З лютого жителі Харківщини отримають нові платіжки за електроенергію

09.01.2019 09:00 Суспільство
З 1 січня змінилися умови поставки та розподілення електричної енергії.

З початком року в Україні вступають в силу основні положення закону «Про ринок електричної енергії», відповідно до якого споживачі електроенергії будуть укладати договори на її постачання та на розподіл.

Про основні зміни та умови, які жителям Харківщини необхідно виконати найближчим часом, аби уникнути перебоїв електроенергії, розповіли на брифінгу 8 січня.
За інформацією в. о. генерального директора «Харківобленерго» Василя Скопенка, з 1 грудня 2018 року в «Харківобленерго» було відкликано ліцензію на продаж електроенергії.
 Через це до 1 січня із компанії було виокремлено окреме підприємство ПРаТ «Харківенергозбут», яке відтепер займатиметься продажем електроенергії. За нами залишилася функція транспортування електроенергії від магістральних мереж до кінцевого споживача,  розповів Василь Скопенко.

За словами директора новоствореного підприємства Юрія Дяченка, на сьогодні постачання електроенергії споживачам Харківщини можлива трьома способами — постачальником універсальних послуг, постачання електроенергії за вільними цінами та постачальником «останньої надії».
Безпосередньо ПРаТ «Харківенергозбут» є постачальником універсальних послуг на території області та здійснює подачу електроенергії за вільними цінами.
 Споживачами електроенергії за універсальною послугою є все населення Харківської області, а також малі непобутові споживачі, договірна потужність яких менше 50 кВт. Таких  у регіоні близько 25 тисяч,  розповів Юрій Дяченко.

Окрім цього, тимчасово до 31 грудня 2020 року послугами постачальника універсальних послуг також можуть скористатись бюджетні установи або організації незалежно від договірної потужності, а також інші споживачі, договірна потужність яких менше 150 кВт.

Решта споживачів повинна обрати постачальника за вільними цінами.
 Ті споживачі, які не потрапили під універсальні послуги, будуть переведені на вільні ціни. Відповідно до цієї послуги, кожний споживач має вибрати постачальника електричної енергії,  пояснив Юрій Дяченко.

За його словами, усі договори, укладання яких передбачено між учасниками на роздрібному ринку, є публічними, що значно спрощує процедуру їх укладання. Проте кожний споживач має укласти декілька таких договорів, а саме спочатку укладається договір про надання послуг з розподілу з АТ «Харківобленерго», і тільки після цього договір про постачання електричної енергії.

Побутові споживачі практично не відчують ніяких змін в процесі впровадження нової моделі роздрібного ринку, принаймні до 1 липня 2019 року. Зараз для побутових споживачів фактом приєднання до умов публічних договорів про розподіл електричної енергії та постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг є вчинення будь-яких дій, які засвідчують бажання споживача укласти ці договори, зокрема надання підписаної заяви-приєднання, сплати рахунка постачальника універсальної послуги та/або факт споживання електричної енергії.

 Тобто факт споживання електричної енергії та сплати за ці послуги по суті є підтвердженням договірних відносин між споживачем та постачальником, — додав Юрій Дяченко.

За його словами, нові платіжки населення отримає із 7 лютого. Окрім цього, відповідно до нововведень, тих споживачів, які не приєднаються до умов договору, переведуть на постачальника «остання надія». Постачальником цієї послуги визначено ТОВ «Укрінтеренерго».

Саме це підприємство має забезпечувати електроенергією споживача не більше 90 діб, поки останній не знайде нового постачальника.


Вартість електроенергії для побутових споживачів поки теж залишається незмінною. Для тих, хто споживає до 100 кВт, тариф складає 90 коп./кВт*год, вище 100 кіловат – 1,68 коп./кВт*год. Вартість електроенергії без ПДВ становить при закупівлі у постачальника універсальних послуг встановлено на рівні 227,67 коп./кВт*год.

При закупівлі у постачальника «останньої надії»: для 1 класу напруги (до 27,5 кВ) – 224,73 коп./кВт*год.; для 2 класу напруги (27,5 кВ та вище) – 262,39 коп./кВт*год. Вартість електроенергії за вільними цінами є договірною і визначається окремо для кожного споживача вибраною комерційною пропозицією.