серпня, усі учні, окрім 11-го класу, закінчать навчання наприкінці травня та отримають відповідні документи. У 2020/2021 навчальному році перший місяць навчання буде коригувальним.

Вчителі повинні будуть здійснити зріз знань, ідентифікувати теми, за якими є пробіли, та компенсувати їх упродовж першого місяця навчання. Сам навчальний рік 2020/2021 триватиме до кінця червня. ЗНО для учнів 11-го класу стартує в середині серпня і закінчується до середини вересня. Вступна кампанія завершиться до середини жовтня, а навчання перших курсів розпочнеться на початку листопада.

Читайте також: Школярка з Балаклії безкоштовно шиє захисні маски

Навчання решти курсів розпочнеться з 1 вересня. Щодо вишів, то за обох сценаріїв, кажуть у МОН, навчання для студентів невипускних років має завершитись так, як і планувалося. Екзаменаційно-залікові сесії університети можуть провести дистанційно в тому графіку, який затверджено закладом. Якщо обов’язкову аудиторну роботу студенти не можуть виконати дистанційно, виш має перенести її на наступний навчальний рік. Дистанційно проходитимуть для студентів випускних років і захисти дипломних робіт та атестаційні іспити.

Винятком є єдиний державний кваліфікаційний іспит та атестація осіб, що здобувають ступені доктора філософії, доктора мистецтва, доктора наук.

ЗНО відбудеться

Також у будь-якому разі через епідеміологічну ситуацію в Україні скасують державну підсумкову атестацію в 4 та 9 класах. Інша ситуація із зовнішнім незалежним оцінюванням, яке неможливо відмінити, кажуть в Українському центрі оцінювання якості освіти. Як повідомила виданню ZN.UA заступниця директора Українського центру оцінювання якості освіти Тетяна Вакуленко, якщо дозволити вступ лише за шкільним атестатом, то у виші вступлять не ті абітурієнти, які краще підготовлені.

– Середній бал шкільного атестата не завжди відображає реальний рівень випускника школи на фоні всієї країни. У будь-якому класі є як ті, хто отримує високі оцінки, так і ті, хто отримує низькі оцінки, але відмінники всіх шкіл чи однаково добре знають математику, українську мову або фізику? Не думаю. Отже, якщо запровадити вступ лише за атестатом, може статися так, що до вишів вступлять зовсім не ті, хто дійсно краще підготовлений, – додала заступниця директора УЦОЯО.

Тому ЗНО, стверджують в УЦОЯО, відбудеться. Поки що його тільки відтермінували. Дата проведення пробного ЗНО залежить від терміну карантину. 15 квітня буде оприлюднено онлайн пробне ЗНО з усіма необхідними поясненнями. Учасники також зможуть потренуватися, отримавши онлайн тестовий зошит. Однак напередодні тестування усім, хто зареєструвався і заплатив за послугу, буде надано можливість скласти пробне тестування очно.


Уроки по телевізору та онлайн

З 6 квітня в Україні стртує проект «Всеукраїнська школа онлайн» для дистанційної освіти під час карантину. Про це у своєму відеозверненні 29 березня розповів Президент України Володимир Зеленський.

За його інформацією, у рамках проекту 40 педагогів з Києва на час карантину стануть вчителями для всієї України. Зараз проходять щоденні зйомки уроків для учнів 5–11 класів.

— За збалансованою програмою Міністерства освіти та науки викладається 11 предметів. Навчатися дистанційно школярі зможуть на Facebook та Youtube. А також уроки щоранку будуть транслюватися українськими телеканалами, – зазначив Президент.

Володимир Зеленський уточнив, що за кожним класом буде закріплений один або декілька телеканалів. За його словами, їх перелік, а також розклад уроків на тиждень незабаром
з'явиться.